A Liget Budapest Projekt keretében megújult Millennium Háza rangos elismerésben részesült a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjon, a FIABCI Hungaryn – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt vezérigazgatója – írja közleményében a Városliget Zrt. A gyönyörűen felújított kulturális intézmény, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épülete a művelődés kategóriában bizonyult a legjobbnak az idén 22. alkalommal megrendezett díjátadón.

Az elismerés egyúttal azt is jelenti, hogy a Millennium Háza jövő májusban megmérettetheti magát a nemzetközi mezőnyben is, hiszen részt vehet FIABCI World Prix d`Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázatán.

A Millennium Háza, előtérben a Rózsakert (Fotó: Városliget Zrt.)

„A Millennium Háza néven újjászületett intézmény fontos jelképe a Liget Budapest Projekt alapvető küldetésének: a régi értékek megőrzésének és egyben a mai igényeknek megfelelő, legkorszerűbb módon történő megújításának. Éppen ezért az épület műemléki helyreállításával az volt a szándékunk, hogy a Millennium Háza megtalálja a helyét a jövő Ligetében, és ne csupán a múlt fényét újra megidéző egyik ékköve, de élő, tartalmas, látogatott tere is legyen a Városligetben létrejövő új kulturális negyednek. A FIABCI elismerése ezért nem csak óriási büszkeség számunkra, hanem fontos megerősítése is annak, hogy sikerült megvalósítani a céljainkat” – mondta el a díj kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Millennium Háza 2017-ben elindult, két évig tartó helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósult meg, kívül-belül visszaállítva a hajdan volt impozáns tereket. Az épület főbejárata visszahelyeződött a korabeli terveknek megfelelően a Hermina út felőli oldalra és a ház ékességei, a különleges Zsolnay-kerámiák is restaurálásra kerültek.

A műemléki rekonstrukció során a különleges Zsolnay-kerámiákat is restaurálták (Fotó: Városliget Zrt.)

A Városliget tájépítészeti megújításának részeként egy új rózsakert is létrehozásre került. Az 1.250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újult meg: interaktív kiállítótérrel, egy pódiumszínpaddal is rendelkező kávéházzal, mélyföldszintjén pedig egy kisebb előadó- és vetítőteremmel.

Nem először díjazzák a Liget Budapest Projekt fejlesztéseit

A rangos elismerés nem az első siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született, a figyelem az elmúlt években is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult. A Magyar Zene Háza 2019-ben a nyerte el „A legjobb nemzetközi középület” elismerést az „Európa legjobb középülete” díj után International Property Awards-on, idén pedig a Music Cities Awardson válaszották a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésnek.

A Magyar Zene Háza több nemzetközi díjat kapott (Fotó: Városliget Zrt.)

2018-ban az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában pedig Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. Idén nyáron pedig a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult felújítása nyerte el az Europa Nostra Díjat, mely az egyik legrangosabb örökségvédelmi elismerés.

A Millennium Háza igen hányatott sorsú Pfaff Ferenc által tervezett épület az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült Műcsarnoknak és a korabeli kritikák szerint – egyedülálló Zsolnay díszítésének köszönhetően – a kiállítás egyik legszebb eleme volt. A kiállítási funkciókhoz azonban szinte azonnal szűkösnek bizonyult, ezért néhány évvel később megépült a Városligetben a Műcsarnok jóval tágasabb, mai épülete.

Az épület 1907-től 1936-ig a Fővárosi Múzeum kiállításának adott otthont, a fénykép 1940 körül készült (Fotó: Fortepan)

A ház a későbbiekben Fővárosi Múzeumként működött, majd a második világháború alatt megsérült, az eredeti beltéri díszítések is megsemmisültek. Az ötvenes években a Művészeti Alap megalakulásával az épület a szobrászművészek egyik műhelye lett, később pedig a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye költözött ide. Ekkor kapott belső kialakítása ipari, irodai jelleget. 1994-ben a Művészeti Alap jogutódjaként létrejött Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonába került az épület, de nem sikerült művészeti-kulturális funkciót találni az épületnek. A ház értékmentésére és hosszú évtizedek óta esedékes felújítására a Liget Budapest Projekt programjában nyílt lehetőség.

A Magyar Ingatlanszakmai Egyesület, a FIABCI  Hungary 1997-ben rendezte meg először a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot azzal a céllal, hogy elismerje a magyarországi ingatlanfejlesztők kiváló teljesítményét, megismertesse a hazai szakmai és a szélesebb közönséggel a  létrehozott fejlesztéseket és nem utolsósorban, hogy elősegítse a FIABCI World Prix d`Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázaton való részvételt.

Ez utóbbi cél sikeres megvalósítása érdekében a Magyar Ingatlanfejlesztési Pályázat kiírása és lebonyolítása igazodik a nemzetközi pályázat kritériumaihoz és menetrendjéhez. Az eddig lebonyolított 21 Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat nyertesei sikeresen képviselték Magyarországot és 24 arany és 35 ezüstérmet szereztek nagy nemzetközi elismerést szerezve hazánknak.

A párizsi székhelyű FIABCI – Nemzetközi Ingatlan Szövetség minden évben megrendezi a FIABCI World Prix d’Exellence elnevezésű nemzetközi ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatát, melynek eredményhirdetése 2021 májusában lesz Párizsban a FIABCI 72. Kongresszusának keretében a díjátadó gálaesten. A Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat díjazottjai jogosultak részt venni a FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton.

Forrás: Városliget Zrt.

Nyitókép: Építészeti nívódíjat kapott a Millennium Háza (Fotó: Városliget Zrt.)