Megújul a Semmelweis Egyetem Ferenc téri épülete

A cikk angol nyelvű változata: The building of Semmelweis University in Ferenc square is being renovated

2022. május 31. 17:30

Az Egészséges Budapest Program keretében kibővítik és felújítják a Semmelweis Egyetem Ferenc téren lévő épületét. A beruházás során egy lifttel is gazdagodik a ferencvárosi, historizáló stílusú oktatási épület.

Ismét felújítanak egy épületet az Egészséges Budapest Program részeként. A fővárosi kormányhivatal május 13-án adta meg azt a bontási és építési engedélyt, amelyik szükséges a Semmelweis Egyetem IX. kerületi, Ferenc tér 15. alatti épületén megvalósítandó beruházáshoz. Ahogyan az erről szóló határozatban is olvasható, a beruházás keretében az épület kerületi egyedi védelem alatt álló homlokzatának térdfalát előbb lebontják, majd visszaépítik. Emellett a historizáló stílusú oktatási épületben kialakítanak egy liftet is.

Az épületet 1997 óta használja a Semmelweis Egyetem oktatási célokra. Mivel a felújítás és a kibővítés az Egészséges Budapest Program keretében valósul meg, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősül.

Forrás: etdr.gov.hu

Nyitókép: A Semmelweis Egyetem Ferenc téri tömbjének homlokzata (Fotó: semmelweis.hu)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nem lehetne nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű inkább a kritikus állapotban lévő bérházállomány (legalább) homlokzatfelújítása?

Válaszok:
Kristoffff | 2022. június 1. 11:01

Nem, azokat csak szepen elbontjak, orokre, hogy a helyukre valami semmitmondo, ronda, al-modern neokadarista tomb epuljon. Probalnak meg ugyanezt pl. Pragaban...

Válaszok:
Masik2000 | 2022. június 1. 12:28

Vannak szép példák is a modern épületekre, sőt a posztmodern épületekre is, de nem lehetne
1) kijelölni övezeteket ahol történelmileg konzisztens épületállományt lehetne fenntartani ? (vagy esetleg az ideépülő házak illeszkedjenek (ne másolják, de legalább ne legyenek szögesen ellentétesek) az adott stíluskörnyezethez
2) Valami minimum nivót bevezetni az új épületekre? (ha gazdaságilag nem nyereséges pl a városvezetés beszállna? )

Mert alapvetően nem a modern építészettel/ sem posztmodern sem organikus stb... van a baj, hanem hogy az bizonyos stílusok tagadják más stílusok esztetikáját, és egymás mellett disszonáns képet adnak... A másik probléma pedig hogy sok helyen nincsen befektetői igény az esztétikus (modern) megoldásokra és ronda lesz a végeredmény (persze a megtérülési arány nem változik) de a közérdek sérül, és az ilyeneket kellene szabályozni...Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó