A Krisztus utáni II–III. században Óbuda helyén élő római lakosok mindennapjait bemutató Aquincumi Múzeum 1894-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A tízhektárnyi múzeum területe fokozatosan érte el jelenlegi méretét, egyre nagyobb lett a kiállítótér, megépült a római lakóház, a római szentély és mitológiai játszótér is. Ennek eredményeképpen a múzeum területét ma már négy utca határolja. 

A romkert területe már 1894 óta látogatható (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A római kori lakosok mindennapjait bemutató lakóház (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Mint a múzeum igazgatója, Láng Orsolya a Pestbudának elmondta, a kerítésen belül a mai napig minden példásan működött, a kiállítások nagyon színvonalasak, az ott dolgozók pedig számtalan érdekes rendezvényt és programot szerveznek. Kívülről azonban sosem volt igazán látványos az intézmény tevékenysége, vagyis a múzeum külseje és belseje nem volt összhangban egymással. Emiatt a felújítás, az átalakítás gondolata már többször is felvetődött, ám végül mégsem történt semmi. Néhány éve azonban fordulat következett be, aminek eredményét most már az Aquincum környékén járók is figyelemmel kísérhetik, hiszen a területen már folynak a munkálatok.

Az igazgató elmesélte lapunknak a február elején elkezdődött fejlesztés történetét. A gondolat 2014-ben született meg, amikor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőművészeti Doktori Iskolájának hallgatói az Aquincumi Múzeum és az Egyetem közös ötletpályázatára benyújtották munkáikat. Az volt a feladatuk, hogy olyan modern, kortárs keretet adjanak a múzeumnak, amely által a városrész összképe is javulhat. Azóta eltelt 8 év, és a látványterveken is bemutatott elképzelés megvalósítása – Francsicsné Szántay Zsófia, Francsics László és Páricsy Zoltán építészek kiviteli tervei alapján – végre megkezdődött. 

A múzeum Szentendrei úti rozsdás vaskerítésének helyére egy teljesen új élményfal kerül majd (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A február elején kezdődött fejlesztés a régi kerítés bontásával indult (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A program a Budapesti Történeti Múzeumhoz (BTM) tartozó Aquincumi Múzeum, a III. kerületi önkormányzat és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósul meg az Európai Unió 385,13 millió forintos támogatásával. Mint az igazgató elmondta, a cél az, hogy „kifordítsák" a múzeumot: a sok értéket és érdekességet, ami bent található, kihozzák a közterületre, és kedvet csináljanak az embereknek a múzeumlátogatásra. Vagyis a fejlesztések első része az utcai megjelenést, a kerítést, a bejárat kialakítását, a parkolót érinti. 

Első lépésként a múzeum a rozsdás vaskerítés helyett kap egy látványos, esztétikus élményfalat, amely a Szentendrei úton végighaladó autósok, gyalogosok és turistabuszok figyelmét is felkeltheti. A kerítés falára különböző ábrákat és szöveges információkat helyeznek, amelyek Aquincum múltjáról szólnak majd. A Szentendrei út mentén kiépítenek egy széles járdát a gyalogosoknak.

A múzeum a rozsdás vaskerítés helyett kap egy látványos, esztétikus kerítést (Forrás: aquincum.hu)

A kerítés látványterve madártávlatból (Forrás: aquincum.hu)

A pénztárhoz felvezető bejárati sétány mentén római kőemlékeket mutatnak be, a járdába pedig egy aquincumi római sírvers szövegét vésik majd latinul, magyarul és angolul is. Az egykori római út egy részletét is megépítik, illetve az egykori római kapu helyét is jelzik majd a burkolatban. A felújított területre padokat és felhajtásgátlókat helyeznek ki, illetve négy darab oszlopos korai juharfát fognak ültetni.

A főbejárati rész is megszépül. A látogató a bejáratnál, az újonnan épülő nagy forgókapun a polgárváros bronzból készített alaprajzát – Burus Botond grafikus és Bojti Márton szobrász munkáját – pillanthatja majd meg. 

A parkolót is felújítják, a Sujtás utcai kerítésen pedig a tervek szerint olyan nyílások lesznek, amelyeken keresztül az érdeklődők betekinthetnek az intézmény területére. 

A gyalogosoknak széles járdát építenek ki, de fákat is ültetnek majd és padokat, illetve felhajtásgátlókat is kihelyeznek (Forrás: aquincum.hu)

A kültéri fejlesztések mellett a múzeum főépületében is lesznek változások. Az 1931-ben épült, mára műemlékké nyilvánított házban – amely 2007 óta tartozik a múzeumhoz –  egy új, a római limesről és az aquincumi katonaságról szóló, állandó kiállítás fog megnyílni. Ez azért is érdekes, mert Budapest területén valaha nagyszámú római katonaság állomásozott, a múzeum pedig a katonák mindennapjait fogja bemutatni a látogatóknak. A kiállításnak lesz egy hagyományos része, ahol különböző tárgyakat – például fegyvereket – tekinthetnek majd meg a látogatók, de kialakítanak egy berendezett, interaktív teret is, és akár VR-szemüvegen keresztül, virtuálisan is körbe lehet nézni egy katonai barakkban vagy éppen a fürdő egy részében. A VR-szemüveg teljes körpanorámát tud majd nyújtani a kiállítótérben, de azok sem maradnak élmény nélkül, akik e nélkül néznek körbe, hiszen berendezett enteriőröket is kialakítanak majd.

A főépület 1931-ben épült, de csak 2007 óta tartozik a múzeumhoz (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A főépület hátulról, a kiállításokat innen lehet megközelíteni (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Mivel Óbuda számos más pontján is található római kori emlék, így a fejlesztés az Aquincumi Múzeum területén kívülre is kiterjed. A Pacsirtamező utcában lévő katonai amfiteátrumnál már kihelyeztek két plexitáblát, a Kórház utcai táborkapunál pedig egyet. Ha a néző szembeáll ezzel a különleges táblával, akkor megjelenik előtte az újraalkotott római emlékmű, mögötte pedig jól látszik a jelenlegi romos terület. A látogatókat ezáltal a múlt és a jelen kettős hatása érheti, amit a jövőben majd fokozni tud a most készülő ingyenes telefonos, kiterjesztett valóság-alapú applikáció. Ennek az lesz a lényege, hogy a telefon képernyőjén keresztül virtuálisan is meg fog elevenedni a két helyszín: a magyar vagy angol nyelvű szöveges információkon kívül mászkáló katonák kalauzolják a látogatókat a múltba. 

A Pacsirtamező utcában lévő katonai amfiteátrum is az Aquincumi Múzeumhoz tartozik (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A speciális vizuális megoldással kialakított plexitáblán térbeli hatást keltenek a felületén lévő ábrák (Forrás: obuda.hu)

A múzeum a fejlesztések idejére nem fog bezárni, a felújított területeket fokozatosan adják majd át. Ugyan a kisebb elemek már készen vannak, az új kerítés építése több időt vesz majd igénybe. A tervek szerint a 2023 közepére elkészülő fejlesztés eredményeképpen egészen új élmény lesz ellátogatni az Aquincumi Múzeumba, és könnyebb lesz majd beleélni magunkat a római lakosok mindennapjaiba.

Nyitókép: A múzeum látványterve (Forrás: aquincum.hu)