Ha egy sportcsarnok a címlapon szerepel, akkor szinte biztos, hogy valamilyen súlyos tragédia történt. Jól mutatja ezt az is, hogy 1982. február 12-i átadója a Budapest Sportcsarnok nem került a címoldalakra, de sajnos 1999 decemberében igen. „Leégett a Budapest Sportcsarnok” – állt szinte minden újság címoldalán 1999 év végén. Az alig 18 évig működő sportlétesítmény számos kiemelkedő esemény helyszíne volt, de ma már szinte hírét is alig halljuk. A fiatalabb generációk, a húszévesek talán azt se tudják, hogy volt ilyen épület, miután egykori helyén napjainkban a Papp László Sportaréna áll. Átadásának évfordulója alkalmából nézzük meg, mit is adott Budapest a sport, a kultúra és a zene kedvelőinek a sportcsarnok kevesebb mint húsz év alatt.


A kigyulladt Budapest Sportcsarnok 1999. december 15-én (Fotó: Kovács Tamás/Forrás: MTI/MTVA)

Magyarország első sportcélú fedett létesítménye a Nemzeti Sportcsarnok volt (2010 óta Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok), amely 1941-ben készült el. Ez még egy szűkebb, alacsony nézőszámú csarnok volt, így már az átadás után megfogalmazódott, hogy jó lenne egy jóval nagyobb befogadóképességű sportcsarnok Budapesten. A helyét a negyvenes évek végén ott jelölték ki, ahol aztán 1953-ban felépült a Népstadion. A sportcsarnok pedig jó ideig csak elképzelés maradt.


A Nemzeti Sportcsarnok (Istvánmezei út 3–5.) 1942-ben (ma Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok) (Fotó: Fortepan/Képszám: 115181)

 
A Nemzeti Sportcsarnok szűk lelátója 1949-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 33500)

A megvalósítással egészen az 1970-es évekig kellett várni, amikor is 1973-ban a főváros vezetése elfogadott egy határozatot egy multifunkcionális csarnok építéséről. A megbízott mérnököket a következő évben tanulmányútra indították az akkori Szovjetunióba, hogy keressék meg a legmegfelelőbb „prototípusú” csarnokot, amit itthon is felhúzhatnak. A bizottság végül a leningrádi Jubileumi Sportpalotát választotta ki tökéletes mintául, annak ellenére, hogy ez egy kisebb, 7 ezer fő befogadására alkalmas csarnok volt. Ezt követően a magyar és a szovjet kormány Moszkvában egyezményt kötött a csarnok megépítésére és arra is „természetesen”, hogy a kivitelezésben szovjet vállalatoknak is kötelezően részt kell venniük.


Rendezik a Budapest Sportcsarnok környezetét 1981-ben (Forrás: Népszabadság, 1981. december 24.)

A Budapest Sportcsarnok terveit a Kiss István vezette mérnökcsapat átdolgozta, és így egy 12.500 nézős csarnokot álmodtak meg. A munka 1978. március elsején kezdődött, amit – a korban megszokott módon – közel húszezer ember segített több mint 110 ezer órányi „társadalmi munkában” felépíteni. A sportcsarnok műszaki átadása 1981. december 21-én volt, a közönség számára a létesítmény 1982. február 12-én nyílt meg.
 


Az elkészült Budapest Sportcsarnok az átadáskor, Urbán Tamás felvétele (Fotó: Fortepan/Képszám: 125170)

Az átadón számos kitüntetést adtak át, utána pedig négyszáz leány karikagyakorlata kápráztatta el a közönséget, majd énekesek és táncosok léptek fel, illetve a kézilabdázók vették birtokba a régen várt létesítményt. Az első világcsúcsra alig két hetet kellett várni, miután az NDK–Magyarország atlétikai viadalon a BS kitűnő pályáján a német sprinternő, Gesine Walther 60 méteren világrekordot futott, Orosz Irén pedig országos csúcsot ért el.


