A Gellért-hegy tetején majd 170 éve álló erődöt eddig még sosem újították fel ilyen átfogóan, falain az elmúlt évszázad valamennyi fegyveres konfliktusai nyomot hagytak. A mostani rekonstrukció ezért történelminek mondható, emellett a teljeskörű felújítás az életveszély elhárítása érdekében is elkerülhetetlen. 

A felújítást megelőzően a Várkapitányság által végzett régészeti feltárások eredményeiről már írtunk a Pestbudán, most azonban a rekonstrukció részleteire is fényt derült, kihirdették ugyanis a munkákra kiírt közbeszerzés eredményét. Ebből kiderül, hogy a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market Építő Zrt. konzorciuma 14,8 milliárd forint értékben végezheti majd el a felújítást.


Első világháborús légvédelmi ágyú talpazata a Citedallában a tavalyi feltárások során (Fotó: Várkapitányság)

A munkák során a 4280 négyzetméteres épületben 1497 négyzetméteren alakítanak ki kiállító- illetve bemutatóteret (mint korábban kiderült, a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató múzeum az épület Szabadság-szoborhoz közelebb eső részén kap majd helyet). Az épületbe a felújítás során több liftet is beszerelnek, vagyis a Citadella a jövőben akadálymentesen is bejárható lesz.

A kivitelezőknek ezen kívül farestaurálási, fémrestaurálási, kőrestaurálási, festőrestaurálási munkák kivitelezését is el kell majd látnia, a közműépítésen túl. Megújul a kertben  13 772 négyzetméternyi burkolt és 13 390 négyzetméternyi zöldfelület is, és építenek egy 200 négyzetméteres medencét vízgépészettel együtt. 

A kialakított terület befogadóképességét több mint 1200 fősre tervezik. 

A Citadella belső udvara, jobbra az egykori bunker falán a hatvanas években kialakított tárlók (Botó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Mindezeken túl az erőd területén bontásokat is végeznek majd, többek között elbontják a Citadella udvarának jó részét a II. világháború óta elfoglaló légvédelmi betonbunkert is. A  kiírás szerint az épületben összesen 200 köbméter vasbeton szerkezetet, 700 négyzetméter válaszfalat, 1 400 négyzetméter aljzatbetont, 1 400 négyzetméter hideg és/vagy melegburkolatot bontanak majd el. 

A 235 méter magas Gellért-hegy tetején álló Citadella 1851-1854 között épült Ignaz Weiss tervei alapján (nem Kasselik Ferenc volt a tervező, mint az erőd falán lévő tábla tévesen hirdeti). A magyarok számára az elnyomás szimbólumának számító épületből a benne állomásozó katonaság 1899-ben vonult ki végleg. Bár az erőd az azóta eltelt időben volt turistaszálló, étterem, koncerthelyszín is, végleges funkcióját eddig nem sikerült megtalálni. Ennek vet véget a mostani felújítás. 

Nyitókép: A Citadella madártávlatból (Fotó: Várkapitányság)