Kezdődik az Magyar Nemzeti Bank székházának felújítása

A cikk angol nyelvű változata: Renovation of the headquarters of the Magyar Nemzeti Bank begins

2021. október 27. 18:30

Novemberben indul a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri székházának teljes rekonstrukciója. A munkák során az 1902 és 1905 között, Alpár Ignác tervei szerint épült bankpalotán helyreállítják a II. világháború utáni átalakítások által okozott építő- és képzőművészeti károkat, visszaadva így műemléképület eredeti pompáját. A felújítás végét 2024-re, az önálló magyar jegybank alapításának 100 éves évfordulójára tervezik.

Novemberben kezdődik Magyar Nemzeti Bank (MNB) Szabadság téri székházának teljes felújítása – közölte az MNB szerdán.

A jegybank közleménye szerint az épület külső megjelenésében 1905 óta gyakorlatilag változatlan. A II. világháború után azonban belső tereit tekintve az épület eredeti műemléki értékét sajnálatosan csorbító beavatkozások történtek rajta. Alpár Ignác eredeti koncepcióját teljes mértékben figyelmen kívül hagyva egy plusz födémbeépítéssel kettéosztották az első szintet, amely így elvesztette belmagasságának felét és szűk, sötét irodák váltották fel a világos, szellős teret. Az eredetileg nyitott belső udvart befedték, a harmadik emeleti nyitott loggiákat megszüntették, elnyomva ezzel a belső tér elegáns hangulatát, súlyos károkat okozva a Róth Miksa által készített üvegablakok esztétikai értékében, amelyek egy részét az új falazatokkal, födémekkel elfedték.


Az épület műemléki lépcsőháza a díszes üvegablakokkal (Fotó: MNB)

Mint írják, műszaki szempontból fennállása alatt az MNB Székház jelentősebb felújításon még soha nem esett át, csak a mindennapi működéshez szükséges karbantartások, illetve az adott kor igényeinek megfelelő technológiai megoldások az épület lehetőségei által behatárolt mértékű beépítése történt meg.

Látványterv a jegybank megújuló homlokzatáról (Forrás: MNB) 

A most bejelentett külső és belső felújítások 55 milliárd forintba kerülnek, a költségeket a jegybank a gazdálkodási nyereségéből fedezi. A beavatkozást az 1902 és 1905 között épült székház műszaki állapotával indokolták. Az elektromos hálózat, a hűtés, fűtést, szennyvízelvezetést biztosító rendszerek elavultak, felújítás nélkül néhány éven belül működési kockázatok fenyegetnének. A bank közlése szerint az épületfelújítást egy átfogó műemlék-rekonstrukció keretei között valósítják meg két vezérelv mentén: egyfelől helyreállítják az épületen a II. világháború utáni átalakítások által okozott építő- és képzőművészeti károkat, visszaadva így a világviszonylatban is egyedi szépségű műemlék épület eredeti pompáját. Másfelől pedig egy korszerű, energiatakarékos irodaépületet alakítanak ki, amelynek karbonlábnyoma is csökken majd. 

A jegybanki alkalmazottak Budán, a Déli pályaudvar melleti irodaházban, valamint az MNB Széll Kálmán téri központjában dolgoznak tovább – tették hozzá.

Az épület belső udvarának látványterve (Forrás: MNB)

A megújult műemléképület ünnepélyes átadását 2024-re, vagyis az önálló magyar jegybank alapításának 100 éves évfordulójára tervezik. A felújítás alatt az MNB zavartalanul ellátja a feladatait, a munkálatokról és az esetleges változásokról a honlapjukon számolnak be – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI; Magyar Nemzeti Bank

Nyitókép: A Magyar Nemzeti Bank székháza a Szabadság téren (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu) 

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Remélem a modern emeletráépítés nem fog látszani az utca szintről!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó