Molnár-C. Pál újabb műveivel találkozhatunk a belvárosi főplébánia-templomban

A cikk angol nyelvű változata: Two more of Molnár-C. Paul’s work can be found in the downtown parish church

2022. május 2. 18:00

Molnár-C. Pál újabb két festményét helyezték el a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban csütörtökön. Korábban ő készítette el a szentély felett lógó feszületet és a főoltárképet is, mivel azok a II. világháborúban megsemmisültek.

Molnár-C. Pál újabb két alkotását helyezték el a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban – számolt be róla az MTI április 28-án, csütörtökön. A festőművész munkássága nem idegen a templom berendezésétől, hiszen a II. világháborúban megsemmisült főoltárképet és a szentély mennyezetéről lógó feszületet is Molnár-C. Pál készítette el a világégést követően.

A II. világháború után Molnár-C. Pál készítette el a szentély mennyezetéről lógó feszületet és a főoltárképet is (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ahogy az MTI tudósításában is írják, a templom története közel kétezer évre nyúlik vissza, mivel az ókori római erőd, Contra-Aquincum alapjaira épült. Így közel kétezer év emlékei vannak jelen a templomban, még a XX. századi alkotások is megtalálhatóak. Ugyanis a II. világháború alatt a főplébánia-templom főoltára megsemmisült, így annak pótlására 1947-ben pályázatot írtak ki. A pályázatra három művész kapott meghívást: Medveczky Jenő, Szőnyi István és Molnár-C. Pál. A pályázat zsűrijében jelen voltak a korszak legjelentősebb művészettörténészei is.

A zsűri végül Molnár-C. Pál alkotását ítélte a legjobbnak, mivel az illett a legjobban a templomi környezetbe, az volt a leginkább áhítatot keltő. Ám nemcsak a zsűrinek, hanem a gyülekezetnek is Molnár-C. alkotása tetszett a legjobban. Így 1948-ban Molnár-C. Pál készíthette el a templom új főoltárképét és 1949-ben a szentély felett lógó feszületet is.

A Szent Családot ábrázoló festmény még az 1930-as években készült (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Mint írják, Molnár-C. Pál 1933-ban készítette el a Szent Családot ábrázoló alkotását abban a stílusban, amelyet a művész a római ösztöndíja alatt alakított ki. A Pintér Galéria 2021 őszén kölcsönözte a festményt a Molnár-C. Múzeum számára, majd a bécsi Pázmáneum rektora, Varga János vásárolta meg azt a múzeum számára, hogy minél többen láthassák. Így jutott el a festmény a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomba, a Ferenczy Béni által készített keresztelőkút mellé.

A tervpályázatra készített alkotásokból kiállítás nyílt a főoltár mögött (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Továbbá az is kiderül az MTI közleményéből, hogy a főplébánia-templom plébánosa kérése a Magyar Nemzeti Galéria 2026-ig kölcsönadta az 1947–1948-as pályázatra beérkezett vázlatokat, amelyeket a templom főoltára mögött állítottak ki.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templom szentélye, ahol két alkotása is van Molnár-C. Pálnak (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó