Nem engedi lezárni a múltat a pártház az egykori Köztársaság téren

A cikk angol nyelvű változata: The Party Office on the former Köztársaság Square does not allow the past to be sealed off

Írta: Bukovszki Péter

2022. október 22. 9:00

Bár a sötét múltú pártház évek óta folyamatosan pusztul az egykori Köztársaság, ma II. János Pál pápa téren, egyelőre sem lebontani, sem átépíteni nem sikerült. Sőt, nemrégiben életveszélyessé nyilvánították, és lezárták közvetlen környékét, így ahelyett, hogy a terveknek megfelelően lakóházzá építenék át, a szocreál épület továbbra is a XX. század és az 1956-os forradalom véres eseményeire emlékeztet bennünket.

Sok olyan ház van Budapesten, amelyet valamiféle titokzatos légkör leng körül: véreskezű vezetők lakhelyei, tragédiák helyszínei, ahol a történelem szinte kézzel tapintható. Ezek közé tartozik a II. János Pál pápa tér 26. szám alatti hajdani pártház is. Bár maga a rossz emlékű épület a szocialista párt 2007-es kiköltözése óta folyamatosan pusztul, környezete olyannyira átalakult az elmúlt évek során, hogy alig ismer rá, aki hosszú idő után jár arra. Az 1946 és 2011 között a Köztársaság nevét viselő tér az ugyanis szépen zöldellő parkká alakult, melyben hétköznap délutáni látogatásunkkor rengeteg emberrel találkoztunk.

A szépen felújított, napközben csendes park hétköznap délután rendszerint megélénkül és megtelik emberekkel (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Sokan csak átrobognak a területet keresztülszelő járdákon: biciklivel, elektromos rollerrel vagy gyalog sietnek a 4-es metró ék alakú, színházi súgólyukra emlékeztető lejárata felé vagy éppen az ellenkező irányba. Az üdezöld füves részeken kutyák szaladgálnak, a padokon ücsörgők pedig egészen sok társadalmi réteget képviselnek. Láthatunk itt húszas évei közepén járó, márkás sportuhát viselő srácot a kültéri kondiparkban, gyerekeket és anyukákat a különböző korosztályoknak készült játszótereken, jól és kevésbé jól öltözött idős párokat is. A tér közepén, a kör alakú ágyás közelében lévő padokon két hajléktalan társaság is időzik: az egyiknél gyanúsan sárga, műanyag palackos bor, a másik, háromfős csoport csak csendesen beszélget. – Gyertek ti is, meleg van és párokat is fogadnak! – biztatja a többieket az egyik baseballsapkás figura, a hajléktalanszállóra utalva. 

Szépen gondozott virágyágyás, a háttérben a pártház (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Kicsit arrébb, az egykori pártház felé vezető járdán, az Erkel Színház mellett idős pár bandukol: – Legközelebb előbb indulunk, és nem késünk el a templomból! – mondja a néninek a bácsi kedélyesen mosolyogva. Nagy idők tanúja lehet ő, éppúgy, mint a szemben álló pártház. 

A pártház 1956-ban: jól látszik, hogy a homlokzat nem sokat változott az elmúlt hetven évben. Az elfoglalt épületen már a forradalom zászlaja leng (Fotó: Fortepan/Képszám: 39909)

A látványosan pusztuló szocreál épületen szemből nézve egyetlen ép ablak maradt csak, a legfölső emeleten a sarokban, földszinti bejáratait egytől egyig befalazták, rajtuk graffitik. A hely szelleme mégis máig érezhető, ami nem is csoda, hiszen véres múltú házról van szó. A negyvenes években a nemzetiszocialista Volksbund használta a szomszédos, 27-es számú épülettel együtt, majd 1945-től a kommunisták einstandolták, átalakították, az 1956-os forradalmat már mint a Magyar Dolgozók Pártja Budapesti Pártbizottságának székházaként élte meg. Ugyan a vele egybeépített 27-es számú épületet azóta lebontották, a sarkon álló 26-os szám megmaradt, és a romlástól eltekintve akkori külsejét őrzi máig: a forradalmárokra is ugyanez a homlokzat tekintett le egykor. Ezt láthatták azok is, akik 1956. október 30-án részt vettek a pártházostromban, melynek során a forradalmároknak véres harcok közepette sikerült elfoglalni az épületet. Ezt követően a népharag a székházat védő ávósok ellen fordult, többeket meglincseltek, az eseményekről készített képeket később a kommunisták a forradalom egészének besározására használták fel, többek között a hírhedt Fehér Könyvek néven ismert propagandakiadványokban.  

