Elkészült és immár a nagyközönség számára is ingyenesen elérhető a Fiumei Úti Nemzeti Sírkert bejárását, felfedezését segítő mobiltelefonos alkalmazás, a FiumeiGuide. Az applikációt a sajtó munkatársainak 2020. június 8-án mutatta be Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója.

A FiumeiGuide applikációt bemutatták a sajtó munkatársainak (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Temető, emlékhely, látványosság

A Fiumei úti sírkert Magyarország és Európa egyik legjelentősebb temetője, emellett pedig a teljes terület nemzeti emlékhely is, amelyet számos magyarországi és külföldi látogató keres fel évente. A NÖRI célja az, hogy a sírkert olyan meghatározó, különleges, kiemelt kulturális látványossággá, turisztikai célponttá váljon, ahol a látogatók (akár magyarországi polgárok, akár külföldi turisták) egyedülálló perspektívából ismerhetik meg a Magyarország történelmét, kultúráját és fejlődését meghatározó személyek munkásságát, életútját (természetesen a kegyeleti szabályokat szigorúan és tisztelettel betartva).

Sajtóbejárás Batthyány Lajos mauzóleuma előtt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Ezáltal a sírkert ugyanis olyan nemzetközi szinten is kiemelkedő, a külföldről hazánkba látogató turisták számára Budapest látványosságai közül kihagyhatatlan célponttá válhatna, mint például a Père-Lachaise temető Párizsban vagy a Westminster-apátság Londonban.

 A sírkert nemzetközi szinten is kiemelkedő, a külföldi turisták számára Budapest egyik látványossága. A képen: Bemutatják az újságíróknak a sírkert nevezetességeit (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A sírkert olyan nemzeti emlékhely, amely segít nemzeti értékeink, kultúránk megőrzésében – hangzott el a sajtótájékoztatón (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A turisztikai szerep mellett a NÖRI fontosnak tartja azt is, hogy a sírkert olyan nemzeti emlékhelyként, közösségi térként működjön, amely a diákok számára elérhetővé, érdekessé teszi a magyar történelmet és kultúrát, felhíva a figyelmet olyan jelentős személyekre, akiket a mai fiatalok talán névről sem ismernek. Tehát a magyar kultúrának olyan emlékőrévé, olyan lenyomatává szeretnék tenni a sírkertet, amely segít a nemzeti értékek megőrzésében, személyes értékké tételében.

A cél tehát a Fiumei úti sírkert értékének megőrzése, a nagyközönség számára érthetővé, elérhetővé tétele. A NÖRI természetesen eddig is gondoskodott arról, hogy a különféle ingyenes és vásárlóbarát áron elérhető ismeretterjesztő kiadványok, valamint a tájékozódást segítő térképek és táblák segítségével bárki könnyedén felfedezhesse a sírkert rejtelmeit, valamint csoportos, idegenvezető által irányított sétákon való részvételre is lehetőség volt, de emellett a szolgáltatások további szélesítését tervezték és tervezik. Ennek a törekvésnek egy jelentős mérföldköve a sajtóeseményen bemutatott, immár a nagyközönség számára is elérhető, ingyenes, mobiltelefonos alkalmazás.

A tájékozódást segítő térképek és táblák segítségével bárki könnyedén felfedezheti a sírkert rejtelmeit​ (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Antall József síremléke​ (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Itt nyugszik Vörösmarty Mihály (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A pályázat és a jövőbeli tervek

Az applikáció a Miniszterelnökség által kiírt pályázat támogatásával jöhetett létre. A pályázatot 2019-ben írták ki, a Nemzeti Örökség Intézete pedig ekkor 6 millió forint támogatási összeget kapott az alkalmazás fejlesztésére. Ennek a fejlesztésnek az eredménye egyelőre sajnos csak androidos mobiltelefonokra telepíthető.

A NÖRI a pályázat második szakaszában is benyújtotta szakmai anyagát, az elnyert 8 millió forintos újabb támogatási összegből a már meglévő alkalmazást szeretnék elérhetővé tenni IOS-rendszerű telefonokra is.

Deák Ferenc mauzóleumába is beléphettek az újságírók (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az alkalmazás

A jelenleg az érdeklődők rendelkezésére álló alkalmazás, a FiumeiGuide egy GPS-koordináta-alapú, kétnyelvű (magyar és angol) alkalmazás, amelynek segítségével akár egyéni, de kiscsoportos felfedezőutakat is tehetünk a sírkertben okostelefonunk segítségével. Az applikáció felhasználóbarát, bárki számára könnyen használható program, melynek segítségével XXI. századi formában is elérhetővé váltak a sírkert legfontosabb látnivalóiról szóló információk és érdekességek.

Egy újfajta látogatói igényt, az okostelefon segítségével zsebre tehető felfedezést elégíti ki az applikáció (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az applikáció egyelőre egy úgynevezett „top 100”-as listát mutat be, amely természetesen – mint minden válogatás vagy lista – szubjektív, ugyanakkor részletesen összerakott és jól átgondolt. Szerepelnek benne a sírkert monumentális emlékűvei, azaz a nagy mauzóleumok (Batthyány Lajos, Kossuth Lajos, Deák Ferenc sírépítményei), a  legjelentősebb látványosságok (mint például a nemrég felavatott Első világháborús emlékmű vagy az Apponyi-hintó), a mindenki által ismert személyek nyughelyei (például Ady Endre, Arany János vagy József Attila sírhelye), de olyan személyek nyughelyei is, akiket méltatlanul nem ismer a nagyközönség, és a NÖRI fontosnak tartotta felhívni a figyelmet életművük jelentőségére (ilyen például Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő síremléke vagy a Titanic katasztrófájának túlélőit mentő Lengyel Árpád, illetve Rotschild Klára). Az alkalmazással elérhető látványosságok számát a tervek szerint a jövőben folyamatosan bővítik majd.

