Budapest egyik legforgalmasabb, ikonikus városi csomópontja, találkozóhelye a Főváros beruházásában, a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat támogatásával újul meg – derül ki a Főpolgármesteri Hivatal közleményéből. 

Az új, gyalogosbarát köztéren megnő a zöldfelületek aránya, pára- és vízjátékokat telepítenek, egy kulturális célokat szolgáló épület és egy rendezvényhelyszín is épül. A csomópontot teljes mértékben akadálymentesítik, felújítják az aluljárót, és részben módosul a teret határoló utak forgalmi rendje is: a Rákóczi útról például közvetlenül jobbra lehet majd kanyarodni a József körútra.

Látványterv a megújult Blaha Lujza térről (Forrás: budapest.hu)

A tér átépítésének koncepciójáról már konzultáltak a szakmai és az érintett civilszervezetekkel, a szakemberek és a helyi lakosok javaslatait beépítették a tervekbe, az egyeztetések ugyanakkor még jelenleg is zajlanak. A várhatóan idén ősszel induló kivitelezési munkák nagyjából egy évig tartanak majd.

Ilyen lesz a megújuló Blaha Lujza tér

Az egyik legforgalmasabb budapesti csomópont felújításának fő célja, hogy a tér élhető legyen. Fontos szempont, hogy a Blaha Lujza téren egy egységes koncepciót követve új arculatú, a mai városi használati igényeknek megfelelő, nagyvonalú belvárosi közösségi tér jöjjön létre. A minőségi építészeti megújulás biztosítja a tér szellemi és kulturális örökségének visszaállítását, a barátságos, élhető gyalogosfelületek növelését, és egy egységes, kiterjedt zöldfelületet is tartalmazó köztér kialakítását.

Látványterv a megújult Blaha Lujza térről (Forrás: budapest.hu)

A megújult Blaha Lujza téren helyet kap majd egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló – az egykor itt álló Nemzeti Színház örökségét felidéző – épület, amely előtt egy egybefüggő térrész adhat majd helyet akár nagyobb rendezvényeknek is. A téren található fák száma a mostani 26-ról 65-re nő, ezzel együtt az új zöldfelület mérete több, mint 1000 négyzetméter lesz. Fasort telepítenek a Rákóczi út jelenleg aszfaltozott középszigetébe is.

A Nemzeti Színház az 1950-es évek végén, 1960-as évek elején (Forrás: Fortepan)

 Corvin Áruház fénykorában (Forrás: FSZEK Budapest Képarchívum)

A felújítás kiemelt feladata a Blaha Lujza tér, mint csomópont akadálymentesítése. E cél szellemében új gyalogos átkelőhelyek lesznek, amelyek teljes értékűen átjárhatóvá teszik azt. Emellett elengedhetetlen a tér alatt húzódó aluljáró felújítása is, amely letisztult, a jelenkor követelményeinek megfelelő arculatot kap, valamint bővül is a tér irányába: egy BKK ügyfélközpont és egy nyilvános illemhely is nyílik ott; ezek akadálymentes elérését egy újonnan épülő lift biztosítja majd.

További újítások

  • két MOL Bubi közbringa gyűjtőállomás lesz a téren: a jelenleg is üzemelőt áthelyezik a József körút mellé, emellett egy újat telepítenek a Márkus Emília utcában.
  • több kerékpártámaszt is létesítenek a megújuló Blaha Lujza téren.
  • a tér felújításával összhangban átépül a Somogyi Béla utca egészen a Gutenberg térig, igazodva a Palotanegyedben már lezajlott korábbi utcafelújításokhoz.
  • az egyik legrégebbi fővárosi nagyáruház, a Corvin tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemléki homlokzatát felújítja.

A tervezés várhatóan a nyár elejére zárul le, akkorra készülnek el a kivitelezési tervek. Az építkezés várhatóan ősszel indul, és körülbelül egy évig tart majd. A felújítás jelenleg becsült költsége 4 milliárd forint, amely fővárosi és kormányzati forrásból áll rendelkezésre.

​(Forrás: Főpolgármesteri Hivatal)