Tizenhat tablóból álló köztéri kiállítás segítségével mutatja be a rákosmezei Királydombot, a középkori magyar országgyűlések és hadra lépések  színhelyét a Magyar Patrióták Közössége kulturális-közéleti egyesület.

Mint közleményükben kiemelik, a molinókon a környékről készült régi térképek, királyi országgyűlési meghívólevelek, korhű metszetek mellett az 1505-ben hozott, nevezetes rákosi végzés kópiája is látható.

2020-ban nyilvánították nemzeti emlékhellyé a rákosmezei Királydombot (fotó: patriotak.hu)

A középkori rákosmezei országgyűlések területének jelképes központját az Országgyűlés 2020-ban nyilvánította nemzeti emlékhellyé a Magyar Patrióták Közösségének javaslatára, miután a mai Kőbányán, a Rákos-patak mellett található területet a beépítés veszélye fenyegette. 

Mint a szervezet kiemeli, a reformkorban még nem lett volna szükség erre az ismeretterjesztő kiállításra, azonban a XX. században a Rákosmező és a Királydomb jelentősége kiesett a köztudatból.

Tizenhat táblán keresztül ismerhetik meg az egykori országgyűlések színhelyét az érdeklődők (Fotó: patriotak.hu)

„Egyesületünk 2020-ban társadalmi vállalást tett, hogy a Királydomb ügyét a jövőben is szívén viseli, és a méltatlanul elfeledett helyszínt visszaemeli a nemzeti emlékezetbe” – írják.

Régi térképek, királyi országgyűlési meghívólevelek, korhű metszetek is láthatóak a vándorkiállításon (Fotó: patriotak.hu)

A tárlatot a XVI. kerületi Reformátorok terén állították fel, ahol január 17-ig látogható, majd a tablókat Budapest X. kerületében, a kőbányai Szent László téren építik fel újra, ahol a kiállítást 2022. január 19. és 24. között lehet megtekinteni.

Nemzeti emlékhely született! című ingyenes köztéri vándorkiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

Forrás: patriotak.hu

Nyitókép: Rákos mezeje 1829-ben (Rajzoló: Hofbauer János, metsző: Gurk Eduard)