Az Andrássy úti Haggenmacher-palota teljes körű felújítása 2019-ben kezdődött el. Az épület műemléki védelem alatt áll, ennek megfelelően a rekonstrukció szigorú követelmények szerint zajlik.  A 2500 négyzetméteres épületben 121 szobás luxusszállodát alakít ki a befektető. A palotabérházat a svájci születésű Haggenmacher Henrik sörgyárigazgató rendelte meg Schmahl Henriktől, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Párisi Udvar tervezőjétől, Ybl Miklós tanítványától. A palota építésének ideje a legújabb kutatások szerint 1881–1883 között zajlott, nagyjából egy időben az Operaházéval.

             A palota díszítőstukkóinak elhelyezése, a műemléki terek márvány padlóburkolatának beépítése is zajlik (Fotó: Market Zrt.)

A két épület több esetben rokonságot mutat, ilyenek a Haggenmacher-palota eredeti főhomlokzatának megoldásai, vagy azok a rozettás kazetták, amelyek mind az Operaház, mind a Haggenmacher-palota térlefedéseinek hevederíveit díszítik. Kelecsényi Kristóf Zoltán a kutatásaiban rámutat, hogy a palota homlokzatainak eredeti kőburkolatát egy trieszti mészkőbányából a Cava Romana cég szállította, amely az Operaházat is kiszolgálta.

                        Ezekben a hónapokban restaurálják a műemléki homlokzatot, a körfolyosókat és a loggiákat (Fotó: Market Zrt.)

A Haggenmacher család a bérpalota első emeletén lakott. Hatszobás lakásukat 1934-től a főváros bérbe vette a Fővárosi Nyilvános Könyvtár, később Szabó Ervin Könyvtár számára. Mintegy 300 négyzetméteren rendezték be a könyvtárat: a kölcsönzőrészleg az egykori bálteremben kapott helyett, a két raktár a kisebb szalonokban, olvasószobát és fiókvezetői irodát is kialakítottak. Az irodalmi kávéházak közelsége miatt számos író, például Karinthy Frigyes, Szép Ernő, Kodály Zoltán vagy Kovács Margit is gyakori vendég volt a könyvtárban.

A palotát Terézváros Önkormányzata (az Andrássy út 8. számú házzal együtt) 2005-ben elcserélte három terézvárosi lakásra, valamint egy II. kerületi lakóházra. A FSZEK fiókkönyvtárának otthont adó lakást pedig 2018-ban adták el.

                 A 140 éves műemlék legszebb lakásában 84 évig, 2018-ig működött a FSZEK fiókkönyvtára (Fotó: Market Zrt.)

A palota, amely az A52 Hotelnek ad majd helyet, pinceszintből, földszintből, galériából, három emeletből, tetőtéri és gépészeti szintből áll. A szállodai szobákat a földszint egy részén, a három emeleten és a tetőtéri szinten alakították ki. A felújítás során elbontották az épület régi, négy légudvarát és csatlakozó szerkezeteit a tetőszinttől a pincéig. Ugyancsak el kellett bontani egybek közt a teljes fedélszéket, az épületen átívelő cselédlépcsőházat és liftet is.

Jelenleg a befejező szakipari munkák zajlanak, a gipszkartonozás, a válaszfalak és álmennyezetek építése mellett ide tartozik a festés és a tapétázás előkészítése, a falak és a mennyezetek glettelése, a díszítőstukkók elhelyezése, valamint a hidegburkolás. A műemléki terek márvány padlóburkolatát is most építik be. 

                              Schmahl Henrik egyik korai remekműve a neoreneszánsz Haggenmacher-palota  (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Az épület belső udvarát lefedő üvegtető elkészült. A műemléki homlokzat, a körfolyosók és a loggiák restaurálása még idén elkészül. A kapualj és a közlekedők, loggiák mennyezetének díszítőfestése is az elkövetkező hónapok feladata. A műaszaki átadás-átvétel 2022 tavaszára várható. A műemlék rekonstrukciós terveit az Archikon jegyzi, a kivitelezés a Market Zrt. munkája.

Forrás: Market Zrt., Budapest Lexikon, Ars Hungarcia 2014. 4. szám 

Nyitókép: Végéhez közeledik az Andrássy úti Haggenmacher-palota felújítása (Fotó: Market Zrt.)