Száz éve, 1919. június 24-én tettek kísérletet a Tanácsköztársaság megbuktatására a Ludovika tanárai és diákjai. Az ellenforradalmi kísérletet hetekig szervezték a tanári kar egyes tisztjei. Közülük is kiemelkedett Lemberkovics Jenő százados, Schranz Ödön alezredes és Hőnig Vilmos őrnagy. A szervezők az akadémia tisztjei és növendékei mellett a dunai flottilla egy részének a segítségére is számíthattak. A kadétok a terveknek megfelelően a hatalmukba kerítették a Ludovika épületét.

A Ludovika Akadémia épülete (Fotó: pestbuda.hu)

A felkelés ellen azonban gyorsan mozgósították a Vörös Hadsereget és a Vörös Őrséget. Lemberkovics Jenőt több tiszttársával együtt elfogták és agyonlőtték, majd aknavetőket és tüzérséget is bevetve néhány óra alatt megtörték az ellenállást a Ludovikán. A felkelők 1919. június 25-én, hajnali 2 óra körül megadták magukat.

A történteket vérfürdő követte volna, azonban Guido Romanelli alezredes, az antant Magyarországra küldött megbízottja erélyes közbelépésével megakadályozta a halálos ítéletek végrehajtását.

Az ellenforradalom első évfordulóján, 1920. június 24-én emlékoszlopot avattak a harcokban elesettek tiszteletére a Ludovika kertjében. A művet Sidló Ferenc szobrász alkotta, oldalára az akadémia vértanúinak neveit vésték: Lemberkovics Jenő, Ivándai Karátson István és Mildner Ferenc századosok, Erődy Ödön tartalékos főhadnagy és Pogány Jenő II. évfolyambeli akadémikus. A korábbi emlékoszlop 1945-ben eltűnt, az NKE most ennek másolatát állítatta fel, és leplezte le.

Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és Szabó István honvédelmi államtitkár leleplezi a Ludovika Akadémia ellenforradalmi felkelésének 100. évfordulója alkalmából állított emlékművet a Ludovika Campuson, az Orczy-parkban (Forrás: MTI//Balogh Zoltán)

Az avatáson ágyúlövésekkel is tisztelegtek a forradalmárok előtt. Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve Koltay András, az NKE rektora mondott beszédet, amelyekben a totális állam elleni küzdelem hősiességéről emlékleztek meg.

Nyitókép: A Ludovika Akadémia ellenforradalmi felkelésének 100. évfordulója alkalmából állított emlékmű a Ludovika Campuson, az Orczy-parkban (Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság)