A józsefvárosi Golgota téren egykor egy kálváriaút vezetett végig, a bibliai stációkkal és fasorral a két oldalán. Az út végén a Golgota-kápolna állt. A kápolnát 1885-ben emelték az akkoriban megalapított Tisztviselőtelep mellett. Egy ideig ez szolgált a telep misézőhelyéül is, mielőtt felépült volna az esztergomi bazilikát idéző Magyarok Nagyasszonya templom. A Golgota-kápolnát a kommunizmus idején pusztították el, helyét elfoglalta egy szerény közpark. A Golgota téri park 2014-ben újult meg, amikor új fákat és cserjéket ültettek, új burkolatokat kaptak az utak, bővítették a játszóteret és a kutyafuttatót. Az egykori kápolna helyére a megújulás során keresztet állítottak.

A Golgota téri park (Forrás: jozsefvaros.hu)

A Golgota téren lévő Kálvária-kápolnához kapcsolódó eredeti kálvária szobrokat 1942-ben Grantner Jenő faragta mészkőből, azonban a II. világháborúban a szobrok elpusztultak, ezért később azokat újrafaragták. Az újrafaragott szobrokat áthelyezték a Rezső térre. A hatvanas években felrobbantották a kápolnát, 1970-ben az I-es és XIV-es stációt megmentették, azt a Rezső téri Magyarok Nagyasszonya téri templom mögött állították fel.

A VI. stáció domborművét beépítették a templom bejáratánál lévő „Malenkij robot" emléktáblába, míg a VIII. stáció domborműve a templom hátsó falán található „56-os emlékmű" része lett. A XIII. stáció sérült domborműve a Polgármesteri Hivatalban található, továbbá a Magyarok Nagyasszonya téri templomban még néhány sérült stáció-dombormű megtalálható. Az eredeti domborműveket Szécsi Antal szobrászművész készítette. Ezek mintái alapján készültek el a stáció-domborművek máriabesnyői kálvária stációi műkőből, így a kálvária 14 stációja nagy valószínűséggel teljes egészében rekonstruálható egy szobrász-restaurátor művész megbízásával.

A stációk helyreállítása — a 14 stációépítmény a rájuk kerülő bronz domborművekkel — megvalósulhat a központi költségvetésben biztosított 250 millió Ft fedezetből.

(Forrás: jozsefvaros.hu)

Nyitókép: A Golgota tér 1897-ben (Forrás: Fortepan)