Minden Margit-szigeti történet József nádorral indul, aki először saját maga számára építette ki a szigetet gyönyörű parkká, majd megnyitotta a köz előtt is. A nádori nyaraló látszik a képen az 1870-es évekből, amely a kolostorromok mellett volt – ma ez már nem áll.

Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.06.036. 

A kiépülő parkot gondozni kellett: ez a kép állítólag 1873-ból való. Rég volt, na: a kertészek még népviseletben, mezítláb vagy csizmában, bű gatyában! A hölgyek meg vajon a nap vagy a slag miatt tartják az ernyőt?

Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.06.035

A sziget építészeti arculatának kialakítását a nádor Ybl Miklósra bízta. Így nézett ki a Nagyszálló nem sokkal a megépülése után, az 1880-as években, magán viselve a mester összetéveszthetetlen stílusát.

Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.06.032

A szálló mellett a másik legjelentősebb Ybl-épület a Margit fürdő volt. Ez valóban mesteri, a reneszánsz minden eleganciáját és derűjét felvonultató épület: egy-egy ablak mögött egy-egy kádfürdős helyiség van – csak semmi koedukáció! (A kép 1880–1890 közt készült.)

Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.099

József főherceg szenvedélyes botanikus volt, így az 1880-as években egészen egzotikus növények is nőttek a szigeten: ezt például Indiából hozatta. A kertész a kannával pedig talán éppen az, akit Arany János is ismert, és akiről verset is írt.

(Fotó: Fortepan)

Ugrunk két évtizedet: ez már a XX. század eleje. A család, ha jól gondoljuk, éppen annál a narancseperfánál áll, amelyet még a jeges 1838-as nagy árvíz döntött meg – és amely még ma is vígan lombosodik a szigeten.

(Fotó: Fortepan)

A XX. századdal indul a sportélet is! A fák még kicsik, sok labda végzi a Dunában. Odaát pedig Budán még csak éppen hogy kiveszett a szőlő a Rózsadombon, és a rakpart se épült ki. Viszont ott a vadiúj Lukács fürdő!

(Fotó: Fortepan)

És itt a vízesés is már 1928-ban. Köré medence, szép korlát került, van mit bámulni a matrózblúzban. Egy korabeli városi legenda szerint állítólag ide hozták az előző évben kidőlt Normafa csonkját is, hogy a vízből kicsapódó mész tartósítsa.

(Fotó: Fortepan)

Japánkert, halastó, terebélyesedő fák. Hallatlan elegancia a II. világháború előestéjén, 1939-ben.

(Fotó: Fortepan)

1943, Palatinus fürdő. Az előtérben állítólag az a Carl Lutz (és felesége), akiről ma egy rakparti szakasz van elnevezve. Svájc budapesti alkonzulja 1942-től 1945-ig élt itt: a holokauszt idején több tízezer zsidót mentett meg a deportálástól.

(Fotó: Fortepan)

1945, a Nagyszálló romjai.

(Fotó: Fortepan)

A kolostorrom környékén 1958-ban. Emlékeznek? Valamikor itt állt a nádor nyaralója. De most már csak egy kis bódé van a helyén, meg a nyomasztó ötvenes évek.

(Fotó: Fortepan)

A Margit-szigeti Casino bisztrója 1960-ból. Új idők új építészeti stílusa jött el a szigetre: ennek a képnek az alapján mondjuk nagyon vagány is.

Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.c.10

A fogyasztás kis kápolnája 1961-ből a Palatinus strandon. Az embert néha valami megmagyarázhatatlan nosztalgia fogja el az efféle hullámos alumíniumborítású épületek láttán.

(Fotó: Fortepan)

Mondén élet 1965-ben a Nagyszálló teraszán. A korlát betonozása és festése még nem sikerült jól, de a halásznadrág és a rövid haj már divatba jött.

(Fotó: Fortepan)

Woodstock-fíling 1971-ből a szigeti bejárónál. Feszül a rövidnaci, le a melltartóval!

(Fotó: Fortepan)

1972: Budapest százéves lett! Átadják a szigeten a centenáriumi emlékművet, Kiss István alkotását. Belemászni kötelező!

(Fotó: Fortepan)

1975, Margitsziget. A Rózsadombon elterpeszkedett a szörnyű SZOT-szálló, itt a szigeten pedig megjelentek a korszak ikonjai: a féműrhajó-mászókák.

(Fotó: Fortepan)

És végül: ó, azok a 80-as évek! Még a fakabátok is a Palatinus strandon, szigorúan szolgálatban!

(Fotó: Fortepan)

Ez pedig a jelen.

(Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Ha elkészül, jelentkezünk újra az eredménnyel!