A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megnyílt kiállítás a pincétől a padlásig bemutatja a Gellért Szálló izgalmas történetét, az alapítástól a fénykoron át a háborúk pusztításán keresztül a többszöri újjáépítésig. Egy letűnt korszakot ismerhetünk meg a tárgyi emlékeken és a fotókon keresztül.

A képanyag egy része a Hadtörténeti Intézet és Múzeum fényképtárából, más része a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fényképtárából, ill.  egyéb helyekről származik, a kiállításon tablókon, valamint képnagyításokon látható (Fotó: Dabasi H. Kinga/pestbuda.hu)

A főváros új büszkesége

A Szent Gellért Szállót és Gyógyfürdőt 1911-ben kezdték el építeni, a szecessziós stílusú épületet 1918 szeptemberében nyitották meg, majd hullámfürdővel és pezsgőfürdővel bővítették. Az „őszirózsás forradalom” idején, 1918. októberében katonai célokra vették igénybe, 1919 nyarán a szállodát a megszálló román katonai vezérkar, ősszel pedig Horthy főhadiszállása foglalta el.

A 20-as évek elején végre fellendült a forgalom, megint jöttek a külföldi vendégek, és egyre több nagy rendezvényt is tartottak. Elegáns belső tereivel, gyönyörű fekvésű teraszaival hamar a hazai társasági élet központjává vált. Különféle eseményeket rendeztek itt, bálokat, kongresszusokat, konferenciákat. Ebben az időben lett nemzetközi hírű a gasztronómia területén is.

A főváros büszkesége, a négyemeletes szálloda kezdetben 176 szobából állt. „A szálloda előcsarnokában nyolc műmárvány oszlop tartja a födémet. A földszinten sorakoznak a „társashelységek”: író- és olvasóterem, orgonaszínű női szalon, empire stílusú zeneterem, játékszobák, a diófával burkolt nagy étterem, egy kisebb sarokterem, egy kávéház étterem a hegy felőli oldalon és egy vendéglő a Gellért tér felől, ahová a város polgárai is bármikor beülhetnek. Minden szobának van hideg-meleg vízű mosdója, a lakosztályok fürdőszobáiban pedig vezetékes termál- és szénsavas víz is folyik a csapokból.”


Berendezett szoba, eredeti bútorokkal (Fotó: Dabasi H. Kinga/pestbuda.hu)

A fénykor

1927-től a Gellért éttermet Gundel Károly bérelte, és ezzel beköszöntött az aranykor. Tevékenységének húsz éve alatt a Gellért Szálló felzárkózott a világ grandhoteljeinek sorába, és előkelő rendezvényei külföldön is ismertek voltak. Gundel a legjobb szakácsokat alkalmazta, igazi luxusétterem működött a hotelben. Gundel a hagyományos magyar recepteket mesterien ötvözte a korszerű francia technológiával és tálalással. A híres vendégek tiszteletére legendás fogások is születtek.


Ezüstözött és ezüsttárgyak a Gellért régi felszereléséből: nagy és kis pezsgőhűtő, lyukacsos vajhűtő tál, porcukorszóró kanál, desszertkés és desszertvilla, fagylaltos- és mokkáskanál, hústálaló lapát, tortalapát, haltálaló lapát és villa (Fotó: Dabasi H. Kinga/pestbuda.hu)


Ezüsttárgyak: kancsó, kínálótál, kávéskannák, cukortartó, salátáskanál és -villa​ (Fotó: Dabasi H. Kinga/pestbuda.hu)


Holipnitartó kehely (holipni: fagylalthoz kínált cső alakú ostya), 1910-es évek (Fotó: Dabasi H. Kinga/pestbuda.hu)


A háttérben lévő fotón látható Zsolnay vázapárból az ostrom után megmaradt, restaurált váza. Az épület szép díszei a Zsolnay-gyár által gyártott csempék, a pezsgőmedence oszlopburkolati díszei és a színes majolikaszobrok (Fotó: Dabasi H. Kinga/pestbuda.hu)

A sarki vendéglőt azonban a város népe is lelkesen látogatta, itt egy középosztálybeli család is megengedhetett magának egy kellemes ebédet. Esküvők, bankettek, fogadások zajlottak a különtermekben, a legnagyobb rendezvényekre pedig a fürdő előcsarnokában is megterítettek. Gundel legendás csapata csodákra volt képes, a nemzetközi vendéglőskongresszus hatalmas tapssal jutalmazta, amikor egyszerre tálaltak eléjük 500 adag libamájszuflét.

Szükségkórház, romok

A II. világháború végén a remek helyen lévő szállodából német katonai bázis lett, így az épület célponttá vált. A pincében óvóhelyet és szükségkórházat rendeztek be, a folyósókon 3000 sebesült katona feküdt pokoli körülmények között. A dunai szárnyat a szovjetek szitává lőtték, a falak kiégtek. A fürdő női szárnya teljesen elpusztult. A szálloda 70 százalékos, a fürdő 30 százalékos károsodást szenvedett. Az újjáépítés szakaszosan, évtizedek alatt zajlott le.

Történelmi menülapok a 1940-es évekből (Fotó: Dabasi H. Kinga/pestbuda.hu)

A háború alatt a berendezés nagy része megsemmisült, de néhány tárgyat (ezüstkészletet, festményt) sikerült megmenteni. Újabb nagy korszak az újjáépítés időszaka, 60-as évek végére helyreállították a fürdőt is, majd felújították a vízvezetéket. Ezekben az évtizedekben a Gellért Szálloda a magyar idegenforgalom élvonalába tartozott.

Étlapok, menülapok, kulcstartók és tányérok a szocializmus éveiből (Fotó: Dabasi H. Kinga/pestbuda.hu)

Világhírű vendégek jöttek a szállodába, uralkodók, művészek, államférfiak, tudósok, színészek sora élvezte a Gellért vendégszeretét.


Teller Ede bejegyzése a vendégkönyvben 1991-ből (Fotó: Dabasi H. Kinga/pestbuda.hu)

A Gellért napjainkban is a turisták által leglátogatottabb és legismertebb helyek közé tartozik Budapesten.

A Gellért 100 című kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, a III.kerületi Korona téren 2019. március 3-ig látogatható.