Újra előbújt a Corvin Áruház eredeti homlokzata, elkezdődhet az épület megújulása

2021. február 19. 14:00

Ismét látható a Corvin Áruház egykori, eredeti homlokzata, ugyanis nemrég lekerült róla az azt takaró háló, amelyet még 2018-ban, az áruház jellegzetes alumíniumborításának lebontása után erősítettek föl rá. A Blaha Lujza tér szebb napokat látott, ikonikus épülete a térrel párhuzamosan újulhat meg, a munkálatok már tavasszal elkezdődnek.

Lekerült a Blaha Lujza téri Corvin Áruházról az 2018-ban felrakott a védőháló, illetve fólia, amely az utólagos burkolati elemek eltávolítása óta takarta az épület homlokzatát, így most már látható az áruház eredeti kinézete, hamarosan pedig az egész épület a régi pompáját visszahozva újul meg – írja a jozsefvaros.hu.

Lekerült a védőháló az áruház homlokzatáról, így a korábbi alumíniumborítás tartókonzolai alatt újra láthatóvá váltak az épület eredeti díszei (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Corvin Áruház homlokzatát takaró fólia eltávolítása azt jelzi – teszi hozzá a lap – , hogy hamarosan kezdődhet az épület külső megújulása.  A Blaha Lujza tér tavasszal kezdődő átépítésével párhuzamosan az áruház visszanyeri eredeti formáját, a tulajdonos a belső átalakításokkal együtt – 300 millió forintos állami támogatás felhasználásával – újítja meg a Corvin Áruház homlokzatát is.

A „fémdoboz" igényes és művészi épületet rejtett, most láthatóak a homlokzati díszítőelemek (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Corvin Áruház Budapest egyik legrégebbi nagyáruháza, 1926-ban nyitotta meg kapuit. A Blaha Lujza tér 1. szám alatt álló – Reiss Zoltán tervezte – historizáló, neoreneszánsz épület 1926 és 1929 között épült. Érdekessége, hogy az országban elsőként itt szereltek fel mozgólépcsőt 1931-ben. A második világháború során kiégett, 1944-ben bezárt.

A Corvin Áruház a Blaha Lujza téren 1961-ben. Balra a Somogyi Béla (Rökk Szilárd) utca, jobbra a Márkus Emília utca. (Fotó: Fortepan/Képszám: 102393)

Az 1948-ban államosított áruház ugyan újranyitott Budapest Nagyáruház néven, ám az 1956-os forradalomban már komoly károk keletkeztek az épületen. Ennek következményeként került 1968-ban a Blaha Lujza tér felőli oldalára az alumíniumborítás, amely rögzítése több kárt okozott a díszes homlokzatban, mint a korábbi háborús sérülések.

A Corvin Áruház 1969-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 123838)

1966-tól az épület a Centrum Áruházak Vállalathoz került. Népszerű reklámszlogenje volt a „Minden szinten szinte minden.” Az 1990-es években az áruház a Skála tulajdonába került, majd a 2000-es évekre egyre inkább bazárrá változott.

A védőfólia a homlokzatot idéző mintával (Fotó: jozsefvaros.hu)

Az épület alumíniumborításátt 2018-ban épülethálóra cserélték az eredeti homlokzatot idéző mintával. A tervek szerint a főhomlokzat felújítása a tavasz folyamán elkezdődhet, hamarosan visszakapja régi fényét a patinás épület.

Nyitókép: Látható a Corvin Áruház eredeti homlokzata, elkezdődhet az épület megújulása (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"a 2000-es évekre egyre inkább bazárrá változott"
Remélhetőleg a felújítás után nem kínai bazár, hanem nívós áruház lesz benne!


Gyönyörü patinàs àruhàzakra emlékszem Budapesten fiatal koromban : Luxus àruhàz, Divatcsarnok (Lotz termével), Corvin és Uttörö àruhàz.... Mind épitészeti kincsek... (voltak)

Budapest is megérdemelné, mint màs nagy europai vàrosok, (London, Pàrizs...) NAGY ARUHAZAIKAT. Egyelöre 1 sincs :-( tudtommal.

Válaszok:
Sándor | 2021. február 23. 04:20

Ez csak a külső. A belső álmennyezetes rondaságát is meg kell szüntetni. A nagy terek, a szép csillárok, kellemes berendezés. Csodás volt anno belül is a Corvin.


Hát igen. Az amerikai eredetű pláza és a szép európai áruházak köszönő viszonyban sincsenek. Anno Emile Zola híres regényét (Hölgyek öröme) már régen elolvasva bolyongtam Párizsban a La Fayette áruházban. A londoni Harrods és a moszkvai GUM silány építmények hozzá mérve.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó