Aba­-Novák Vilmos egyik kiemelkedő alkotása, a bibliai teremtéstörténetet bemutató mennyezeti freskó 1938­-ban készült el a Városmajori Jézus Szíve plébániatemplomban. Az alkotás felújítása évek óta zajlott, és mostanra fejeződött be, amikor is immár a hetedik napot ábrázoló rész is eredeti szépségében látható a mennyezeten – olvasható a Hegyvidék című, XII. kerületi lap szeptember 6-i számában.

Felidézik, hogy az 1945­-ös ostromot a templom freskója sem vészelte át sértetlenül: egy légitámadás során a légnyomás és a repeszek miatt megsérült a mennyezet, a budai kitöréskor pedig egy katona gépfegyversorozatot eresztett a képekbe. Ezzel együtt nem szenvedett helyrehoz­ hatatlan károkat a műalkotás. Ám az elmúlt évtizedekben annyira leromlott az állapota, hogy nem lehetett tovább halogatni a felújítási munkákat.

Helyreállították a teremtés hét napját ábrázoló Aba­-Novák Vilmos-freskót a városmajori templomban (Forrás: hegyvidekujsag.hu, varosmajoriplebania.hu) 

Árkay Aladár és fia, Árkay Bertalan tervezte  a Városmajori Jézus Szíve plébániatemplomot, amely 1932–1937 között épült fel (Forrás: Dercsényi Balázs – Hegyi Gábor – Marosi Ernő – Török József: Katolikus templomok Magyarországon. Hegyi és Társa, Budapest, 1991)

 Az erősen porló felületeket konzerválni és tisztítani is kellett (Forrás: varosmajoriplebania.hu)

A freskó restaurálása grandiózus munka volt, nemcsak az alkotás méretei, hanem a feladat összetettsége miatt is – olvasható a lapban.

Azt is írták, hogy a meggyengült festékréteg már a lehullás határán állt, aminek oka a korábbi beázásokra, a mennyezeten történő páralecsapódásra és a festési technikára vezethető vissza. Az alkotások beszürkültek, foltosak lettek. A mintegy 160 négyzetméteres freskót, ami a teremtést ábrázoló hét nagy képből és 42 kis méretű, biblikus témájú képből áll, a Képzőművészeti Egyetemen oktató Forrai Kornélia és csapata restaurálta – derül ki a cikkből.

A 160 négyzetméteres freskó restaurálása befejeződött (Forrás: hegyvidekujsag.hu)

A nagyszabású rekonstrukció 2018-ban kezdődött (Forrás: varosmajoriplebania.hu)

A cikk beszámol a restaurálás módjáról is. „A szakemberek első lépésként Aba­-Novák Vilmos különleges festőtechnikáját, az úgynevezett szekkó­freskót tanulmányozták: a művész száraz vakolatra festett, de nedves mészrétegre rakta fel a festéket. A restaurátorok 2018­-ban egy kis részen, a »hetedik nap« egyik angyalfejénél próbálták ki, hogyan lehet az erősen porló felületeket konzerválni és tisztítani, valamint a kopott festést az alkotóra jellemző stílusban helyreállítani. Miután a kikísérletezett technika bevált, a kórus felől kezdve, a szentély felé haladva évről évre egy vagy két nagy képet és az azokhoz kapcsolódó tizenkét­-tizenkét kis képet restaurálták.”

A hetedik nap freskói voltak a legrosszabb állapotban, a károsodás mértéke miatt a képeket lényegében újra kellett festeni. Mostanra azonban a teremtés utolsó napjának rekonstrukciója is elkészült.

A munkához a hívek adományai mellett a Beth­len Gábor Alapkeze­lő Zrt. nyújtott anyagi fedezetet.

Forrás: hegyvidekujsag.hu

Nyitókép: Elkészült a bibliai teremtéstörténetet bemutató freskó felújítása a városmajori templomban​ (Forrás: hegyvidekujsag.hu)