Az átadóünnepség 1982. február 12-én (fotó: Fortepan/Képszám: 212971)


Az átadóünnepség 1982. február 12-én (Fotó: Fortepan/Képszám: 212972)

A sportcsarnok küzdőterét át lehetett alakítani szinte bármelyik sporttág igényeire. Volt parketta, ötsávos atlétikai rekortánpálya, műanyag borítás és nagy jégpálya is. A BS-nek is becézett Sportcsarnokban volt kosárlabda-mérkőzés, atlétikai Európa-bajnokság, jégkorong-világbajnokság, műkorcsolyázó- és jégtánc-Európa-bajnokság, nemzetközi karateverseny, teremcross-motorverseny, vívógála, kézilabda-mérkőzés és még sok minden más.


Puskás Ferenc dedikál a Budapest Sportcsarnokban, mellette Déri János riporter, Urbán Tamás felvétele (Fotó: Fortepan/Képszám: 124823)


A Budapest Sportcsarnokban megrendezett IV. Ibusz-Oyama Karate Kupa, 1988 (Fotó: Fortepan/Képszám: 40347)

A sporteseményeken kívül számos zenei rendezvénynek, táncmozgalomnak és hatalmas koncerteknek is helyet adott a Sportcsarnok. Itt rendezték meg az I. Magyarországi Táncháztalálkozót, de számos filmet is itt forgattak is. A BS megítélése igen kedvező volt a zeneiparban is, így nem véletlen, hogy a legnagyobb magyar zenekarok és előadók, mint a Hungária, Omega, Edda, Piramis, Republic, Karthago, Bikini, R-GO, Neoton Familia, Hobo, Koncz Zsuzsa, Zorán, Demjén Ferenc, Ákos is fellépett itt.  


Az I. Magyarországi Táncháztalálkozó is itt volt 1982-ben (fotó: Fortepan/képszám: 199060)


Élő segély Afrikáért, kétnapos könnyűzenei koncert 1985. december 26-án és 28-án, Urbán Tamás felvétele (Fotó: Fortepan/Képszám:124470)

A magyarországi fellépőkön kívül számos világsztár is koncertezett is, sőt olyan is volt, hogy a nagy népszerűség miatt a Sportcsarnok parkolójában kellett megtartani a koncertet. Ilyen volt az Iron Maiden 1984-es koncertje is, amiről a Pesti Műsor 1984. augusztus 15-i száma így ad hírt: „Örömhír a legfémesebb, legkeményebb rockirányzat híveinek: Budapestre érkezik az egyik legnépszerűbb angol heavy metal rockcsoport, az Iron Maiden. A Sportcsarnok együttműködése révén jutnak el hozzánk, hogy augusztus 17-én, este kilenckor koncertet adjanak a Budapest Sportcsarnok parkolójában fölállítandó színpadon. A Sportcsarnok illetékesei azért határoztak a szabadtéri előadás mellett, mert az a tavalyi R-GO koncerten már bevált, másrészt jóval több ember elfér kívül, mint odabent, s a neves formáció várhatóan sok érdeklődőt vonz majd.”


A Budapest Sportcsarnok parkolójában rendezett koncert hatalmas népszerűségnek örvendett (Forrás: Új Tükör, 1984. szeptember 16.)

A teljesség igénye nélkül olyan sztárok léptek fel itt mint: Tina Turner, Johnny Cash, Elton John, Iron Maiden, Bonnie Tyler, Deep Purple, Cliff Richard, Depeche Mode, Santana, Scorpions, Aerosmith, Black Sabbath, Joe Cocker, Green Day, The Prodigy, Gipsy Kings, Mettalica, de az operaénekes Pavarotti és José Carreras is.

A számtalan remek sporteseményt és koncertet megérő Budapest Sportcsarnok 1999. december 15-én vált a lángok martalékává alig három óra leforgása alatt. A tüzet valószínűleg a küzdőtéren rendezett karácsonyi vásár egyik égve felejtett gyertyája okozta.


A kiégett sportcsarnok 1999 év végén (Forrás: Magyar Nemzet, 1999. december 16.)

Miután az épület szerkezete olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyreállítására nem volt lehetőség, így lebontották, és egy újabb Aréna felépítését tervezték el. Ez lett a későbbi Papp László Sportaréna, amit 2003-ban adtak át a budapestiek nagy örömére.

Nyitókép: A Budapest Sportcsarnok 1985-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 194685)