Szent István szobrának felállításáról még 2017-ben döntött a Fővárosi Közgyűlés: úgy határoztak, hogy az alkotás a róla elnevezett parkban, a XIII. kerületben kap helyet, Lukács György kommunista politikus, a Tanácsköztársaság népbiztosa, filozófus szobrának a helyén. A Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria és a Fővárosi Önkormányzat nyílt, országos pályázatán választották ki Harmath István szobrászművész alkotását, amely az államalapító királyt ábrázolja, és 2019-ben a főváros engedélyt is adott a szobor felállítására. 

Szent István 2,5 méter magas bronzszobrát daruval emelték a helyére (Fotó: uj.kispest.hu)

A szobor végleges helyén, a kispesti Templom téren (Fotó: uj.kispest.hu)

A területrendezés 2019 őszén el is kezdődött, ám a főváros frissen megválasztott vezetése leállíttatta a munkálatokat arra hivatkozva, hogy helyi civilek a helyszín felülvizsgálatát kezdeményezték. A Fővárosi Önkormányzat egyeztetést kezdeményezett a XIII. kerületi civil szervezetekkel, közben a Budapest Galéria új szakvéleményt készített, amelyben a parkon belül egy új helyszínre tettek javaslatot, ahol Szent István szobra sem a többi képzőművészeti alkotást nem zavarná, sem a füves részből nem venne el. A szobor elhelyezéséről és a Budapest Galéria állásfoglalásáról korábban részletesen írtunk.

Mindennek ellenére 2020 szeptemberében új helyszín merült fel a szobor számára, a kispesti Templom tér, az erről szóló javaslatot azonban a fővárosi képviselők akkor elutaították. Végül azonban 2021. június 14-én Karácsony Gergely főpolgármester – élve a járványhelyzet miatt bevezetett, akkor még egy napig érvényes rendkívüli felhatalmazással – egyszemélyben döntött arról, hogy Szent István szobrát mégis Kispesten állítják fel. 

Az 1,1 méter magas posztamens fehér horvát mészkőből készült (Fotó: uj.kispest.hu)

A bronzszobor pontos helyszínéül a XIX. kerületi Templom teret választották, a Nagyboldogasszony-templom bejáratával szembeni sétálóutca közepét, végül attól néhány mérettel odébb, egy kicsiny zöldterületet jelöltek ki végső helyszínül. 

Szent István 2,5 méter magas bronzszobrát augusztus 17-én, kedden délelőtt emelték végleges helyére, az 1,1 méter magas fehér horvát mészkőből készült posztamens tetejére – írja a XIX. kerület honlapja. A cikkből kiderül, hogy Harmath István szobrászművész maga felügyelte köztéri szobrának helyére emelését, előkészítette a szobor talapzatát, felügyelte a daruzást.

Az alkotás köré 1500 virágos egynyári növényt, begóniát és 1500 évelő növényt, rózsatövet ültettek ki, amelyek színvilágában, a művész koncepciójának megfelelően, a piros, a fehér és a zöld a domináns. Ezen kívül tíz fát (hárs, kőris és platán) is kiültetnek. A fák között lesz majd stílusosan Tilia, Szent István-hárs is. A szobor körüli gyepszőnyeg földszigeteire fehér levendulát gondoltak ki a kerttervezők – derül ki a cikkből. 

Nyitókép: Szent István szobra, háttérben a Nagyboldogasszony-templom (Fotó: Facebook/ Kispest város)