Budapest, ahogyan még nem láthattuk – Templomtoronyban nyílt kilátó a Belvárosban

A cikk angolnyelvű változata: Budapest, as never seen before – Church towers in the city centre opened as viewpoints

Írta: Osváth Dorottya

2020. június 27. 13:00

Egyedülálló, modern, izgalmas turisztikai attrakcióval bővült Budapest látványosságainak sora azzal, hogy toronykilátókat alakítottak ki a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom tornyaiban. A tornyokból egészen új nézőpontból csodálhatjuk meg Budapest pazar látképét.

Új turisztikai látványosság született Budapesten azáltal, hogy kilátótereket alakítottak ki a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom felújított tornyaiban. A toronykilátókat a sajtó munkatársainak 2020. június 26-án mutatták be.

Az altemplomban Osztie Zoltán plébános és Aranyossy Mihály turisztikai munkatárs fogadta az újságírókat,  a sajtótájékoztatón a kilátók kialakításának építészeti és kivitelezési feladatairól és megoldásairól Tóth Péter, az építészeti munkákért felelős Hetedhét Építész Kft. ügyvezetője, valamint Vantal István, a kivitelezésért felelős BAU-VIP Generál Kft. ügyvezetője osztott meg néhány érdekességet.

A sajtótájékoztató az altemplomban, balra Aranyossy Mihály (álló alak), az asztalnál ülők balról-jobbra: Tóth Péter, Vantal István, Dr. Osztie Zoltán (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Dr. Osztie Zoltán plébános a sajtótájékoztatón elmondta: büszke az új látványosságra, mellyel a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom bővült. Fontosnak tartotta kijelenteni, hogy a kilátótornyok látogatása nem fogja zavarni a templom szakrális feladatait, a templom továbbra is elsősorban imaház marad. Ám meg akarják mutatni a nagyközönségnek az épület római korig visszanyúló  kultúrtörténeti értékeit.

A templom közkinccsé tételét szolgáló turisztikai szempontok  és a szakrális feladatok úgy kerülnek összhangba, hogy a toronykilátókat és a templom egyéb látványosságait bemutató túra elkülöníthető a szakrális tértől, így a turisták jelenléte  nem zavarja meg a templomban folyó hitéletet.

Rendkívül látványos az északi toronyba fölvezető szűk és meredek csigalépcső (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Vantal Istvántól megtudtuk, a 2018. decemberében kezdődő munkálatok idején a tornyok rendkívül elhanyagolt állapotban voltak. Ahhoz, hogy a munkálatok végére létrejöhessen az a bravúros turisztikai látványosság, melyet bejárhattunk, le kellett tisztítani a történeti falakat és le kellett bontani a tornyokba vezető rozoga faszerkezetet, illetve biztonságosabbá kellett tenni a kilátótereket.

Tóth Péter a sajtótájékoztatón elmondta: a konkrét építési munkálatok kezdetét egy éves tervezői munka előzte meg. A tornyok helyreállítása végül olyan építkezés lett, mely olyamatos tervezési munkákat igényelt, a kivitelezés során is. Ennek oka az volt, hogy a műemlék épület szerkezetének feltárása során egyre-másra kerültek elő az újabb és újabb megoldandó feladatok, amelyek  kiegészítő tervek sorát igényelték.

A régi és az új találkozása a déli toronyban: lépcsőn és lift segítségével is feljuthatunk (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Elhangzott: az építészeti munkálatok során nem csak arra kellett koncentrálni, hogy hiánytalanul megőrizzék a templom történeti és kulturális értéké, hanem ezt a megőrzést úgy kellett végrehajtani, hogy közben kialakuljon a modern építészeti és biztonsági szabályozásoknak teljes mértékben megfelelő, a mai turisztikai igényeket kiszolgáló, Budapest idegenforgalmi kínálatát színvonalas programmal bővítő látványosság.

A sajtótájékoztató után természetesen lehetőségünk volt saját szemünkkel is megtekinteni az új toronykilátókat, melyeknek kialakítása nagyszabású, másfél évig tartó kemény munkát igényelt.

Kezdődik a túra: a déli toronyba indultunk, és nem a liftet választottuk (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Útvonalunk először a déli toronyba vezet. A 11 méter magas első, illetve a 18 méter magas második kilátópont a déli torony lábától lépcsőn és lift segítségével is megközelíthető. Mi a lépcsőt választjuk. Az első kilátópontra szűk és meredek, kőből épült csigalépcső vezet fel, mely a kilátópontra felérve átadja helyét a modern, lyukacsos, acél lépcsőknek. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a lépcsős megközelítés az erősebb idegzetű látogatóknak ajánlott.

A két toronyból szintenként  három-három ponton nyílik lehetőség kitekinteni Budapestre. A déli toronykilátóból láthatjuk a Kossuth Lajos utcát, a Szabad sajtó utat, a Dunát, elénk tárul az Erzsébet híd, a Gellért-hegy a Citadellával, a Szabadság szoborral és a Szent Gellért emlékművel, valamint láthatjuk a hegy lábánál megbújó Rudas fürdőt is.

