Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával befejeződött a Palatinus Strandfürdő energetikai korszerűsítése – közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. A beruházás keretében a strandfürdő villamosenergia-igényének egy részét napelemek termelésével fedezik. A napelemeket a főépület és az étterem épület lapos tetejére helyezték el, kis dőlésszöggel, a környezetbe lehetőleg legjobban beillesztve, tekintettel voltak a műemlékvédelmi követelményekre is.

Az épület tetejére napelemeket helyeztek el (Forrás: Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.​)

A beruházás keretében összesen 419 darab, egyenként 300 W-os napelemet telepítettek, mindösszesen 125,7 kW teljesítménnyel, az inverterek összteljesítménye 115 kVA. A legnagyobb kihívást nem a napelemek telepítése, hanem a műemlékvédelem alatt álló környezetbe illesztése jelentette. A napelemes rendszer az éves felhasználás 10 százalékát állítja elő helyben. A teljes beruházás költsége 63 134 000 forint volt, ebből 50 507 200 forint a vissza nem térítendő támogatás.

A Palatinus strandfürdő volt Budapesten az első fürdő, amelyben a szabadban fürödhettek a látogatók. 1919-ben nyitotta meg először a kapuit, majd 1921-ben alakult át strandfürdővé, amihez a kor elvárásainak megfelelően három különböző medence, valamint egy a Dunán lévő kosaras uszoda tartozott.

A Palatinus 1957-ben (Forrás: Fortepan)

A Palatinus bejárata napjainkban (Forrás: palatinusstrand.hu)

A folyóvizekre épített kosaras uszoda lehetővé tette, hogy az élővízből a fürdőzők számára elkerített részen biztonságosan lehessen fürdeni az elmerülés vagy az elsodródás veszélye nélkül. A nagymedence több mint 5000 négyzetméteres vízfelületével Európa legnagyobb strandmedencéje volt. A központi öltözőépület és a népszerű hullámmedence 1937-ben épült, melynek falát Bálint Endre festőművész szürrealista mozaikja díszíti.

A második világháború után a károk helyreállítása 1958-ra fejeződött be a Palatinuson, amikor egy hatalmas, 10 ezer négyzetméteres napozóterülettel is bővítették a strandot. 1975-ben további fejlesztésre volt lehetőség, akkor alakították ki a focipályát, a játszótereket. Öt évvel később igazi szenzációnak számított, amikor megnyitották az ötpályás csúszdát.

Az nagymedence 5000 négyzetméteres (Forrás: palatinusstrand.hu)

2002-ben a strand medencéit a kor igényeinek megfelelően átépítették és vízforgató berendezésekkel látták el. A nagymedencét három részre osztották: úszó-, élmény- és strandmedencére úgy, hogy az egybefüggő vízfelület hatását meg kellett őrizni, mivel a strand műemléki védettség alatt áll.

A strandon 2013-ben felújították a termálmedencét és új óriáscsúszdákat helyeztek el. Multimédiás csúszda is várja a fürdőzőket, így csúszás közben zenét hallgathatunk és fényjátékban gyönyörködhetünk. A medencék vízellátását a Margitsziget fúrt termálkútjai biztosítják.

Az épületet és az egész fürdőt felújították 2017-ben (Forrás: palatinusstrand.hu)

2017-ben a fürdő fedett részlegében egy 100 négyzetméteres medencét és egy 60 négyzetméteres gyerekmedencét építettek, valamint egy hideg és meleg vizes merülőmedencét alakítottak ki. Ezen kívül finn szaunát, pihenőbokszokat és gyógyászati részleget hoztak létre. A Palatinus Budapest legnagyobb területű egész évben működő fürdője lett. Az épület újjáépítése során figyelembe vették a műemlékvédelmi szempontokat, a homlokzatot is az eredeti tervek szerint újították fel.

Nyitókép: Napelemek kerültek a Palatinus Strandfürdő épületének tetejére (Forrás: Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.​)