A világ nyári múzeumi programjaiból 25 kiállítást emel ki a londoni The Times, s közéjük sorolja a budapesti Szépművészeti Múzeum tárlatát is, amelyen Renoir nemrég megvásárolt remekműve, a Fekvő női akt látható. A francia impresszionista mester alkotása köré épült budapesti kamaratárlat a cikkben olyan kiállítások mellett szerepel, mint a New York-i Metropolitan, a párizsi Louvre, a Pompidou, a firenzei Uffizi vagy a madridi Prado tárlatai.

A tekintélyes brit napilap internetes kiadásában olvasható Wish you were here: 25 art shows to see around the world this summer című cikk kiemeli, hogy Renoir 1903-ban festett, most megvásárolt alkotása a Szépművészeti Múzeum elmúlt száz évének legértékesebb vásárlása.

Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt című festményéért mintegy 3,5 milliárd forintot fizetett a magyar állam (Fotó: Millisits Máté/pestbuda.hu)​

A csaknem életnagyságú, 1903-ban festett akt 12,3 millió dollárért, azaz mintegy három és fél milliárd forintért került magyar tulajdonba. A festményt több mint száztíz éve, 1907-ben a Nemzeti Szalonban már láthatta kiállításon a magyar közönség, ám akkor a múzeum nem tudta megvásárolni az alkotást. 

A kormány támogatásának köszönhetően Renoir remekműve visszatért Budapestre, ahol augusztus 20-ig az erre az alkalomra összeállított kamarakiállításon találkozhatnak vele a látogatók.

A festmény egy részlete. Renoir a külső szépség mellett a belső értékek megfogalmazására is törekedett (Fotó: Millisits Máté/pestbuda.hu)​

A remekművet a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött, korábbi Renoir-festmény (Fiatal nő mellképe) és néhány, a XX. század első felében a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe került modern francia műalkotás – Paul Gauguin, Paul Cézanne, Eugène Boudin, Maurice Denis, Charles-François Daubigny, Camille Pissarro, és Pierre Puvis de Chavannes festményei – társágában láthatja a nagyközönség.

Forrás: Szépművészeti Múzeum

Nyitókép: Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festménye