A VII. kerületi Julianna-iskola korábbi épületét a Városligeti fasorban teljeskörűen átépítették, és szeptembertől ebben a felújított épületben működik a Csipkebokor Óvoda.

A Budapest-Fasori Református Egyházközség 111 éve alakult, a templom 1913-ban épült Árkay Aladár tervei alapján. A templom mögötti telken valamikor a korcsolyapálya melegedője állt, amit később tanoncotthonnak alakítottak át. Ebben az épületben nyílt meg holland támogatással a Julianna-iskola 1926-ban.

A Julianna Református Elemi Iskola épülete, gyerekek csoportja az 1940-es években (Fotó: FSZEK Budapest-képarchívum)

Az iskolát az akkori holland trónörökös hercegnőről, Juliannáról – aki későbbi I. Julianna holland királynő lett – nevezték el. Tíz év alatt bővíteni kellett, ezért 1936-ban új épületet emeltek a helyén. A Julianna-iskola 1948-ig, az államosításig négyosztályos elemi iskolaként működött. A kommunizmus idején bezárt intézmény 1992-ben ismét egyházi fenntartásba került, és újraindult eredetileg hatosztályos iskolaként. A fasori egyházközség 2004-ben kapta vissza.

Az első két évben a Rottenbiller Utcai Általános Iskola – ami a szomszédos telken található – tanulóival és tanáraival közösen használták az épületet, majd 1994-ben az iskola véglegesen és teljesen visszakerült az egyház tulajdonába. A Rottenbiller utcai iskola időközben megüresedett épületét is megkapták 2014-ben, a Julianna-iskola odaköltözött. 

Az iskola épülete a felújítás előtt, 2017-ben 

Sokan találtak lelki otthonra a gyülekezetben, egyre több fiatal család is jött, felmerült az igény egy református óvodára. A Csipkebokor Óvoda 2008-ban indult egy bérelt önkormányzati lakásban a Városligeti fasorban, eleinte 64 óvodással.

Keresték a helyét az óvodaépületnek, 2014-ben egyértelművé vált, hogy a Rottenbiller utcai épületbe átköltöző iskola helyén felszabaduló iskolaépületet fogják valamilyen formában átalakítani, ezt a 2016-ban elnyert pályázat lehetővé tette. A régi épület nem felelt meg a követelményeknek, így elkezdődött a közös gondolkodás és tervezés. Az épületet áttervezték, megtalálták a megoldást, az akadályok elhárultak. 2018-ban kezdődött az építkezés. Többek között egy új lépcsőházat és liftet is beépítettek.

Idén augusztusban befejeződtek a munkálatok, szeptember másodikán megnyitotta kapuit a Csipkebokor Óvoda, ahol az öt csoportba száztizenhét gyerek jár.

A Csipkebokor Óvoda modernista, minimál stílusú új épülete (Fotó: pestbuda.hu)

A modernista, minimál stílusú új óvodaépület külső megjelenésében emlékeztet a régire, azonban minden XXI. századi követelménynek megfelel. Az eredeti épület 1915 négyzetméteres területről 2044 négyzetméterre bővült, új lépcsőházat, előtetővel fedett bejárati teraszt és egy új liftet is kapott.

Az ötszintes épület homlokzata (Fotó: pestbuda.hu)

A korszerű, tágas, napfényes, hatcsoportos óvoda minden igényt kielégít, a gyülekezetnek és az iskolának is bázisa. A földszinten az aula és a tornaterem egybenyitható, az iskola és a gyülekezet számára is használható tér. A tornaterem előadótermi funkciót kapott, kulturális rendezvényekre is lehetőséget ad, ide beépítettek egy kihúzható színpadot világítástechnikával.

Egy új lépcsőházat is beépítettek (Fotó: pestbuda.hu)

Az első és második emeleten helyezkednek el a csoportszobák, az épület legtetején foglal helyet a nevelőtestületi szoba és a fejlesztőszobák. Az alagsorban vannak a kiszolgálóhelyiségek, a konyha, az egészségmegőrzést szolgáló sószoba, valamint az ifjúság számára fenntartott termek. Ezekben a közösségi terekben ifjúsági klubok, kulturális rendezvények, tanórák megtartására is van lehetőség.

Tágas, otthonos csoportszobákat alakítottak ki (Fotó: pestbuda.hu)

A földszinten az aula és a tornaterem egybenyitható (Fotó: pestbuda.hu)

Az épület tervezője a 4 Plusz Építész Stúdió Kft., kivitelező a Jánosik és Társai Kft. A beruházás állami támogatással valósult meg.

Az iskola és az óvoda melletti területen játszóudvart alakítottak ki, szép játszóépítményekkel. Minden felületet kihasználtak az épület körül, növényeket, gyepet telepítettek. Az óvodaudvar játszóeszközei figyelembe veszik a gyermekek életkori sajátosságait.

Az épület melletti új játszóudvart birtokba vették az óvodások (Fotó: pestbuda.hu)

A Fasori Református Egyházközség hálaadó napján, az új óvodaépület átadásán, 2019. szeptember 15-én részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke.

Nyitókép: A Fasori Református Egyházközség Csipkebokor Óvodájának új épülete (Fotó: pestbuda.hu)