Június 20-tól várhatóan két hónapra lezárják a budai alsó rapkart Döbrentei tér és Halász utca közötti szakaszát a Lánchíd felújítási munkálatai miatt, ugyanakkor ebben az időszakban a pesti alsó rakparton a hét minden napján, így hétvégente is lehet majd gépjárművel közlekedni – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházási igazgatója a csütörtöki bejáráson, az MTI híre szerint.

Horváth László elmondta, a híd alját érintő felújítási munkálatok miatt az állványzatot be kell hozni a rakpart fölé, és ez nem teszi lehetővé a gépjárműforgalom fenntartását. A budai alsó rakparton gépjárművel közlekedőknek fel kell majd hajtaniuk a Halász utcai, illetve a Döbrentei térnél lévő felhajtónál.

Hozzátette:  körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődött el a híd útpályájának a felújítása. A Lánchíd rekonstrukciója a megszabott határidőn és a biztosított költségkereten belül zajlik, újratervezésre nem volt szükség. Az év végéig az útpálya elkészül, a híd teljes felújítása jövő őszre befejeződik – hagzott el a helyszínen.

A felújítás alatt álló Lánchíd 2022. június 9-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A munkálatok ütemterv szerint haladnak, a híd közepétől a partok felé haladva végzik az útpálya megerősítését. A hidat 94 acél pályatábla alkotja majd, ezek közül már csak 10 hiányzik. A BKK a felújítás részleteiről beszámoló közleménye szerint a budai hídfőnél a kivitelező szakemberei átépítik a part közeli – a rakparti forgalom mellett eddig hozzáférhetetlen – szerkezeti részeket, illetve kijavítják az acélszerkezeten lévő hibákat  –olvasható az MTI hírében.

Csak ezután tudják ezen a szakaszon is a helyükre emelni és beépíteni a régi vasbetont váltó új acél útpályát, valamint a járdát alkotó acélelemeket. Emellett kicserélik a magasságkorlátozást figyelmen kívül hagyó járművek miatt korábban megsérült szélrácsokat, végül elvégzik a korrózióvédelmi munkákat is.

Ehhez át kell építeni és munkaszintre süllyeszteni a felújításhoz használt állványzatot a rakparti útpálya felett, így június 20-tól augusztus közepéig ideiglenesen lezárás lesz az érintett szakaszon. Erre azért van szükség, mert az útpálya fölé eső szerkezeti munkákhoz szükséges munkatér a közúti űrszelvénybe lóg, így az állványzat alatt nem férnek el biztonságosan a járművek. Az állványon veszélyes munkát végző dolgozók, valamint a munkaterület alatt közlekedők biztonságát nem lehet a közúti forgalom fenntartása mellett biztosítani – mutattak rá.

A BKK közleménye szerint Óbuda felől déli irányba, a Halász utcáig haladhatnak a gépjárművel közlekedők. Ott fel kell hajtaniuk a Fő utca irányába, majd a Fő utca – Alagút – Alagút utca – Attila út – Krisztina körút – Szent Gellért rakpart és Műegyetem rakpart útvonalon, vagy a Fő utca – Lánchíd utca – Apród utca – Krisztina körút – Szent Gellért rakpart és Műegyetem rakpart útvonalon haladhatnak.

A Lánchíd felújítása 2021 tavaszán kezdődött el (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Felhívták arra is a figyelmet, hogy a Halász utcai felhajtó szűk kapacitása miatt a Margit hídnál sem lehet majd lehajtani déli irányba az alsó rakpartra. Északi irányba a Döbrentei térig lehet közlekedni. Onnan az Attila út irányába haladhatnak tovább a gépjárművel közlekedők az Attila út – Alagút utca – Alagút – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart vagy az Attila út – Lánchíd utca – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart útvonalon, és a Halász utcától térhetnek vissza a budai alsó rakpartra,

A teherforgalomnak érdemes az Árpád híd – Hungária-gyűrű – Rákóczi híd útvonalon közlekednie – olvasható. A Halász utca és a Döbrentei tér közötti rakpartszakasz ideiglenes lezárásának ideje alatt a pesti alsó rakpartot nem nyitják majd meg hétvégente a gyalog vagy mikromobilitási eszközzel közlekedők előtt.

A BKK tudatta azt is, hogy már szerkezetkész állapotban vannak a hídfőkben lévő aluljárók, a betonozási, vasszerelési és szigetelési munkák után a budai aluljáróban a burkolat alatti elektromos védőcsövek lefektetésénél tartanak a szakemberek. Folyamatban van a pesti oldalon a 2-es és 2M villamosvonal melletti kőfelületek tisztítása, valamint javítása: először a falfirkákat távolítják el ott, ahol a védőtávolság ezt lehetővé teszi, és a szakemberek munkája nem zavarja a közösségi közlekedést. Továbbá zajlik a híd parti nyílásaiban az új járdákat fogadó tartószerkezetek helyszíni javítása, valamint sátrak alatt festik a láncok alsó szakaszát, a híd új pályaelemeit és a kijavított tartószerkezetet – jelentette az MTI.

A Lánchíd felújítása 2021 tavaszán kezdődött el az A-Híd Zrt. kivitelezésében.

Forrás: MTI

Nyitókép: Június 20-tól két hónapra lezárják a Lánchíd felújítási munkálatai miatt a budai alsó rakpart Döbrentei tér és Halász utca közötti szakaszát (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)