A Múzeumkert legújabb szobra, az elsősorban vakok és gyengénlátók tájékozódását segítő tapintható modellszobor 2019 szeptemberében készült el a Nemzeti Múzeum épületét és kertjét M1:250-es léptékben bemutatva – írja a mnm.hu. 

A vakok braille-feliratán kívül rövid magyar és angol szöveg is került a modellszobor bronz felületére, a magyar így szól: „A Magyar Nemzeti Múzeum a magyar történelem tárgyi emlékeit gyűjti és mutatja be. A múzeum klasszicista stílusú épülete 1837–47 között épült, tervezője Pollack Mihály építész volt. Az 1802-ben létrejött Magyar Nemzeti Múzeum időrendben Európa harmadik nemzeti múzeuma, alapítója gróf Széchényi Ferenc. A múzeum előtti tér az 1848-as forradalom egyik jelentős helyszíne volt. Az épület körüli angol-park 1855-57-ben közadakozásból jött létre Petz Ármin tervei alapján.”

A tapintható modellszobor a Nemzeti Múzeum épületét és kertjét M1:250-es léptékben mutatja be (Fotó: mnm.hu)

A talapzat egyetlen kőtömbből készült, anyaga ugyanaz a horvát mészkő, a Kanfanar, mint az átellenben lévő Nemzeti Emlékhely-sztélé kőanyaga. A befoglaló forma a könnyebb megközelíthetőség érdekében enyhén lefelé szűkülő  a fő és a hátsó homloknézete enyhén ívelt úgy, hogy felülnézetben egy csapott végű navett formát követ.

A vakok braille-feliratán kívül rövid magyar és angol szöveg is került a modellszobor bronz felületére (Fotó: mnm.hu)

A kő felületre illeszkedő bronz szalagrészen drapériaszerű redővetődés jelenik meg, illetve egy diszkréten süllyesztett háromszög sorminta a széleken, melyek a szabadságharc katonai zászlaja mintázatának megidézésével a Nemzeti Múzeum és kertjének az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban betöltött szimbolikus szerepére utalnak.

A Kálvin téri főkapu közelében, az első nagy növénysziget szélén elhelyezett modellszobor alkotói Baráz Tamás és Erős Apolka szobrászművészek voltak.

Forrás: mnm.hu

Nyitókép: A Múzeumkert legújabb szobra, az elsősorban vakok és gyengénlátók tájékozódását segítő tapintható modellszobor​ (Fotó: mnm.hu)