A városi autópályaként szenvedő Rákóczi úton a legtöbb járókelő ma már nem szívesen időzik hosszasan: éppen csak addig marad, amíg feltétlenül szükséges. De nem volt ez mindig így. Noha az egykori Kerepesi út (amelyet 1906-ban neveztek el Rákócziról, mert erre haladt a menet a fejedelem újratemetésekor) a középkor óta fontos közlekedési útvonalnak számított, az 1980-as évekig nemcsak az áthaladást szolgálta, hanem egyben úti cél is volt.

A Rákóczi út az Astoria irányából a Keleti pályaudvar felé nézve 1959-ben (Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.c.10/Képszám: 104187)

Az Astoria sarkán állt az 1837-ben megnyíló és 1908-ban bezáró első Nemzeti Színház, kijjebb az Uránia mozi, számtalan kávéház és boltok tucatjai, nem csoda, hogy az 1950-es években induló neonkorszak is itt, Budapest egykori bevásárló-főutcáján teljesedett ki. Éppen azért a legtöbb megmaradt retró reklámmal is itt találkozhatunk egy helyen. 

Az 1960-as és az 1970-es években esténként rengeteg fényreklám borította fénybe a Rákóczi utat, mára azonban alig féltucatnyi maradt meg belőlük itt. A legtöbb reklámtáblával az út végén, a Baross téren találkozhatunk, mégpedig a 3. számú ház tetején: a magasban az Esti Hírlap kék emblémája és a „Vetőmag” feliratok virítanak egy későbbi, ám szintén több évtizedes Canon logó társaságában. 


A Baross tér 3. tetején ma is is tobzódnak a kihunyt neonok (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az 1956 és 1996 között megjelenő Esti Hírlap nevű bulvárlap jellemzője az volt, hogy a legtöbb napilappal ellentétben nem reggel, hanem délután jelent meg, így frissebb híreket közölhetett a „konkurenciánál”. 

A meglehetősen célratörő „Vetőmag” felirat a korra jellemzően nehézkes nevű Vetőmagtermeltető és Értékesítő Vállalatra utalt, amelynek telephelye a közeli Rottenbiller utca 33–35. szám alatt működött, ahogyan ezt a felirat alatti kisebb, fehér neonbetűk világossá is teszik. A mellette elhelyezett „fajtaválaszték” felirat körül pedig máig látható néhány növény képe a tulipántól a búzán át az almáig, arra utalva, hogy aki az üzletbe betért, bizony sokféle növény közül választhatott.

A Vetőmag és az Esti Hírlap a hatvanas évek óta megférnek egymás mellett (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Ha a Baross tér sarkáról a Rákóczi úton az Astoria irányába indulunk el, rögtön az első kereszteződésnél, a 73. számú ház sarkán pirosló, „RB” betűk alatt jókora neonférfi köszönt minket kalapját lengetve egy fiúgyerek társaságában, viharvert neonbetűik pedig készruha vásárlására szólítanak fel minket. Ma már inkább az a meglepő, ha valaki nem készen vásárol, de akkoriban, az épület földszintjén egykor működő Ruházati Bolt Vállalat újsághirdetései szerint a sportostól az alkalmiig sokféle öltözet közül válogathatott a boltba betérő férfi vendég, merthogy az üzlet kifejezetten csak az erősebbik nem kiszolgálására szakosodott. 

„Vásároljon készruhát!" – üzeni a neonférfi az egykori Ruházati Bolt Vállalat üzletének épületén (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Továbbhaladva a Rákóczi úton már messziről észrevehetjük az egykori Otthon Áruház méretes sárga betűkkel kirakott nevét a 74–76. számú házak falán. Az 1961-ben megnyílt bolt az államszocialista korszak egyik legjelentősebb bútoráruháza volt, fél Budapestet az innen vásárolt bútorokkal rendezték be akkoriban. Az áruház egyébként nem véletlenül itt kapott helyet, hiszen elődje az 1921-ben megnyílt (Magyar) Divatcsarnok volt, amelyet csak az 1956-os forradalom után költöztettek át innen az Andrássy út 39.-be, az egykori Párisi Nagyáruház épületébe. Az Otthon Áruház azonban a későbbi konkurensekkel (például az 1974-ben megnyílt Domusszal) nehezen tudta felvenni a versenyt, végül a rendszerváltást követő hosszas agónia után, 2002 júliusában zárt be végleg. 

Sok budapesti lakást rendeztek be az 1961-ben megnyílt Otthon Áruházból  (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Rákóczi úton néhány felirat újjászületve éli tovább korábbi életét: az 57. számú Luther-ház sarkán például már a hatvanas években is függőlegesen elhelyezett betűk hirdették az Erkel Színházat. Bár a feliratot időközben modern, világító fehérre cserélték, most is ugyanarra utal, amire azóta szüntelen: hogy a Luther utcába befordulva pár percen belül a II. János Pál pápa térre, a színházhoz érkezhetünk. 

