Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója kiemelt szerepet játszik a Nemzeti Örökség Intézetének idei programjaiban. Március 14-én, csütörtökön a diákoké a főszerep, hiszen a Talpra magyar! elnevezésű programra több mint kétezer iskolás látogat el a Fiumei úti sírkertbe, amit az újkori történelem lenyomatának is neveznek, hiszen számos ott nyugvó életútján keresztül lehet a forradalom és szabadságharc eseményeit megismerni – olvasható a NÖRI lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében.

A regisztrált diákcsoportok, osztályok ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak a sírkert négy helyszínén: a Batthyány-mauzóleumnál, a Deák-mauzóleumnál, a Kossuth-mauzóleumnál és a Petőfi család sírjánál. Két helyen kézműves-foglalkozásokkal várják a fiatalokat, ahol többek között kokárdát is készíthetnek. 11 órakor a Kossuth-mauzóleum előtt a Kávészünet zenekar koncertjén vehetnek részt a diákok, és megzenésített verseket hallgathatnak, többek között Petőfi Sándor Füstbement terv, Itt van az ősz, itt van újra és A borozó című verseit, valamint József Attila Mama, Tiszta szívvel és Mikor az uccán átment a kedves című költeményeit. 

A Petőfi család megújult síremléke a Fiumei úti sírkertben (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Március 15-én 14 órakor tematikus sétát tart a Nemzeti Örökség Intézete a nemzeti emlékhelyen 184849 emlékezete címmel. Batthyány Lajos, Kossuth Lajos és Deák Ferenc síremléke közelében a szabadságharc egykori katonái találtak végső nyugalmat. Magyarokról és németekről, férfiakról és nőkről, Buda várát ostromló vagy azt védő, harctéren elesett vagy éppen az éhezés elől öngyilkosságba menekülő személyekről szól a séta, valamint olyan hősről is megemlékezünk, akit egykor árulónak tartottak. A program a sírkert bejáratától indul. A sétán a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni a Fiumei úti sírkert honlapján lehet.

A Deák-mauzóleum (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

„Minden évben fontosnak tartjuk a nemzeti ünnepeink megünneplését a Fiumei úti sírkertben, de idén különösen nagy hangsúlyt fektetünk az 1848–49-es eseményekre történő emlékezésre. Nemcsak a mostani programokkal, de a tavaszi hadjárat helyszíneinek okos parcellakővel történő megjelölésével is emlékezünk történelmünk egyik legfontosabb eseményére, emellett felmérjük és a Magyar Nemzeti Névtér felületén megjelenítjük az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz kötődő határon túli helyszíneket, május 21-én, Buda 1849-es bevételének évfordulóján pedig egy 1848–49-es emlékművet avatunk a Fiumei úti sírkertben” – mondta Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója az ünnepi események kapcsán.

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete

Nyitókép: Iskoláscsoport a Kossuth-mauzóleum előtt (Fotó: NÖRI)