Kilátás az Erzsébet hídra a déli torony alacsonyabban fekvő első kilátópontjáról (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az Erzsébet híd a déli torony első kilátópontján, a panoráma az érintőképernyős monitor üvegfelületén tükröződik (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A déli torony felső szintjéről csak a bátraknak ajánott visszatekinteni (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A déli torony második kilátószintjéről egy közel 17 méter hosszú hídon mehetünk át az északi toronyba, mely immár Liszt Ferenc zeneszerző nevét viseli. A hídon való átkeléskor megtekinthetjük a templom fa tetőszerkezetét, illetve egy kivetítő segítségével megnézhetünk egy érdekes videót arról, hogyan változik a tornyokból nyíló látkép egy nap leforgása alatt.

Pillantás a hídról: itt kelünk át a déli toronyból az északiba (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Rendkívül látványos a templom fa tetőszerkezete a két tornyot összekötő hídról (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az északi, Liszt Ferenc nevét viselő toronyból kilátás nyílik az Alexandriai Szent Katalin-templomra, a Várkert Bazárra, és innen szemlélhetjük meg legtökéletesebben a budai Várat.

Kilátópont a Liszt Ferencről elnevezett északi toronyban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A budai Vár a Liszt Ferenc-toronyból (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Budai panoráma a Liszt Ferenc-toronyból (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A kilátópontokon érintőképernyős eszközök segítségével tájékozódhatunk arról, hogy pontosan mit látunk, illetve lehetőségünk van arra, hogy rövid leírásokat olvassunk egy-egy látnivalóról. Ez a szolgáltatás jelenleg hét nyelven érhető el.

A kilátókból látható látványosságok megismerését érintőképernyős eszközök segítik (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Amikor elindultunk lefelé az északi toronyból, még nem tudtuk, hogy újabb érdekes történetek várnak még ránk ránk (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Mostanáig a templom tornyaira csupán északi és déli toronyként hivatkoztak. Ez azonban a munkálatok végével megváltozott, ugyanis az északi torony immár Liszt Ferenc világhírű művész nevét viseli. A toronyban található egy Liszt Ferenc-portrészobor, egy emléktábla, valamint egy Liszt Ferenc-dombormű is.

Liszt Ferenc mellszobra és emléktáblája a róla elnevezett toronyban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Mint megtudtuk: azért döntöttek úgy, hogy Liszt Ferenc nevét kapja a torony, mert a zeneszerző, zongoraművész és karmester ezer szálon  kötődött a templomhoz. Több munkáját is itt mutatták be, gyakran vezényelt itt, s a templom orgonáján is játszott. Emellett Liszt rendszeres vendége volt Schwendtner Mihály apátplébánosnak, többször éjszakázott a plébánia vendégszobájában, és egy ízben még esküvői tanú is volt itt.

Fontos megemlíteni azt is, hogy Liszt 1879-ben Engesszer Mátyásnak, a templom karnagyának dedikálta Via crucis című művét. A mű bemutatója azonban Schwendtner Mihály és Engesszer  Mátyás halála miatt elmaradt. Liszt Ferenc halála után a kéziratot sokáig elveszettnek hitték, azonban végül megtalálták azt a Széchényi Könyvtárban. Ősbemutatója végül 1929 nagypénteként volt a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.

Egy gyönyörű csigalépcső vezet lefelé a Liszt Ferenc-toronyból (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Utunk végén bártan kijelenthetjük, hogy a munkálatok eredménye egy olyan bravúros látványosság lett, mely bizonyára hamar kedvelt programmá válik nem csak a külföldi, hanem a hazai közönség számára is.

A toronykilátók a templom nyitvatartási idejében, hétfőtől szombatig, 10 és 17 óra között tekinthetők meg. Fontos tudni, hogy a négy harang működése következtében fellépő erős hanghatás miatt a Liszt Ferenc torony 11 óra 55 perc és 12 óra 10 perc között, illetve pénteken az előbbi időpont és 14 óra 55 perc, valamint 15 óra 10 perc között nem látogatható.

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom (Fotó: Both Balázs, pestbuda.hu)

Igény szerint szakképzett tárlatvezetés keretében is bejárható a templom, valamint a kilátók, mégpedig minden szerdai napon 14 órától. A vezetett séta keretében a látogatók megtekinthetik Szent László, Szent Erzsébet és Szent Gellért ereklyéit, a török kori mihrábot, a XIV. századi Trónoló Madonna freskót, a XV. századi Mátyás Oratóriumot, Molnár C. Pál oltárát, az altemplomot és természetesen a toronykilátókból szemünk elé táruló budai panorámát is.

A barokk stílusú főhajó (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Nyitókép: A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom 2000 év kőbe zárt történelmét őrzi​ (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó