Az őszinte szembenézés a múlttal megteremtette Magyarország újjáalakulásának lehetőségét – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap, a pesthidegkúti német családok kitelepítésének 71. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatása szerint a tárcavezető, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője felidézte: a II. világháború után, 1946 és 1948 között a kollektív bűnösség elve alapján több mint 200 ezer német nemzetiségű embert fosztottak meg magyar állampolgárságától, ingó és ingatlanvagyonától, és telepítettek ki Németországba.

Pesthidegkútról az 1946 májusában induló vonatokra 1320 embert zsúfoltak fel. A település számára olyan tragédia ez, amelynek hatását máig érzik az itt élők, Pesthidegkút és Magyarország lett kevesebb az elűzött családok gyermekeivel és unokáival, ez hatalmas, pótolhatatlan veszteség – fogalmazott.

Varga Mihály példaértékűnek nevezte azt a munkát, amit a II. Kerületi Német Önkormányzat és a Pesthidegkúti Német Nemzetiségi Alapítvány a közösség összetartásáért és az emlékezet megtartásáért végez. Méltón őrzik a közösség hagyományait ezek az alkalmak, mert maguk is közösségteremtő erőt jelentenek – fejtette ki a közlemény szerint.

A miniszter Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel megkoszorúzta a pesthidegkút-ófalui Sarlós Boldogasszony plébánia falán található emléktáblát.

(MTI)