Középkori pincére bukkantak Budapest határában

A cikk angol nyelvű változata: A medieval cellar was found on the outskirts of Budapest

2022. május 10. 14:00

A főváros III. kerülete és Budakalász határában, a Barát-patak mellett több őskori lelet mellett előkerült egy középkori pince maradványa is. A pince feltehetőleg a középkori Kissing faluhoz tartozhatott, és valószínűleg a XIII. és XV. század között használhatták.

A Fővárosi Közművek beruházásában a III. kerület és Budakalász határán épp egy duzzasztóművet építettek, amikor több régészeti kultúra nyomai mellett feltártak egy középkori pincét is – derül ki a Budapesti Történeti Múzeum közleményéből. A terület feltárását a Magyar Nemzeti Múzeum és a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei végezték el.

Duzzasztómű építése közben akadtak a középkori pince maradványaira (Forrás: Kovács Olivér/Budapesti Történeti Múzeum)

A szakemberek a Barát-patak északi partján az újkőkori és vaskori gödrök mellett feltárták a pince meglehetősen magas, mintegy kétméteres falait is. Megtalálták egy, az építményhez csatlakozó fából készült szerkezet maradványait is, amely feltehetőleg az építmény lejáratát védő tető volt – olvasható a közleményben. Noha a pincéhez tartozó felépítmény sajnos nem került elő, minden bizonnyal volt járószint feletti része is. A pincéből előkerült leletanyag alapján a szakemberek megállapítása szerint az építményt a XIII–XV. században használhatták.

Mint írják, a most feltárt pincéhez közel fekszik a Pusztatemplom nevű templomrom, amelyről ugyan még írt Rómer Flóris a XIX. században, pusztuló falait a XX. században beépítették egy villába. Erről a templomról tudjuk, hogy a középkori Kissing település temploma volt, így szinte biztos, hogy a pince is ehhez a településhez tartozott.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Középkori pincét tártak fel Budapest határában (Fotó: Kovács Olivér/Budapesti Történeti Múzeum)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A "A Fővárosi Közművek beruházásában a III. kerület és Budakalász határán épp egy duzzasztóművet építettek ..." módosítását jvaslom a következőre: "Az Országos Vízügyi Főigazgatóság beruházásában a III. kerület és Budakalász határán épp egy torkolati műtárgyat építettek ...".
(A műtárgy rendeltetése: dunai árvíz idején
- a kapuk bezárásával megakadályozza, hogy a Duna a patakon át elöntse az árteret;
- a patak kiáradását megelőzendő, a vízgyűjtőjére hullott extrém mennyiségű csapadékot a patakból a Dunába szivattyúzza.)Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó