A pesti hídfőket őrző, egyenként több mint 10 tonnás oroszlánszobrok november 10-én, csütörtökön visszatértek a helyükre. A kőszobrokat daruval, három darabban emelték vissza a háromméteres gránittalapzatukra, ugyanúgy, mint budai társaikat október 18-án – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

(Fotó: BKK)

A pesti oroszlánok voltak az elsők, amelyeket tavaly elszállítottak egy újpesti műterembe „ráncfelvarrásra”. Annak köszönhetően, hogy a szakemberek csütörtökön gondosan elhelyezték talapzatukra az egyenként három sóskúti mészkőtömbből faragott szobrokat, már mind a négy Lánchíd-oroszlán ismét eredeti helyén őrködik.

A következő hetekben – budai társaikhoz hasonlóan – a munkaterületen illesztik és „ragasztják” össze a pesti szobrok mészkőtömbjeit is. A restaurátorok a kőkiegészítő habarccsal először a szoborrészletek közötti rések kérgét építik fel, majd homokkal kitöltik az üreget. Ezután ezeket a felületeket is patinázzák, vagyis addig mélyítik a színét, amíg eltüntetik a friss illesztés nyomait. Utolsó lépésként olyan végső felületvédelemmel látják el a kőoroszlánokat, amely késlelteti, hogy azok felületén újra szennyeződés jelenjen meg.

Az oroszlánok restaurálása több mint egy évig tartott. 

(Fotó: BKK)

Mint már megírtuk: november 12-én, szombaton lesz az átkelő próbaterhelése, 24 darab, egyenként 20 tonnás teherautó részvételével.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ 

Nyitókép: A helyükre kerültek a Lánchíd oroszlánszobrai​ (Fotó: BKK)