Neonkorszak újratöltve: a Luther-ház sarkán a hatvanas évek óta felirat hirdeti az Erkel Színházat. Akkor neon, ma modern fénycső (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Innen továbbhaladva, a 60-as számú ház falán jó állapotú, könnyen kiolvasható „Triál Sport” felirat tűnik fel, fölötte a jellegzetes stílusú Triál emblémával. Bár ez már nem klasszikus neon, egykor ez is világított, messziről hirdetve minden arra járónak, hogy itt a szocialista korszak egyik legnagyobb sport-, hangszer- és játékvállalatának egyik üzlete működött, amely 1967-ben vette föl a Triál nevet. A vállalat a hetvenes években már matchboxokat és legót is forgalmazott, a nyolcvanas években pedig Budapest-szerte már 13 üzletük működött. A rendszerváltás után részvénytársasággá alakult és szétdarabolt cég a kétezres években szűnt meg végleg, táblája viszont máig megvan. 

A Triál sport-, hangszer- és játékvállalatnak a nyolcvanas években 13 üzlete volt Budapest-szerte, ma már csak a tábla emlékeztet rájuk a Rákóczi út 60. falán (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Rákóczi út és a József körút sarkán álló, 39. számú épület homlokzatának tetejét egykor több neonfelirat is díszítette. A Blaha Lujza térre néző házon a hatvanas évektől kezdve esténként a Közért vállalat mindenki által jól ismert ovális emblémája világított, alatta kézírást utánzó betűkkel a szlogen: „dolgozik a közért”. Noha a feliratot az archív képek tanúsága szerint már a hetvenes évek végén leszerelték, a betűket tartó vastraverz a helyén maradt, és azóta is őrzi a neonkorszak egyik jellegzetes feliratának emlékét.

A Blaha Lujza tér sarkán álló Rákóczi út 39. homlokzatát egykor több neonfelirat is díszítette, így a mindenki által jól ismert Közért és a Daru cigaretta logói. A fénykép 1964-ben készült (Fotó: Fortepan/Képszám: 5381)

Bár a neonok már négy évtizede nincsenek fenn, a Közért embléma tartószerkezete máig megmaradt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A téren túlhaladva, a Rákóczi út belső szakaszán, a Rókus-kápolnával átellenben álló 28. számú házon nehezen olvasható, de jellegzetes „Húsáruház” felirat hirdeti hatszögletű betűtábláival, hogy itt működött 1974 májusától a Belvárosi Közért Vállalat boltja. A tábla tetején még a cég jellegzetes „b” betűt formázó emblémája is megvan. Az egykor több mint 900 négyzetméteres üzletben a húsfélék mellett tejtermékeket, mirelitárut és konzerveket is árultak. A vállalatot az 1990-es évek közepén privatizálták, az üzlet viszont azóta megszűnt. 

A Belvárosi Közért Vállalat 900 négyzetméteres húsboltjának jellegzetes hatszög alakú betűtáblái a Rókus-kápolnával szemben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Ha innen az Uránia felé tekintünk, a mozi mellett álló 23. számú ház tetején igazi, klasszikus neonfelirat maradványát pillanthatjuk meg. A „Sztár” felirat és a mellette lévő megdöntött üvegpalack semmi kétséget nem hagy afelől, hogy az 1969-ben bevezetett Sztár üdítőital itt ragadt reklámját láthatjuk. A Szeszipari Országos Vállalat által eredetileg három ízben (cola, citrom és narancs) gyártott ital alapanyagát a korabeli lapok beszámolói szerint a holland Naarden cég szállította, a Sztár így egy korty nyugatot jelentett a szocialista blokk számára, a rendszerváltást követően azonban lassan kikopott a piacról, hirdetése azonban máig dacol az idővel.

Az 1969-ben bevezett Sztár üdítő holland licensz alapján készült, ám a rendszerváltást követő gazdasági átalakulás lassan ezt is elsodorta. Az Uránia mozi melletti ház tetején lévő reklám azonban még megvan (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu) 

Bár az óriási forgalom elűzte, a plázák pedig elszippantották innen a vásárlókat, a mellőzöttség megőrizte a múltat: a Rákóczi út ma a neonfeliratok szabadtéri múzeuma, mert bár elszórva több tucat régi fényreklám hirdeti még a rég megszűnt márkákat és üzleteket, köztük működők is, de sehol máshol nem láthatók együtt ennyien, mint Budapest egykor szebb napokat látott bevásárló-főutcáján. 

A Rákóczi út 40. tetején 1974-ben még ott díszelgett a Kovo csehszlovák gépgyár hirdetése (Fotó: Fortepan/Képszám: 206922)

A reklámot leszerelték, a tartó maradt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Nyitókép: Ma is tobzódnak a nenonfeliratok a Baross tér 3. tetején (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)