A VI. kerületi Andrássy út 52. szám alatti palotát eredeti szépségét megőrizve rekonstruálták. A Haggenmacher-palotként ismert neoreneszánsz stílusú műemléképület új funkciót kapott: Hotel Oktogon néven nyílt szálloda a falai között június elején.

A palotabérházat a svájci születésű Haggenmacher Henrik sörgyárigazgató rendelte meg Schmahl Henrik építésztől, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Párisi Udvar tervezőjétől, Ybl Miklós tanítványától. A neoreneszánsz palota 1881–1883 között épült. Az Operaház épületével több esetben rokonságot mutat, ilyenek a Haggenmacher-palota eredeti főhomlokzatának megoldásai, vagy azok a rozettás kazetták, amelyek mind az Operaház, mind a Haggenmacher-palota térlefedéseinek hevederíveit díszítik.

A neoreneszánsz Haggenmacher-palota 1889-ben (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Haggenmacher-palota teljes körű felújítása 2019-ben kezdődött el. Mivel az épület műemléki védelem alatt áll, ennek megfelelően a rekonstrukció szigorú követelmények szerint zajlott. 

A most átadott, 2500  négyzetméteres épület pinceszintből, földszintből, galériából, három emeletből, tetőtéri és gépészeti szintből áll. A felújítás során elbontották az épület régi, négy légudvarát a tetőszinttől a pincéig, a belső udvart üvegtetővel fedték le, így új átriumtér alakult ki.

Restaurálták a körfolyosókat és a loggiákat 2021-ben (Fotó: Market Zrt.)

A VI. kerületben, az Andrássy út és az Eötvös utca sarkán áll a palota (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A felújított palota Andrássy út felőli homlokzata (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A második emeleti szobrok is a helyükre kerültek (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Minden részletet az eredeti állapotnak megfelelően állítottak helyre (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A homlokzati záróelem díszítése is aprólékosan megtervezett és kivitelezett (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A palota impozás bejárata az Andrássy út 52. szám alatt (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Restaurálták a műemléki homlokzatot, a körfolyosókat és a loggiákat, szép lett a kapualj és a közlekedők, valamint a loggiák mennyezetének díszítőfestése. Az épületben összesen 121 szobát alakítottak ki, amelyek a földszint egy részén, a három emeleten és a tetőtéri szinten helyezkednek el. 

Modern és autentikus elemek is megjelennek a szobákban (Fotó: hoteloctogon.hu)

Az átrium az egykori belső udvarban (Fotó: hoteloctogon.hu)

Az épületet megrendelő Haggenmacher család eredetileg a bérpalota első emeletén lakott. Hatszobás lakásukat 1934-től a főváros bérbe vette a Fővárosi Nyilvános Könyvtár, később Szabó Ervin Könyvtár számára. Mintegy 300 négyzetméteren alakították ki a könyvtárat: a kölcsönző részleg az egykori bálteremben kapott helyet, a két raktár a kisebb szalonokban, olvasószobát és fiókvezetői irodát is létesítettek.

A palotát Terézváros Önkormányzata (az Andrássy út 8. számú házzal együtt) 2005-ben elcserélte három terézvárosi lakásra, valamint egy II. kerületi lakóházra. A FSZEK fiókkönyvtárának otthont adó lakást pedig 2018-ban adták el.

A műemléki felújítást az Archikon tervezte.

Nyitókép: Szálloda nyílt az Andrássy úti Haggenmacher-palotában​ (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)