Még csak próbaüzemmel nyílt meg a Belváros új sport- és élményközpontja, a Vadász utca 30. szám alatti létesítményt egyelőre az V. kerületben élők használhatják. 

Az épületet, amelynek homlokzatát az emberi izomrostok motívuma teszi különlegessé, Skardelli György, Kossuth-díjas építész tervezte. Az épületben, az V. kerületben az elmúlt években mindinkább látható zöld, ökológiai szemlélet is megjelenik, az önkormányzat kifejezett szándéka volt, hogy a létesítmény alacsony energiafelhasználású legyen, saját termálkúttal, illetve a tetőre telepített napelemparkkal – írja az V. kerületi önkormányzat közleménye. 

Az energiahatékonyság jegyében kialakított kettős homlokzat a Vadász utcában, a homlokzaton megjelenő motívumot az emberi izomrost ihlette (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata)

A tájékoztatás szerint az energiahatékonyság jegyében kettős homlokzattal tervezték meg az épületet: a valódi homlokzat elé feszített fém-üveg szerkezet az épület teljes magasságában végigfutó fényudvart hoz létre, ezáltal a természetes fény eljut a földfelszín alatti szintekre és szerepe van az épület energetikai rendszerében is.

A sportközpont V.30 elnevezése a helyszínre, Vadász utca 30. számú épületre utal (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)  

A beruházás részeként az önkormányzat 800 méter mély termálkutat fúratott és sikerrel járt, az így felhozott termálvíz az épület fűtésére, a medencék vízének vízmelegítésére és nem utolsó sorban fürdőzésre is alkalmas.

A wellnessrészleghez a termálkút vizét használják (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata)

A többszintes komplexum számos funkciót magában foglalva egy mindössze 35x19 méteres telek területét sokszorozta meg, olyan praktikus építészeti megoldásokkal ellensúlyozva a kis alapterületet, mint az úszómedence fölé függesztett tanmedence vagy a sportcsarnok nyújtó terasza és a rendezvénytermek mozgatható falai.

Különleges építészeti megoldás: függesztett tanmedence a 25 méteres medence felett (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 

Az új létesítményben 4 pályás, 25 méteres medence, tanmedence, termálvizes wellness részleg, szaunák,  gőzkabin, jakuzzi, röplabda-, kosárlabda-, tollaslabdapálya, teqball asztalok, fitneszközpont, sportstúdiók és Budapest második legmagasabb mászófala várja majd az érdeklődőket.

Kosárlabdapálya a sportközpontban (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 

Budapest második legmagasabb mászófalát is megépítették  (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata)  

A sportközpont részlegeit a nyár végig tartó próbaüzem ideje alatt csak az V. kerületi lakosok használhatják, ám ők ingyenesen (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata)  

Bár a sportközpont már tavaly elkészült, megnyitására a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor, azonban idén nyáron megindulhat – az őszi nyitáshoz szükséges – vendégek bevonásával zajló próbaüzem, egyelőre szűk körben, kizárólag a belvárosiak közösségének részvételével. A létesítmény megépítését kormányzati támogatással valósíotta meg a kerület. 

Az önkormányzat közleménye kitér arra is, hogy az új központ magával hozta a környező Vadász utca és Nagysándor József utca fejlesztését is, amelyet Belváros Önkormányzata 2020-ban 20 egyedből álló fasorral, akadálymentesítve, természetes kőburkolattal megújítva adott át.

Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Nyitókép: A Vadász utca 30. szám alatti új sportlétesítmény homlokzatát az emberi izomrostok motívuma teszi különlegessé (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)