Hild József egy régi építészcsalád sarjaként látta meg a napvilágot 1789-ben, Pesten. A piarista gimnázium elvégzése után a hagyományt folytatva építésznek tanult a Bécsi Művészeti Akadémián. Legkorábbi gyakorlati tapasztalatait apja, Hild János irodájában szerezte, de dolgozott a francia származású Charles Moreau bécsi irodájában is. Apja 1811-ben bekövetkezett halála után átvette a vállalkozás irányítását, illetve egy rövid ideig Pollack Mihály mellett is dolgozott, de a céhrendszer előírásai miatt még további külföldi tanulmányokat kellett folytatnia, amelyeket Itáliában végzett.

Hild József portréja (forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. április 21.)

Az 1820-as évek elején már tartósan Pesten élt, és meg is házasodott: 1822-ben vette feleségül Ritter Karolinát. Tervezői megbízásokat is sorra kapott, főleg vagyonos polgárok fordultak hozzá pesti palotájuk felépépítését kérve. Ezek egyik legszebb példája a József nádor téren álló Gross-ház, mely egyben azt is mutatja, hogy Hild az akkori ízlésnek megfelelően klasszicista stílusban dolgozott: a vízszintes hangsúlyú homlokzatot felülről erőteljes párkány, középen pedig timpanon zárja le. Díszítése visszafogott, az összkép nyugalmat áraszt. Ezeket figyelhetjük meg a Petőfi Sándor utcában álló Károlyi–Trattner-házon vagy az Október 6. utcában található Derra- és Marczibányi-házakon is.

A Gross-ház a József nádor téren (fotó: pestbuda.hu)

Legtöbb lakóházát a Lipótvárosba tervezte, amelynek kiépítéséről a XIX. század elején határoztak, és utcahálózatát sakktáblaszerűre alakították ki. E szabályos rendbe szépen illeszkedtek Hild klasszicista alkotásai, melyek közül fájóan kevés maradt meg, egyik példájuk az Akadémia utca 3. szám alatt látható egykori Tänzer-ház. Nagyvonalakban megegyezik a Gross-házzal, ugyanúgy kétemeletes, de a középen kiemelkedő, héttengelyes homlokzatszakaszát plasztikusabb, úgynevezett háromnegyedoszlopok tagolják, amelyek előtt erkély is végigvonul.

Az egykori Tänzer-ház az Akadémia utcában (fotó: wikipedia.org)

A Lipótváros déli részén elterülő egykori Kirakodó tér (ma Széchenyi István tér) összes épületét is ő tervezte. A név az itt folyt élénk kereskedelmi életre utalt, ennek megfelelően ide emelte székházát a Pesti Polgári Kereskedelmi Testület 1827 és 1830 között. A később Llyod-palotaként ismertté vált épületben működött egyébként az ország első tőzsdéje is. A II. világháborút túlélte, de 1948-ban mégis lebontották.

A tér első épülete viszont az 1823-ban átadott Diana fürdő volt, melyet Pfeffer Ignác üzemeltetett. Erre utalva a térre vezető utcát Fürdő utcának nevezte el a székesfőváros – ma József Attila nevét viseli. Mellette állt a Libasinszky–Coburg-palota, amelyet a fürdővel együtt a XX. század elején a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank vásárolt meg, és lebontotta őket, hogy helyükre új székházát építse fel. A tér legnagyobb épülete a Nákó-ház volt, mely 1827–28-ban létesült, ennek helyén ma a Gresham-palota áll. A sort az Ullmann- és a Wieser-házak zárták, amelyeket később Európa Szállóként egyesítettek.

A Nákó-ház 1870 körül (forrás: hungaricana.hu)

Hild József irodája egyébként az 1838-as nagy árvíz után lendült fel igazán. A Duna március 13–18. között lépett ki medréből, és végzett óriási pusztítást a városban, összesen 2281 ház dőlt össze csak a pesti oldalon. Ennek az elemi csapásnak is köszönhető Hild számára kiállított – mai szemmel szinte felfoghatatlan mennyiségű – 900 építési engedély. Ebben a számban természetesen nemcsak lakóépületek foglaltattak benne, számos középületet is tervezett vagy alakított át. A Kálvin téri református templom – nagybátyja, Hild Vince által tervezett – főhomlokzatát szintén az árvíz után tervezte át a ma ismert formára. A Deák téri evangélikus templom Pollack Mihály tervezte épületéhez pedig 1856-ban épített új főhomlokzatot.

A Deák téri evangélikus templom (forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.04.017)

Hildet bízták meg a pesti városházára egy harmadik emelet és stílusban hozzá illő torony tervezésével, ami 1863-ban valósult meg. Sajnos az Erzsébet híd építése miatt 1900-ban lebontották. Budapest egyik büszkesége, a Szent István-bazilika is részben Hild tehetségét dicséri: 1851-ben az ő tervei szerint kezdték el építeni, bár halála után Ybl Miklós saját elképzelései szerint formálta át azt. Egyházi épületei között érdemes megemlíteni még a városligeti Hermina-kápolnát, melyet rendhagyó módon nem klasszicista, hanem romantikus stílusban tervezett, és 1854-re épült föl.

A régi pesti Városháza (forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.081)

Bár főleg Pesten dolgozott, Budán is található néhány épülete: legnagyobb méretű az 1856-ban épített Fácános fogadó, kisebb villákból viszont többet tervezett. Közéjük tartozik a saját nyaralója is a Budakeszi úton, melyet 1844-ben épített. Ez volt az egyetlen saját ingatlana, a megbízások özöne ellenére ugyanis Hild nem tett szert busás vagyonra. Élete végén fia adósságai miatt még ezt a klasszicista villát is el kellett adniuk. Szegényen hunyt el 1867. március 6-án, életműve viszont a leggazdagabb volt a XIX. századi Magyarországon.

Nyitókép: A Kirakodó tér (ma Széchenyi István tér) összes épületét Hild József tervezte