A kép és a leírás mellett egy térkép segítségével tudjuk beazonosítani a keresett látnivaló térbeli elhelyezkedét (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az applikációban az egyes síremlékekre kattintva megjelenik az adott látnivaló fényképe, valamint egy rövid leírás, amely tömör összegzést ad a nevezetességre vagy a sírhelyen nyugvó személyre vonatkozó legfontosabb tudnivalókról, érdekességekről, ez a leírás angol és magyar nyelven is elérhető. Ha valaki több információra vágyik, annak lehetősége van az Infó fül segítségével egy hosszabb leírás elérésére is, bár ez egyelőre csak magyar nyelven választható lehetőség.

A kép és a leírás mellett természetesen egy térkép segítségével lehetőség van a keresett látnivaló térbeli elhelyezkedésének megtekintésére is, illetve amennyiben szükségét érezzük, GPS-es navigációt is kérhetünk, amely a sírkert útvonalait ismerve eligazít minket. A választott látnivalóhoz vezető út közben a térkép jelzi számunkra az olyan síremlékeket és látványosságokat is, amelyek az általunk választott célpont felé haladva utunkba kerülnek.

A  FiumeiGuide segítségével a nemzeti emlékhely tulajdonképpen interaktív történelemkönyvvé válik (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az alkalmazás kétféleképpen képes listázni a benne szereplő látványosságokat és emlékhelyeket. Az alapbeállítás az, hogy helyzetünk bemérése után a közelség alapján listázza számunkra a látnivalókat (tehát a legközelebbi látványosságtól haladva a tőlünk legtávolabb eső felé), de lehetőség van abécésorrend szerinti listázásra is (ez például akkor lehet hasznos, ha konkrét elképzelésünk van arról, melyik látnivalót keressük).

A FiumeiGuide azok számára is új élménnyé teheti a sírkert felfedezését, akik esetleg már jól ismerik, segítségével az emlékhely így tulajdonképpen olyan interaktív történelemkönyvvé válik, amely lehetővé teszi a nemzeti emlékezet kultúrájának megőrzését, és egyre szélesebb és szélesebb körben történő terjesztését.

Még egy újdonság: online séták a sírkert honlapján

A FiumeiGuide applikációval egyidőben – tehát 2020. június 8-tól – a sírkert honlapja is megújult, kiegészülve egy új menüponttal, amellyel azoknak kedveznek, akiknek valamiért nincs lehetőségük személyesen ellátogatni a sírkertbe. Az új menüpontban online sétákat tesznek majd közzé, a tervek szerint havi rendszerességgel, amelyekkel különböző nézőpontokon keresztül lehetőség nyílik a sírkert online felfedezésére is.

 A sírkertben online sétákat ​is terveznek (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az első ilyen sétával a NÖRI Mikszáth Kálmán halálának 110 éves évfordulójáról szeretett volna megemlékezni. A különleges vezetés által az érdeklődők Mikszáth kortársairól készült, a mai napig megnevettető rajzain keresztül ismerheti meg az író Fiumei úti sírkertben nyugvó kortársainak életművét, a boldog békeidők Magyarországának meghatározó alakjait.

A sírkert honlapja is megújult kiegészülve egy új menüpontta​l (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az online séta állomásait követve Mikszáth Kálmán írásainak segítségével elevenednek meg előttünk olyan alakok, mint Jókai Mór, Deák Ferenc vagy Szilágyi Dezső.

Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója a Fiumei úti sírkertet a XXI. század világához közelebb hozó újítások, a mobiltelefonos alkalmazás és az online séták bemutatása után hangsúlyozta, ezekkel a jelentős újításokkal nem az a cél, hogy leváltsák a látogatók számára a korábbiakban elérhető szolgáltatásokat, hanem kiegészítik, bővítik azokat, hiszen a látogatók köre különböző, és vannak olyanok, akik még ugyanúgy igénylik a vezetett sétákat vagy a nyomtatott kiadványokat. A FiumeiGuide elkészítésével csupán lehetőséget szerettek volna nyújtani egy újfajta látogatói igény – az okostelefon segítségével zsebre tehető felfedezés – kielégítésére is.

A Kossuth-mauzólem szarkofágja (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A sajtótájékoztató után Csapó Csaba vezetésével vehettek részt a sajtó megjelent képviselői egy kötetlen rövid sétán, amelynek keretében lehetőség nyílt az alkalmazás személyes tesztelésére is, illetve beléphettünk Kossuth Lajos, Deák Ferenc és a Batthyány család mauzóleumába, amelyek csak vezetett séták alkalmával tekinthetők meg.

Batthyány Lajos sírja (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Nyitókép: Megjelent a  Fiumei úti sírkert bejárását, felfedezését segítő mobiltelefonos alkalmazás, a FiumeiGuide (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)