Lekerült a Blaha Lujza téri Corvin Áruházról az 2018-ban felrakott a védőháló, illetve fólia, amely az utólagos burkolati elemek eltávolítása óta takarta az épület homlokzatát, így most már látható az áruház eredeti kinézete, hamarosan pedig az egész épület a régi pompáját visszahozva újul meg – írja a jozsefvaros.hu.

Lekerült a védőháló az áruház homlokzatáról, így a korábbi alumíniumborítás tartókonzolai alatt újra láthatóvá váltak az épület eredeti díszei (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Corvin Áruház homlokzatát takaró fólia eltávolítása azt jelzi – teszi hozzá a lap – , hogy hamarosan kezdődhet az épület külső megújulása.  A Blaha Lujza tér tavasszal kezdődő átépítésével párhuzamosan az áruház visszanyeri eredeti formáját, a tulajdonos a belső átalakításokkal együtt – 300 millió forintos állami támogatás felhasználásával – újítja meg a Corvin Áruház homlokzatát is.

A „fémdoboz" igényes és művészi épületet rejtett, most láthatóak a homlokzati díszítőelemek (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Corvin Áruház Budapest egyik legrégebbi nagyáruháza, 1926-ban nyitotta meg kapuit. A Blaha Lujza tér 1. szám alatt álló – Reiss Zoltán tervezte – historizáló, neoreneszánsz épület 1926 és 1929 között épült. Érdekessége, hogy az országban elsőként itt szereltek fel mozgólépcsőt 1931-ben. A második világháború során kiégett, 1944-ben bezárt.

A Corvin Áruház a Blaha Lujza téren 1961-ben. Balra a Somogyi Béla (Rökk Szilárd) utca, jobbra a Márkus Emília utca. (Fotó: Fortepan/Képszám: 102393)

Az 1948-ban államosított áruház ugyan újranyitott Budapest Nagyáruház néven, ám az 1956-os forradalomban már komoly károk keletkeztek az épületen. Ennek következményeként került 1968-ban a Blaha Lujza tér felőli oldalára az alumíniumborítás, amely rögzítése több kárt okozott a díszes homlokzatban, mint a korábbi háborús sérülések.

A Corvin Áruház 1969-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 123838)

1966-tól az épület a Centrum Áruházak Vállalathoz került. Népszerű reklámszlogenje volt a „Minden szinten szinte minden.” Az 1990-es években az áruház a Skála tulajdonába került, majd a 2000-es évekre egyre inkább bazárrá változott.

A védőfólia a homlokzatot idéző mintával (Fotó: jozsefvaros.hu)

Az épület alumíniumborításátt 2018-ban épülethálóra cserélték az eredeti homlokzatot idéző mintával. A tervek szerint a főhomlokzat felújítása a tavasz folyamán elkezdődhet, hamarosan visszakapja régi fényét a patinás épület.

Nyitókép: Látható a Corvin Áruház eredeti homlokzata, elkezdődhet az épület megújulása (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)