Néhány napja jelent meg az a kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amelyben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánították a Kossuth Lajos utca és a Szép utca sarkán álló egykori Horváth-ház felújítását. Az épület kitüntetett helyet foglal el a magyar történelemben: itt működött Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdája, amely az 1848. március 15-i eseményekben főszerepet játszott. 

A ház állapota rendkívül leromlott, így igencsak indokolt a felújítása. A képen a Horváth-ház belső udvara szerepel még 2020-ban (fotó: Both Balázs/pestbuda.hu).

Az épület történetét korábban mi is megírtuk. A több mint kétszáz éves házat Horváth József kamarás építtette fel Pollack Mihály tervei alapján 1817-re. Kazinczy Ferenc ezt írta az épületről, amikor 1828-ban Pestre utazott: 

„A Horváth-ház gyönyörű egyszerűséget mutat; két udvara négy ablaksorral, három emeletre. Frontonai, oszlopai nincsenek. Balkonját pompás karkövek tartják.”

Azóta az épület külseje némiképpen megváltozott, de az épület tömbje, arányai ugyanolyanok maradtak. 

A Horváth-ház, amelyben Landerer és Heckenast nyomdája is működött, s ahol 1848. március 15-én kinyomtatták a Nemzeti dalt és a 12 pontot. Carl Vasquez metszete 1837-ben készült az épületről (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény).

A klasszicista stílusú bérház a reformkori Pest egyik legharmonikusabb épülete volt, két udvarral, elegáns előcsarnokkal, szép lépcsőházzal, a belső udvaron körbefutó folyosóval. Túlélte az 1838-as árvizet is.

Földszinti üzlethelyiségeiben működött 1841 és 1852 között Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdája és kiadóvállalata. A két nyomdász kitűnő üzleti érzékkel ismerte fel, hogy a viharos gyorsasággal fejlődő reformkori Pesten jó befektetés lesz nyomdaipari, valamint lap- és könyvkiadói vállalkozást működtetni. Az épület pár perc sétára volt a Nemzeti Múzeumtól, így nem meglepő, hogy a forradalmi tömeg nyomására 1848. március 15-én itt nyomtatták ki a 12 pontot, illetve Petőfi Sándor Nemzeti dal című költeményét is.

Cenzori engedély nélkül nyomtatták ki Landerer és Heckenast nyomdájában 1848. március 15-én a Nemzeti dalt és a 12 pontot. Az 1850 körül készült metszet azt a pillanatot ábrázolja, amikor az első példány kijött a nyomdagép alól. Vinzenz Katzler grafikája (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény).

A Horváth-ház nem csak emiatt érdemel kitüntetett figyelmet, hiszen a magyar történelem szempontjából más, rendkívül fontos események is zajlottak itt. Néhány hónapig itt ülésezett a Batthyány-kormány 1848-ban, sőt a forradalom és szabadságharc napjaiban itt készültek a Kossuth-bankók. A magyar kultúrtörténet szempontjából is kiemelten fontos, hogy itt működött Kossuth Lajos Pesti Hírlapjának szerkesztősége, de itt készült egy időben a Vasárnapi Ujság is (amely a nyomda helyére költözött).

A háznak emellett hosszabb-rövidebb időre olyan híres lakói voltak, mint Kossuth Lajos, Arany János, Bajza József, Garay János, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Laborfalvi Róza, Szkalnitzky Antal, Marastoni Jakab.

A Nemzeti dal és a 12 pont kinyomtatására emlékező dombormű Petőfi portrészobrával a Kossuth Lajos utca, Szép utca sarkán (fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Horváth-házat 1851-ben – a tulajdonos Horváth Ödön megrendelésére – Weiser Ferenc tervei alapján romantikus stílusban átalakították, az épületet ma ebben a formában ismerhetjük, a klasszicista elemekből a belső térben nem sok minden maradt. A tervező  az utcafrontra nyíló a díszerkélyt is átalakította.

Alig két évtized múlva új tulajdonosa lett: 1873-ban Pálffy János mecénás, műgyűjtő vette meg az épületet. A következő átalakítás a századfordulóra tehető: a homlokzaton és a földszinten alakítottak, a hátsó udvart vasszerkezetű üvegtetővel fedték le. Majd 1927-ben egy negyedik szintet húztak fel a középső szárnyra Hikisch Rezső tervei alapján.

A bérház a II. világháborúban olyan súlyosan megsérült, hogy az 1950-es években egy töredékből kellett helyreállítani az egész homlokzatot. Azóta nem igazán nyúltak az épülethez, amely sajnos meg is látszik rajta, az elmúlt évtizedekben sokat romlott az állapota. Aki belépett a belső udvarra, láthatta az elhanyagoltságát, az aládúcolt lépcsőt, az aládúcolt folyosót, a falakra rakódott koszt. 

Ezen a 2019-ben készült felvételen is jól látszik, hogy az eredetileg nagyon igényes belső tér rendkívül lepusztult állapotban van (fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Felújítás után az épületben a Hess András Könyvesház kap majd helyet. Mivel nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás lett a Kossuth Lajos utca 3. szám alatt álló ház felújítása, gyorsabban újulhat majd meg.

Nyitókép: A Horváth-ház 2020-ban (fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)