Új utcanevekről döntött a Fővárosi Közgyűlés – Ezentúl Horn Gyula sétány is lesz

A cikk angol nyelvű változata: The Budapest General Assembly has decided on new street names - From now on, there will be a Horn Gyula promenade

2022. június 8. 20:30

Szabad-e egy ellentmondásos politikusról utcát elnevezni Budapesten? Ez volt az egyik legfontosabb kérdés a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén. Végül a testület megszavazta, hogy legyen Horn Gyula sétány a XIII. kerületben.

A Fővárosi Közgyűlés június 8-án, szerdán új közterület-elnevezésekről döntött. A testület elfogadta a XIII. kerületi önkormányzat javaslatát, hogy Horn Gyula volt MSZP-s miniszterelnökről sétányt nevezzenek el. Az előterjesztés heves vitát váltott ki, Ughy Attila fideszes képviselő azt mondta, hogy sokakat sérthet, ha Horn Gyuláról közterületet neveznek el, mivel ellentmondásos személyiség volt, még Sólyom László köztársasági elnök is megtagadta 2007-ben a kitüntetéséről szóló előterjesztés aláírását (arra hivatkozva, hogy Horn Gyula 1956-os forradalomban játszott szerepe és az arról képviselt, mindvégig fenntartott nézetei ellentétesek a magyar köztársaság alkotmányának értékrendjével, így kötelező a kitüntetést megtagadni – A szerk.).

Egy ma már nem létező elnevezés: Pesti Barnabás utca. A történelmi városnevek rehabilitációja az 1990-es szabad választások után, az új parlament megalakulását követően kezdődött meg (Fotó: Fortepan/Képszám: 53023)

Mások védelmükbe vették a volt szocialista politikust, történelmi személyiségnek nevezve őt, és mellette szóló érvként hangzott el az is, hogy Magyarország közel 3200 települése közül csak a 23 budapesti kerület nem döntheti el önállóan, hogy kiről nevez el közteret.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint „mindannyian tudjuk, hogy volt a történelemnek olyan pillanata, amikor Horn Gyula a rossz oldalon állt”, ám hozzátette: „a bevallott bűnöket meg lehet bocsátani”.

A közgyűlés – amelyben a balliberális pártok képviselői vannak többségben – végül megszavazta az előterjesztést. Így a XIII. kerületben, a Gyermek térnél kialakított új tér, amelyen 2014-től Horn Gyula egész alakos szobra áll, ezentől a Horn Gyula sétány nevet viseli.

Ugyancsak közterületet neveznek el a 150 éve született Richter Gedeonról, az ismert magyar gyógyszerészről, az ő nevét a X. kerületben viseli majd sétány a kerületi önkormányzat javaslatára, mégpedig a Vaspálya utcának a Kőér utca és Noszlopy utca közötti szakaszát.

Soroksáron három új utcanév lesz, itt eddig névtelen közterületeknek adnak nevet, lesz Weiss Márton utca (a XX. század első felének kisgazda lokálpatriótájáról), Bajtai István utca (egy XVIII. századi itt élő nemesről) és Bodzavirág utca.

Olvassa el az utcanevekről szóló egyéb írásainkat is!

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy 1990-ben kapták vissza nevüket a történelmi városrészek Budapesten.

Arról is írtunk, hogy csaknem ezer utcanév emlékeztet Budapesten a határon túli területekre.

Cikket írtunk arról is, hogy még mindig vannak önkényuralmi utcanevek a fővárosban.

Egy másik cikkünkben arról lehet olvasni, hogy már életében utcát neveztek el a haza bölcséről.

 

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ha Horthynak is lehet szobrot állítani, meg eltekinteni a bűneitől akkor szerintem Horn Gyula esetében is meg lehet ezt tenni.

Válaszok:
Kristoffff | 2022. június 9. 12:57

Szerintem meg egyikrol sem kell elnevezni kozteruletet. Van eleg tortenelmi szemelyunk akiknek a megitelese egyontetuen pozitiv. Az egyik ilyen sajnalatos eset nem jogosit fel egy masik hasonlo hibara. Azonban mig mi errol vitatkozunk, jol lathatoan omlik a vakolat a varoshazarol szegyenszemre, ami egyebkent az egesz varosra jellemzo sajnos. Ez engem sokkal inkabb zavar.

Válaszok:
grandma123 | 2022. június 9. 15:54

Jaja igen igen, azt el tetszett felejteni kiemelni nagybetűkkel, vastagon, hogy csak és kizárólag 2019 óta hullik a vakolat a városházáról, meg a város minden más épületéről. Előtte minden ragyogott.


Az utcanevek adományozásával illene várni néhány évet amíg a történelemben a helyükre kerülnek a névadó személyek. Anno a II. vh. előtt volt Horhy Miklós híd (Petőfi híd), Horthy Miklós út (Bartók Béla út) végül jött Mussolini tér és Hitler tér is. Horthy személyi kultusza (Minden tanteremben kint lógott a képe) nem maradt el Rákosi Mátyás személyi kultuszától.
Nos:
Alap legyen, hogy élő személyről NEM szabad semmit elnevezni. Politikai személyekről csak akkor, ha legalább 30 év eltelt a haláluk óta, és kimagaslót alkottak. Azért, mert valaki egyszer, vagy kétszer miniszterelnök, államfő volt ne emeljenek a halála után azonnal szobrot, ne adjanak utcát nekik.
Továbbmegyek, mert fentebb említették Horthyt. Nos a Kormányzó életében megkapta a sok teret, utcát. Sajnos nem lehet igazán sikeresnek nevezni, mert nem is akarta Magyarországot a pusztító világháborútól megóvni. Mondjuk ki kereken, hogy a Don kanyar halottjai nevében meg kell tagadni tőle minden utólagos elismerést tér, utca, szobor, stb. formájában.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó