November 20-án a FUGA Budapesti Építészeti Központban rendezett ünnepélyes díjátadón kihirdették a 2019-es Budapest Építészeti Nívódíj nyertesét. A rangos díj idei nyertese a régi budai városháza műemléki rekonstrukciója lett. A Városháza épületében a fejlesztő mindkét célja, az értékőrzés és értékteremtés is példás, követendő módon valósult meg.

A régi budai városháza a Szentháromság tér közelében található (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

A régi budai városháza közel 800 éves történetével a Várnegyed központjában, Buda egyik legrégebbi és legpatinásabb részében, a Szentháromság tér szomszédságában helyezkedik el. Az épület 160 éven át funkcionált városházaként, 70 éven át pedig az első kerületi elöljáróság székhelye volt. Működött benne csendőrség, iskola, majd a második világháború utáni időszakban múzeumok, kutatóintézetek.

A Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara által közösen meghirdetett pályázat kiemelt feladata volt, hogy elismerje és megismertesse a városképet formáló építészeti alkotásokat, bemutassa az igényesen megtervezett és létrejött alkotásokban résztvevők példaértékű együttműködését a további magas színvonalú, innovatív beruházások ösztönzése érdekében. A díj odaítélésének célja, hogy a legkiemelkedőbb alkotások és alkotók kapják meg a megérdemelt figyelmet és nyilvánosságot. 

Az épület megújulásában fontos üzenetet hordoz: így is lehet. Igényesen, minden részletre kitérően, időtálló anyagokkal. Mindemellett a fő mondanivaló, hogy a történelem, így az építészettörténet sem áll meg, ezért első körben kötelességünk, hogy feltárjuk és megértsük a meglévő emlékeket. Új funkció esetén azonban jogunk van az épített anyagokat értelmezni, a különböző korok lenyomatait rendszerezni, hogy továbbra is egységes egészként, és ne véletlenszerű idézetként jelenjenek meg.

A fedett belső udvar (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

A tervezők jelen esetben a barokk időszakban kialakult állapotból indultak ki, és minden ettől eltérő időszakot ehhez képest, helyenként új kontextusban mutattak be. A kortárs kiegészítések nem tolakodók, viszont egyértelműsítik a friss beavatkozás területeit. A technika szinte észrevétlenül van jelen a házban, ami ilyen régi épület esetén komoly feladvány.

A bútorok konzekvensen letisztult formában jelennek meg, több esetben rejtenek az épület működéséért felelős műszaki elemeket. (Építész felelős tervező: Szabó Levente DLA Generáltervező: Hetedik Műterem).

Nagy tárgyalóterem az emeleten, két eredeti kályhával (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

A benyújtott anyagokat egy szakmai zsűri bírálta el, egy előzsűrizési és egy bizottsági ülés keretében. Az első körben a bírálók 11 pályaművet választottak ki, amelyeket helyszíni bejárás során is megtekintettek, később választották ki a 8 legjobbnak ítélt pályamunkát.

A Budapest Építészeti Nívódíj 2019 további díjazottjai:  Újpesti Piac és Vásárcsarnok és UP Újpesti Rendezvénytér, Láng Művelődési Központ, Magyar Telekom és a T-System Hungary közös székháza, MOME Műhelyház, Műteremház, Médiaház, Klapka Központ Szolgáltatóház, NEXON irodaépület és mélygarázs, Kastélydombi Luther-kápolna

Forrás: budapest.hu

Nyitókép: A régi budai városháza épülete lett az idei Budapest Építészeti Nívódíj nyertese (Fotó: budapest.hu)

Korábbi cikkünk a témában: Óvárosháza a Budai Várban: egy példaértékű felújítás