A Fővárosi Közművek beruházásában a III. kerület és Budakalász határán épp egy duzzasztóművet építettek, amikor több régészeti kultúra nyomai mellett feltártak egy középkori pincét is – derül ki a Budapesti Történeti Múzeum közleményéből. A terület feltárását a Magyar Nemzeti Múzeum és a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei végezték el.

Duzzasztómű építése közben akadtak a középkori pince maradványaira (Forrás: Kovács Olivér/Budapesti Történeti Múzeum)

A szakemberek a Barát-patak északi partján az újkőkori és vaskori gödrök mellett feltárták a pince meglehetősen magas, mintegy kétméteres falait is. Megtalálták egy, az építményhez csatlakozó fából készült szerkezet maradványait is, amely feltehetőleg az építmény lejáratát védő tető volt – olvasható a közleményben. Noha a pincéhez tartozó felépítmény sajnos nem került elő, minden bizonnyal volt járószint feletti része is. A pincéből előkerült leletanyag alapján a szakemberek megállapítása szerint az építményt a XIII–XV. században használhatták.

Mint írják, a most feltárt pincéhez közel fekszik a Pusztatemplom nevű templomrom, amelyről ugyan még írt Rómer Flóris a XIX. században, pusztuló falait a XX. században beépítették egy villába. Erről a templomról tudjuk, hogy a középkori Kissing település temploma volt, így szinte biztos, hogy a pince is ehhez a településhez tartozott.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Középkori pincét tártak fel Budapest határában (Fotó: Kovács Olivér/Budapesti Történeti Múzeum)