Az Óbudai Árpád Gimnázium tornatermének felújításáról tavaly nyár végén született döntés. A tervezési és engedélyeztetési eljárásokat követően a munkálatok rendben haladnak, a beruházással kétszeresére nő az iskola tornatermi kapacitása.

Az Óbudai Árpád Gimnázium tornatermének építése (Forrás: Varga Mihály Facebook oldal)

A beruházás részeként liftet is kiépítenek az iskolában, akadálymentessé teszik az épületet, így a jövőben kerekesszékes diákokat is tud majd fogadni a gimnázium –írta Facebook oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő.

A jelenleginél kétszer nagyobb helyen sportolhatnak majd a diákok (Forrás: Varga Mihály Facebook oldal)

A mai Óbudai Árpád Gimnázium elődje 1902 szeptemberében kezdte meg működését az V. kerületi Állami Főgimnázium fiókiskolájaként. Önálló épület hiányában a Tímár utca 12. szám alatt működő polgári és elemi iskola fogadta be a 1902/03-as tanévben indult első osztályt. Az 1904/05-ös tanévben önálló intézménnyé vált III. kerületi Magyar Királyi Állami Főgimnázium néven.

Még ebben a tanévben eldőlt az is, hogy az intézmény számára átalakítják, és hosszú távra bérelik a Zsigmond utca (ma Zsigmond tér) 114. szám alatti bérházat. Az épület azonban nem oktatási célokra épült, az átalakítás ellenére a tanítás kicsi és alacsony tantermekben zajlott, a diákok szűk lépcsőházakban és keskeny lépcsőkön közlekedtek. A tornateremnek kinevezett helyiség pedig sötét és levegőtlen volt.

A mai Óbudai Árpád Gimnázium az egykori Zsigmond utca 114. számú épületben működött 1905–1940 között (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A gimnázium 1921-ben felvette az Árpád nevet, majd 1924-ben az Árpád Főgimnázium reálgimnáziummá alakult. Miközben az iskola sikeresen működött, elhelyezése még mindig megoldatlan volt, a Zsigmond utcai épület életveszélyessé vált.

A Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium tervpályázatot írt ki új, önálló iskolaépület kialakítására. A Nagyszombat, Zápor, Szőlő és Viador utcák által határolt telken 1938 szeptemberében kezdődött meg az építkezés Hidasi Lajos és Papp Imre tervei alapján. 

A új, Nagyszombat utcai épületbe 1940-ben költözött be az iskola (Forrás: Lechner Tudásközpont)

Az épületet három részre tagolták: a háromemeletes épület főhomlokzata a Nagyszombat utcára, a kétemeletes épületé a Zápor utcára néz. A Viador utcai részen az egyemeletes részben igazgatói lakás és rajzterem épült 1940-re. Az új gimnáziumi épületben két tornatermet is kialakítottak, amelyek egybenyithatóak voltak.

A Viador utca felőli épületrész 1940-ben, az emeleten a rajzterem volt (Forrás: Lechner Tudásközpont)

A Nagyszombat és Zápor utcai sarkon a homlokzatot a névadó Árpád vezérre utaló domborművek díszítik: a földszinten A meghódított népek fejedelmei hódolnak Árpád előtt, az első emeleten a Vérszerződés, a második emeleten az Emese álma című alkotások láthatók. Alkotójuk Rumi Rajki István (1881–1941) szobrászművész.

A meghódított népek fejedelmei hódolnak Árpád előtt; a dombormű Rumi Rajki István szobrász alkotása  

Az új épületnek nem sokáig örülhettek az iskola diákjai és oktatói. A II. világháborúban súlyos károkat szenvedett az épület, a romeltakarítást tanárok, diákok, önkéntesek kezdték el. Kifestették a termeket, megjavították a bútorokat is.

Politikai döntésre az 1950-es években először az Árpád Dolgozók Gimnáziumát, majd a Bláthy Ottó Ipari Technikumot költöztették be, és a gimnázium rovására számos tantermet és kiszolgáló helyiséget átadtak számukra. Többek között a híres tornaterem egy része is a technikumhoz került 1965-ben, előadóteremmé alakították.

Majd 1967-ben a felsőfokú technikum felvette Kandó Kálmán nevét, és műszaki főiskolává alakult. Ekkor az épület kezelői jogát is megkapta, a gimnázium pedig „albérlő” lett saját épületében. A helyzet rendezésére egészen 2005-ig kellett várni, egy 1995-ben született döntés alapján ekkor költözött ki a főiskola.

Az épület kezelői jogát 1967-ben a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolának adták, számos tantermet elvettek a gimnáziumtól (Forrás: Fortepan/Képszám: 178872)

Néhány éve – részben kormányzati támogatásból, részben önkormányzati forrásból – jelentős felújításokat hajtottak végre a műemléki védettségű épületen, többek között a homlokzatot és a nyílászárókat is felújították. A jelenleg zajló, szintén kormányzati támogatással megvalósuló beruházással pedig a gimnázium visszakapja egykori nagy tornatermét is.

Nyitókép: Az Óbudai Árpád Gimnázium Nagyszombat utcai homlokzata