Becsöngetés! – emlékképek Budapest iskoláiból

Írta: Viczián Zsófia

2017. szeptember 7. 17:17

Idén ősszel is elkezdődött az iskola. Emlékszik a régi becsengetésekre? Böngéssze képválogatásunkat Budapest egykori tantermeiről!

 

A gyerekek minden korban nagyjából hasonlóak voltak, az iskolai tárgyi környezet viszont sokat változott az elmúlt évtizedekben. Hát még a fali dekorációk! Tanteremről tanteremre kalandozunk az elmúlt nagyjából 90 év budapesti iskoláiban.

Fenti nyitóképen: Újlipótváros, 1930-as évek. Klasszikus iskolai padok, a falon angyalos-koronás címer, a fogason kis iskolai bőröndök. Koedukáció? Még mit nem!

 

(Fotó: Fortepan)

Egy (nem túl lelkes) gimnáziumi leányosztály a harmincas évekből. Nem nőtték már kissé ki ezeket a padokat?

 

Modern fizikaoktatás, és figyelemre méltóan míves táblakeret a Szent Margit Gimnáziumban, 1937. „Hiszek Magyarország feltámadásában” korszak. (Fotó: Fortepan)

 

Talányos kép 1949-ből. Osztálytalálkozó? Esküvő? Mindenesetre a falról Rákosi elvtárs-pajtás figyel, és a munkaverseny is dübörög. (Fotó: Fortepan)

 

Kazinczy utca, ortodox iskola, 1952. „A fasizmus rombol, a demokrácia épít.” A tekintetekben a megélt történelem. (Fotó: Fortepan)

 

Egy igazán rémisztő iskolai Télapó-ünnepség Budán, az 50-es évek végén. (Fotó: Fortepan)

 

Dolgozók esti iskolája, 1961. Tananyag a francia polgári forradalom. Egy kacér pillantás belefér, tanár úr? (Fotó: Fortepan)

 

1973, Toldy Gimnázium. Megáll az idő… (Fotó: Fortepan)

 

Neon, hangszóró (kívül vezetett vezetékkel), vöröscsillagos címer, térkép, tábla. Tantermi tárgykultúra, 1987. (Fotó: Fortepan)

 

A rendszerváltó nemzedék (Villányi út, 1989). Farmerdzseki a divat.  (Fotó: Fortepan)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó