A szobrok általában komoly dolgok: eredetileg szenteket, majd nagy tekintélyű politikusokat, művészeket, tudósokat ábrázoltak. De azért van néhány, amelyek nem ilyenek,  a komoly bácsik helyett mondjuk egy kedves mesehőst ábrázolnak. Mutatunk néhány aranyos alkotást Budapestről.

(Fotó: köztérkép.hu)

  1. Mackó úr, a sztár

Hogy ki az a Mackó úr? Egy igazi századfordulós dzsentri, egy máramarosi föld- és erdőbirtokos, szenvedélyes pipázó és méztermelő Mackó. Egy tekintetes úr, aki a boldog békeidőkben keresztül-kasul utazott a Monarchia príma vasúthálózatán, hogy újabb és újabb kalandjaival szórakoztassa a gyerekeket. Sebők Zsigmond klasszikus meséjén generációk nőttek fel (bár a legutóbbinak talán már kissé nehézkes volt), és emlékét több helyen is őrzik.

Mackó úrfi róka komával a Bécsi kapu tér melletti parkban csodálható meg. Az 1936-ban emelt szobor eredeti helye a Lukács fürdő előtt volt, ahonnan 1970-ben helyezték át mai helyére. A másfél méteres talapzaton álló bronzszobor nem a fő turistaútvonalak mentén van, árnyas fák alatt szemlélődik a két koma (de mintha egyúttal egy csupor mézet is megkaparintottak volna). Felirata: „Emlékezésül Sebők Zsigmondra, Mackó úrnak a gyermekek barátjának megteremtőjére”. Maugsch Gyula szobrászművész Mühlbeck Károly népszerű meseillusztrációjából merített.

Kevésbé ismert, hogy a Németvölgyi úton lévő mackó, amelyről a közeli iskolát és óvodást is „mackós”-nak hívja mindenki, szintén Sebők Zsigmond meséjére emlékeztet. Lányi Dezső 1933-ban emelt szobrán Mackó bácsi az intellektuálisabb arcát mutatja, éppen felolvas a gyerekeknek és a bocsoknak: talán éppen abból a mesekönyvből, amelyik az ő utazásairól szól?

(Fotó: Viczián Zsófia)

  1. Hüvelyk Matyi a majorban

Hüvelyk Matyival a Városmajorban lehet találkozni, a Szabadtéri Színpad mellett. Telcs Ede az 1932-as években eredetileg bronzból formálta meg – ahogy az a régi képen is látszik. Nyugtalan természetű alkotás: 1954-ben a kis Matyi átkerült a Vidámparkba, majd 1981-ben kútszoborként újra vissza a Városmajorba, ahonnan aztán elment a minden fémszobrok útján: azaz ellopták. 2007-ben épp ezért immáron kőből készítették újra el a szobrot, azóta díszíti megint a parkot.

(Fotó: Viczián Zsófia)

  1. A sárkányok a könyvtárba mentek

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gyerekkönyvtárának igazi sztárjai a sárkányok, akik a 2001-es felújítás óta őrzik az intézmény belső udvarát. (Az üvegfalon keresztül az emeleti olvasótermekből is láthatók, de a felnőtteknek hátat fordítanak.) Maguk a szobrok, Pusztai Ágoston alkotásai 1999-ben készültek. Békés természetűek, jó időben még melléjük (sőt rájuk?) is lehet telepedni.

(Fotó: Viczián Zsófia)

  1. Királylány a korzón

A lányos szülők és a turisták kedvence: a Kiskirálylány a Duna-parton. Marton László alkotása 1990 óta ül a korzó korlátján. Térde már fényes a sok érintéstől, és valószínűleg eséllyel indulhatna a legtöbbet fotózott budapesti szobrok versenyében is. Megjelenése inkább csibészes, mint királylányos, a korona is mintha kicsit csálén állna rajta – talán épp ezért is szeretik olyan sokan.

(Fotó: köztérkép.hu)

(Fotó: köztérkép.hu)

  1. Még egy-két medve a falon is

Mackóból sosem elég! Budán, a Vízivárosban egy utca is erről kapta a nevét. Az itt működő Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium falán egy igazán kedves pofájú, kajla fülű példány emlékezik meg erről. Felirata: „Medve utca. Nevét az utca egykori 2. számú házán elhelyezett diót majszoló medve szoborról kapta.” De hova lett a névadó szobor? Valószínűleg elment újabb dióért…

Medveportré fogadja a felújítása óta a Várkert Bazár látogatóit is. A bronz vízköpő a mozgólépcső alsó végénél van. Igaz, Ybl Miklós valószínűleg nem cukisága miatt gondolta ide elhelyezni ezt a műalkotást: akkoriban még inkább vadásztrófeaként tekintettek a medvékre.