Még idén, a tervek szerint nyárra elkészül a Király utca 40. szám alatt található óriás lakóépület. A munkálatok jelenleg is folynak, s a többéves botrány emléke lassan megfakul. Amellett hogy a kerületi rendezési tervek miatt több értékes épület is bontócsákány alá került már, az egyik legnagyobb port kavaró esemény az 1844-ben Hild József által tervezett épületért való küzdelem volt. A ház arányai és szerkezete eredeti formájukban megmaradtak, külsőségeiben azonban kopott, sérült és elhanyagolt állapota miatt kevéssé mutatkozott meg építészeti és történelmi értéke az utca felé az utóbbi évtizedek alatt. Az épület homlokzatán az idők során többször alakítottak, még egy emeletet is építettek rá.

Az építészetileg és kultúrtörténeti szempontból is jelentős, 1844-es Hild-épületet az Óvás! egyesület és szinte egységet alkotó, kitartó civil szervezetek tiltakozásai s a néhány héttel később született bírósági határozat mentették meg az elkezdett bontástól 2006-ban. A bontás néhány hete alatt azonban a tetőszerkezet és födémek is megsérültek az épületben, a ház teteje a leállító határozat életbe lépésekor már hiányzott. Így mondhatjuk, hogy az üzleti érdekek képviselői az időjárásra bízták a megcsonkított épület sorsát, pusztulását felgyorsítva a szerkezet megrongálásával. 2014-ben pedig életveszélyessé nyilvánították egy omlás után, a kormányhivatal bontási engedélyével pedig földig rombolták az épületet.

A Király utca 40., a 2014-es állapot (Forrás: Google street view)

Végül a 2015-ös megállapodás értelmében az épületegyüttest háromemeletes komplexummá építik, ahol több mint száz 28 és 95 négyzetméter közötti méretű ingatlant kínálnak eladásra, köztük tetőkertes luxusapartmanokkal. A tervek szerint a saroképület Király utcai és Vasvári Pál utcai részét is az eredeti, 1844-es Hild József tervezte állapotnak megfelelően építik vissza. 

Olyan letisztult formákkal és belső terekkel kialakított klasszicista házról beszélünk, amelynek kulturális és művészettörténeti értéke és jelentősége erősen indokolta volna a karbantartást és a védelmet, és rossz állapota ellenére Belső-Terézváros építészeti örökségének lényegi része volt. 2005-ig – az 1930-as évekbeli homlokzati modernizálása mellett – reformkori lépcsőháza, függőfolyosói, korlátai és rácsai fennmaradtak. 

Az épület egykor Krúdy Gyula törzshelyének, a Bécs városához címzett sörözőnek is helyet adott a földszinten, valamint itt nyitott meg az első Gundel-étterem 1869-ben. Az évtizedek alatt több tulajdonosa is volt, utolsó birtokosa modernizálta az épületet, bizonyos részeit az 1920-as évektől a korábbi tervek alapján felújították, így az utcai homlokzat megváltozott, ekkor kerültek rá erkélyek is, valamint egy kirakatdoboz a saroküzlethez tartozóan. Ezek a kisebb változtatások azonban nem gátolták volna a későbbi hiteles felújítást, az eredeti egység műemléki renoválását.

Király utca a Király Színházzal (Forrás: villamosok.hu)

Kétséges volt, hogy az 1935-ös vagy az eredeti, 1844-es állapotot állítják-e vissza a tervezett részeken. Valószínűleg még idén lakhatóvá válik a rezidencia, szintjei már állnak, a háztömböt borító zöld védőháló mögül pedig egy-két faldíszítés is kikandikál, így – bár már sajnos foghíjasan – a történeti épület 175. évfordulójára befejeződik a beruházás.

A Király utca 40. jelenleg (A szerző felvételei)

Az, hogy a régi, műemlék jellegű épületeket hátrahagyják az enyészetnek, üzleti érdekből elbontják, sajnos nem egyedi probléma, mindenesetre a K40 jó példája a módszeres pusztításnak. Ez esetben sem szándék nem volt, sem akarat, sem kormányzati program, hogy a historizmus korában épült egykori bérházakat eredeti állapotukban helyreállítsák.

A végleges tervekben annyi vigaszt találhatunk, hogy a háromemeletnyi homlokzat Hild tervei szerint épül vissza, és fegyelmezett, egységes képet mutat majd a két utca felé. Az emeleti ablakai szigorú négyzetes ablakokkal, erkély nélkül épülnek, a földszint boltíves üzlethelyiségei megmaradnak, a régi udvar felőli lépcsőházak viszont eltűnnek. 

A Király utca és Vasvári Pál utca sarka, látványterv (Forrás: k40.hu)

Látványterv az épületről (Forrás: k40.hu)

Hogy vajon mennyire fog emlékeztetni bennünket az egykori Hild-épületre az ingatlankolosszus a kőfaragásos erkélyek, a boltozott fölszinti rész és a kifelé és befelé is nyíló ablakok korára, azt hamarosan megtudjuk. Az mindenesetre látható az épület történetéből, hogy sokaknak fontos volt és számít, hogy a pusztuló városkép helyére a modern kor divatja helyett a megőrzött érték kerüljön vissza, és ki is mernek állni az egykori virágzó budapesti építészet alkotásainak megmentéséért.