A ház elfoglalása a forradalom egyik szimbolikus eseménye volt (Fotó: Fortepan/Képszám: 39913)

A forradalom után a megsérült házat helyreállították, egy év múlva már újra az állampártot szolgálta, de az MDP helyett immár a helyét 1956. november 1-től átvevő Magyar Szocialista Munkáspártot (MSZMP). Az MSZMP budapesti szervezete 1957. október 30-án, tehát az ostrom egyéves évfordulóján költözött vissza az épületbe, és ott is maradt egészen az 1989-es megszűnéséig. Sőt, utána is: a házat ugyanis az egykori állampárt jogutódjaként megalakuló Magyar Szocialista Párt (MSZP) örökölte, s használta székhelyeként egészen 2007-ig.

A park és az MSZMP Budapesti Bizottságának székháza 1986-ban (Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr)

A két épületből álló székházat ekkor egy magáncégnek adták el, amely először szállodát tervezett, majd lakóépületté alakította volna az épületegyüttest. Az építésügyi dokumentációs rendszer, az ÉTDR szerint mind a 26-os, mind a 27-es számra kiadtak bontási engedélyt, majd  2019.  02. 16-án „bővítés, többlakásos lakóépület kialakítása” jogcímen újabb engedélyt a teljes a 26–27. alatti két, de 2018 óta egy helyrajzi szám (34622) alá vont telekre, eddig csak a 27-es számú, kisebb épület bontása valósult meg (helyén most parkoló működik), a pártház azóta is áll. 

A 27-es számú házat már lebontották, helyén ideiglenesen parkoló üzemel (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A bontás során a ház földszinti részén nagy méretű, masszív betonépítmény került elő (ez zárja le jelenleg a 26-os számú ház belső udvarát a 27-es szám felől), és vannak, akik úgy vélik, ez alátámaszthatja azt a régi történetet, amely szerint a pártház (illetve a tér) alatt, a metróalagút mélységében bunker rejtőzhet, melynek valaha itt, a betonmonstrumban lehetett a lejárata (a pincebörtönnek vagy kazamatáknak hívott föld alatti építményeket már 1956-ban, a ház elfoglalása után keresni kezdték, de semmit nem találtak). Bár egyesek még tovább mennek, és a pártháztól az Erkel Színház, a 2-es metró alagútja, illetve a Fiumei Úti Sírkert Munkásmozgalmi Pantheonjáig húzódó alagút- és bunkerrendszerről beszélnek, ennek létét eddig nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani. 

Az épület koszos falán elnyűhetetlen Havanna-barna ragasztószalaggal rögzített figyelmeztetés: élet- és balesetveszélyes a tér és a Kenyérmező utca közötti területekre menni (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Az azonban biztos, hogy az egykori pártház átépítése egyelőre láthatóan nem folytatódik, a helyszínen semmi nyoma építkezésnek, sőt: a  NAV 2022. augusztus 4-i hatósági döntésben élet- és balesetveszélyesnek minősítette a megmaradt épület környékét, és az előtte húzódó járdákat lezárták. 

Az arra járók többsége, aki ismeri a történelmet, így sem tudja figyelmen kívül hagyni az épületet, alig akad valaki, aki akár csak futólag föl ne pillantana rá. Úgy tűnik tehát, hogy hiába újult meg a II. János Pál pápa tér, az egykori pártház egyelőre sem átalakulni, sem eltűnni nem akar, és továbbra is emlékeztet minket a múltra, arra, hogy a régi bűnök néha irgalmatlanul hosszú árnyat vetnek. 

Nyitókép: Az egykori pártház a II. János Pál pápa téren (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyon remélem mihamarabb eltűnik!
Szemben vele egy II. János-Pál szobrot is el tudnék képzelni.


Tényleg meg kellene modern műszerekkel vizsgálni, hogy vannak-e lent földalatti kazamaták.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó