Megnyílt a Hauszmann Információs Pont

Írta: Bukovszi Péter

2016. május 25. 20:18

A budai Vár Savoyai-teraszán Nagy Gábor Tamás budavári polgármester, L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője nyitották meg azt a kör alakú pavilont, amely a nemrég elkezdődött palotarekonstrukcióról fogja tájékoztatni a budapestieket és a turistákat.

 

 

A budai királyi palota dunai főhomlokzata előtti téren, Savoyai Jenő lovas szobrának szomszédságában szerda délután kezdődött esemény apropója ugyan magának az információs épületnek az átadása volt, ehhez azonban egy komplett tájékoztató-hálózat elindítása is kapcsolódik. 

A múlt héten megtörtént Lovarda-alapkőletétellel ugyanis gyakorlatilag elkezdődött a Hauszmann Terv leglátványosabb, gyakorlati szakasza, vagyis a királyi palota és a hozzá kapcsolódó épületek száz évvel ezelőtti állapotába történő újjáépítése. 

A most átadott Hauszmann Információs Pont mobil épületében és honlapján ezentúl az érdeklődők a Vár és a fontosabb, újjáépítésben résztvevő épületek (Palota, Lovarda, Főőrség, Stöckl-lépcső, Táncsics-börtön, Szent István-terem) története, egykori és leendő kinézete, látványtervei mellett a rekonstrukció aktuális állapotáról is tájékozódhatnak majd. A helyszín ezen kívül magyar és angol nyelvű tájékoztatást is nyújt majd a várbeli turisták számára.

Nagy Gábor Tamás (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

 (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Utolérni Prágát, ostromolni Bécset

Nagy Gábor Tamás az avatón elhangzott beszédében azt hangsúlyozta, szerinte a közkeletű mondással ellentétben „a jó bornak igenis kell cégér, pláne egy olyan kitüntetett és nagyvonalú elképzelésnek, mint a Hauszmann Terv”. Az I. kerület polgármestere Róth Miksát, zseniális üvegfestő művészünket idézte, aki szerint „ahhoz, hogy jól megépítsünk valamit, kétszer kell megépítenünk”, ez pedig a budai királyi palota esetére – a történelem viharai miatt – éppenséggel pontosan rá is fog illeni, így a polgármester optimista a jövőt illetően. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán szerint a magyar turizmus kiemelt helyszíne a budai Vár, ám ma az ide érkező turisták kevesebb, mint két órát töltenek el itt. Ha azonban komolyan gondoljuk azt a kormány által kimondott vállalást, hogy turisztikai szempontból „utolérjük Prágát és ostromoljuk Bécset”, akkor kiemelt jelentősége van annak, ami a Várban történik, így a Hauszmann Tervnek is, hiszen ezek a hihetetlen lehetőségeket rejtő iparág, a turizmus fejlesztését szolgálják.

L. Simon László  (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

 

Partnernek mutatkozni

L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár egy személyes példát idézett az Információs pont szükségességének bizonyítására. Amikor néhány napja a helyszínen járt, a még készülőfélben lévő pavilon épületébe több turista is betévedt, tájékoztatást remélve; s noha őket a jelenlévők útbaigazították, ez az államtitkár számára ékes példája arra, hogy mekkora szükség van egy ilyen, eddig hiányzó funkcióra ezen a kiemelt helyszínen. 

A pavilon átadása tehát egy információs központ elindítását is jelenti, az államtitkár szavaiban pedig arra is utalt, hogy a Hauszmann Tervben érdekelt szereplők, vagyis a tervezők, a kivitelezésben résztvevő cégek, az érintett hatóságok, és a Budavári Önkormányzat is partnernek mutatkoztak a tájékoztatás folytatásában, így remélhetőleg valóban végigkísérhetjük majd a Vár újjászületését. 

 


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó