A koronavírus-járvány miatt a fővárosi intézmények is arra kényszerültek, hogy bezárjanak, köztük a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A váratlan intézkedés miatt sokan a kikölcsönzött könyveket sem tudták visszavinni. A könyvtár a fertőzésveszély csökkenésével a fokozatos újranyitás mellett döntött, 109 napos kényszerszünet után, július 1-től már vissza lehetett vinni a kikölcsönzött műveket, illetve át lehetett venni az előre megrendelt kiadványokat a központi könyvtárban és 15 nagyobb tagintézményben.

Sorban állás 2020. július 1-jén a FSZEK központi könyvtárának főbejáratánál, a VIII. kerületi Reviczky utcában. Ekkor még csak az előre megrendelt könyveket lehetett átvenni, de múlt héttől az orvasótermek is látogathatók (Fotó: fszek.hu)

Július 16-tól pedig már be lehet menni a Wenkcheim-palota olvasótermeibe is, és újra lehet válogatni a szabadpolcokról, mint ahogy a FSZEK 15 másik tagkönyvtárában is. Az olvasók már nagyon várták a nyitást, derül ki a könyvtár tájékoztatásából, hiszen július 16-án háromszor többen iratkoztak be könyvtárakba, kétszer többen kölcsönöztek és háromszor annyi művet vittek haza, mint az újranyitás óta eltelt két hét napjainak átlaga.

A könyvtár egyik olvasóterme (Fotó: fszek.hu)

A teljes nyitást tegnapra időzítették, ekkor valamennyi tagkönyvtár megnyitotta kapuit az olvasók előtt, Budapest összesen 47 helyszínén. Ezen a nyáron a könyvtár már nem fog nyári szünetet tartani, végig látogatható lesz, igaz, rövidített nyitvatartással, és szombatonként egyetlen könyvtárat sem kereshetünk fel. Az előjegyzés lehetőségét egészen szeptember 6-ig ingyenes lehet igénybe venni. A FSZEK közleménye szerint az olvasótermek látogathatósága óta is töretlen az igény erre a szolgáltatásra.

Délelőttönként elsősorban a 65 év felettieket várják, de mindenkit kiszolgálnak, aki ekkor érkezik, és bárki beülhet az olvasótermekbe. Igaz, a székek számát csökkentették, hogy az ajánlott védőtávolságot az emberek között be lehessen tartani. Emellett a szájmaszk használata vagy az arc eltakarása is kötelező.

A Wenckheim-palota egykori dohányzóterme 1931-ben (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Augusztus 7-től újraindítják a Könyvet házhoz szolgáltatást, amelynek keretében az idős, beteg, mozgáskorlátozott, lakáshoz kötött olvasóknak szállítják ki a könyveket. A jelenlegi tervek szerint, ha addig nem áll be vártalan fordulat a járványhelyzetben, a régi, megszokott nyitvatartási rend ismételt bevezetése és a korábbi, teljes körű szolgáltatás visszaállítása szeptember 7-től várható.

A Központi Könyvtárban is újra használható tehát a múlt héttől valamennyi olvasói tér. A szabadpolcos övezet, a Sárkányos Gyerekkönyvtár, a Budapest Gyűjtemény, a Zenei Gyűjtemény és a Szociológiai Gyűjtemény is várja látogatóit, továbbá a raktári kéréseket is teljesítik. A Központi Könyvtár – az olvasói igényeket figyelembe véve – minden csütörtökön meghosszabbított nyitvatartási idővel, 10 és 20 óra között tart nyitva.

Már látogathatók az olvasótermek a központi könyvtárban (Fotó: fszek.hu)

A könyvtárakban a beiratkozás, a polcokról történő közvetlen kölcsönzés és a helyben használat mellett a beiratkozott olvasók számára ingyenesen lehetőség van a kijelölt internet-hozzáférést biztosító, továbbá az online adatbázisok, elektronikus gyűjtemények elérését lehetővé tevő e-olvasótermi számítógépek, valamint a katalógusgépek használatára.

Az egykori Wenckheim-palota, 1931-től Fővárosi Könyvtár (Fotó: Wikipedia)

A könyvtár főépülete, az egykori Wenckheim-palota a neobarokk palotaépítészet remeke, amely 1889-ben épült. Tervezője Meinig Artúr (1853-1904), aki a gazdagon díszített palotának külső megjelenését a drezdai barokk, a belsőt XV. Lajos-stílusban tervezte. A főváros 1927-ben megvásárolta az épületet a Fővárosi Könyvtár számára. Átalakítások után 1931-ben nyílt meg a könyvtár.

A Wenckheim-palota 1900-ban, a mai VIII. kerületi Szabó Ervin téren, a kép készítésekor a térnek még nem volt külön neve (Fotó: Fortepan/93404)

A táncteremből, az ebédlőből, a kis táncteremből, az aranyszalonból, az ezüstszalonból, a dohányzóból és a palota más reprezentítv tereiből olvasótermek lettek, valamint a könyvtári szolgáltatáshoz kapcsolódó egyéb helyiségek vették ezeket birtokba.

A főváros könyvtára változatlan körülmények között működött az egykori főúri palotában 1998-ig. A Központi Könyvtár rekonstrukciója 1998 és 2001 között zajlott, amelynek során létrejött egy világszínvonalú könyvtárépület megfelelő szolgáltatásokkal és funkciókkal.

A bővítés során új épületrész is csatlakozott a könyvtárhoz.

Forrás: FSZEK, MTI, pestbuda.hu

Nyitókép: Az egykori Wenckheim-palota terme (Fotó: fszek.hu)