Immár történelmi emlékhelyként ünnepelheti felszentelésének 210. évfordulóját a Deák téri evangélikus templom, ugyanis a kormány – a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Nemzeti Örökség Intézete támogatásával – 2021. május 22-i hatállyal történelmi emlékhellyé nyilvánította a Sütő utcai gimnáziummal és a múzeummal együtt. 

A Deák téri evangélikus templom eredeti formájában (Forrás: Evangélikus Országos Gyűjtemény)

A templomot Pollack Mihály tervei alapján építették, az alapkő letételére 1799-ben, reformáció ünnepén, a felszentelésre 1811-ben, pünkösdkor került sor, ahogyan azt emléktábla is jelzi az épületen:

1811 Pünkösdjén szentelték fel Pest és Buda evangélikusainak a türelmi rendelet után épült első templomát, ahol a magyar, német és szlovák ajkú hívek anyanyelvükön hallhatták isten igéjét.

A ma is látható oszlopos-timpanonos főhomlokzatot 1856-ban Hild József építette, a templom tetején, a főbejárat fölött lévő kis harangtoronyot pedig 1875-ben statikai okokból elbontották.

A Deák téri evangélikus templom az 1890-es években Klösz György felvételén (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)  

A Deák téri evangélikus templom és a mellette lévő Evangélikus Országos Múzeum, valamint a gimnázium történelmi emlékhely (Fotó: Blázsovics Lívia/pestbuda.hu) 

Elsőként azonban a paplak, az imaterem és az elemi iskola építése kezdődött el Krausz János tervei alapján az egykori Gránátos-kaszárnya fás udvarán. Ma ebben az épületszakaszban helyezkedik el az Evangélikus Országos Múzeum, amely most szintén történelmi emlékhellyé vált.

A templom felépítése után új lendületet vett az iskola fejlesztése, az Insula Lutherana bővítésével és kiépítésével 1823-ra létrejött egy teljes gimnázium, amely a második volt Pesten. Újabb bővítésre 1865-ben került sor, amikor az Insula Lutherana melletti telken, a katonaság addigi sütőháza helyén felépült a mai is látható iskolaépület.

A katonaság sütőházának helyén, a mai Sütő utcában épült fel az evangélikusok gimnáziuma, amely a második volt Pesten. A kép 1896-ban készült. (Forrás: Evangélikus Országos Gyűjtemény)  

A gimnázium 1904-ben elköltözött az Insula Lutherána épületegyütteséből, az akkori Vilma királyné útra, a mai Városligeti fasorba, de továbbra is a gyülekezet intézménye maradt.

Az iskolaépület 1910-ben Erdélyi Mór felvételén (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)  

A Sütő utcai iskolaépületben elemi iskola, majd leány-polgáriiskola, végül leánygimnázium működött 1952-ig, amikor az evangélikus egyház „felajánlotta” államosításra. Negyven évet kellett várni, hogy az épület ismét nyolcosztályos evangélikus gimnáziumként működjön: 1992 óta ismét az Insula Lutherana szerves része az iskolaépület.

A Deák Téri Evangélikus Gimnázium 1992 óta működik újra a Sütő utcában, az Insula Lutherana épületegyüttesben, 2021. május 22-től az iskolaépület is történelmi emlékhely (Forrás: Evangélikus Országos Gyűjtemény)

Nyitókép: A Deák téri evangélikus templom és mellette az Evangélikus Országos Múzeum, az Insula Lutherana épületegyüttes részlete (Fotó: Blázsovics Lívia/pestbuda.hu)