A könyvkiadó vállalat története 1856-ban kezdődött, amikor a könyvkötő mesterséget tanult Révai Sámuel (1833–1908) Eperjesen műhelyt és könyvkereskedést nyitott. Az üzlet jól ment, tíz év múlva már Pesten is megvetette a lábát, ahol öccse, Leó (1844–1909) vezetésével működtetett egy könyvesboltot és antikváriumot a mai Károlyi utca 19. alatt.

Révai Sámuel portréja az Ország-Világ 1900. december 23-i számából

1880-ban már Sámuel fiai is bekapcsolódtak a vállalkozás irányításába: ebben az évben Révai Mór és Ödön az apjuk és nagybátyjuk segítségével könyvkiadót alapított. A Révai Testvérek névre hallgató kiadónak helyet adó épület a mai Váci utca 18. alatt, nyomdájuk pedig az Ügynök (ma Kresz Géza) utcában volt megtalálható. Az üzleti siker egyre nagyobb lett, különösen a könyvterjesztés hatékonyságát irigyelhették a versenytársak. 1885-ben a cég nyerte el a Rudolf trónörökös védnöksége alatt szerkesztett, Az Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben című népszerű könyvsorozat terjesztésének jogát, és ennek sikere érdekében országos kolportázsakciót indított (a colportage franciául terjesztést jelent).

Az 1890-es évek elején már hat utazóügynök járta az országot a kiadó termékeit propagálva, ebben az időszakban már több mint 6 ezer könyvkereskedés vásárolt Révai-kiadású könyveket. A kiadói tevékenység sikerét tovább növelte a tény, hogy sikerült Mikszáth Kálmánnal és Jókai Mórral megállapodniuk, és a század utolsó évtizedétől a két íróóriás könyveinek kizárólagos kiadói jogával rendelkezve évente legalább 10 ezer példánnyal jelentkeztek a hazai könyvpiacon.  

Nemzetközi színtéren is nagy sikert arattak, amikor az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyertek Jókai Mór összes műveinek még 1894-ben indult 100 darabos sorozatával. Az óriási kereslet arra sarkallta Révai Ödönt, hogy egy teljesen önálló épület megnyitásával fejlessze tovább az ekkor már részvénytársasági formában működő vállalatot. Sterk Izidor műépítész kapta a feladatot, hogy egy olyan négyemeletes házat tervezzen, amely az alsó három szinten helyet ad könyvesbolt, olvasóterem, kiadói irodák, nyomda, raktár, csomagolóhelyiségek számára, a harmadik és negyedik emeleten pedig bérlakások biztosítják a cég számára a további állandó bevételt.

Az Üllői út 18. (Révai Testvérek Irodalmi Intézet R. T. könyvesháza, 1898)

A vásárló az Üllői útról jobb és bal oldalon egy-egy könyvesboltba lépett, a főbejáraton keresztül pedig először egy előcsarnokba jutott, onnan egy ízlésesen berendezett olvasóterembe, ahol nyugodt körülmények között lapozhatott bele a megvásárolni kívánt könyvbe. Az olvasóterem után egy üveggel fedett nagycsarnok következett, ennek északi és nyugati végén hatalmas könyvespolcsorok álltak, telis-tele a Révai Testvérek által megjelentetett kiadványokkal. A csarnok északi részén egy lépcsősor vezetett fel a galériára, itt dolgozott a cég összes irodai alkalmazottja.

A ház előcsarnoka (Révai Testvérek Irodalmi Intézet R. T. könyvesháza, 1898)

Az üvegtetővel fedett nagycsarnok és az irodáknak helyet adó galéria (Révai Testvérek Irodalmi Intézet R. T. könyvesháza, 1898)

Az olvasóterem, mögötte a nagycsarnok (Révai Testvérek Irodalmi Intézet R. T. könyvesháza, 1898)

Az irodai rész a galérián (Révai Testvérek Irodalmi Intézet R. T. könyvesháza, 1898)

Feljárat a galériára és a tízszintes könyvespolcrendszer (Révai Testvérek Irodalmi Intézet R. T. könyvesháza, 1898)

A könyvesház 1936-ig várta az Üllői úton a vásárlókat, a következő évben Révaiék eladták a házat, és székhelyüket az V. kerületi Vadász utca 16. alá tették. 1938-tól a Lichtman Cipőgyár működött a könyvesház helyén egészen az államosításig, majd 1948-tól Minőségi Cipőgyár néven folyt tovább a gyártás és a kereskedés az épületben. Az államosítás nem csak a vállalkozás tulajdonjogát változtatta meg: az épületben újabb lakásokat alakítottak ki, a földszinti üzletportált pedig meglehetősen jellegtelenné alakították, az üvegcsarnok egészen a rendszerváltozásig megmaradt.

Az Üllői út 18. 1959-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 103156)

1991 novemberében a Bőrker Rt. nyitotta meg Átriumnak elnevezett áruházát a földszinti részen. Ekkor a bejáratot rézcsövekkel keretezték, így biztosítva a portál megvilágítását. Az épület állaga sajnos folyamatosan romlott, a 2000-es években a homlokzat egyre szomorúbb képet mutatott. Két évvel ezelőtt azonban sikerült a homlokzatot felújítani, és ha nem is az eredeti pompájában díszeleg, de nagyon szép látványt nyújt. Már csak egy emléktábla hiányzik a bejáratnál, mely az erre járókat az épület múltjáról tájékoztatná.  

A belső udvar

Feljárat a lépcsőházba

A ház bejárata napjainkban

Nyitókép: A ház 2022-ben (Fotó: Simon Tímea)