A Párizs mellett fekvő Boulogne-Billancourt településen található Albert Kahn Museum több tízezer régi fotót tett nyilvánossá. A francia múzeum gyűjteményének alapját A Föld archívuma (Archives de la Planète) elnevezésű program keretében készült fotók alkotják. Az 1908 és 1931 közötti  időszakban 72 000 színes fénykép készült a világ 50 országban, azzal a céllal, hogy az emberi kultúrákat megörökítse, dokumentálja szerte a világon.

Az Erzsébet híd Pestről Buda felé, 1913. április 25. (Fotó: Auguste Léon)

A nagyszabású vállalkozás Albert Kahn francia bankár ötlete volt, és ő maga finanszírzozta. A célja az volt, hogy bemutassa, milyen volt föld a XX. század elején, azon belül is az ember által lakott világot szerette volna megörökíteni, illetve megörökíttetni.

Kahn először maga fényképezett, majd felfogadott két fotóst (köztük azt az Auguste Léont, aki Budapestet is fényképezte). Hivatalosan 1912-ben kezdődött a program, amikor Jean Brunhes geográfust kinevezte az egész kulturális vállalkozás irányítójának.

Az Erzsébet körút, háttérben a New York-palota, 1913 (Fotó: Auguste Léon)

A felvételeket kilenc fotós és három filmes készítette (183 000 méternyi filmszalag maradt fenn) Brazíliától Skandináviáig bemutatva a történelmi eseményeket, a városokat, a régi foglalkozásokat, a vidéki és a városi életet. 

A gyűjteményt 1990 óta az Albert Kahn Museum kezeli. A jó minőségben megmaradt színes fényképfelvételek többsége online is elérhető.

A Lánchíd Budáról Pest felé, háttérben a Szent István-bazilika, 1913. április 25. (Fotó: Auguste Léon)

A XX. század elején Budapesten is készültek képek, többek között az Erzsébet hídról, az Iparművészeti Múzeumról, a Lánchídról, a Belvárosi Plébániatemplomról, a Vajdahunyadvárról és a belvárosról. Ezeket a fotókat is megtekinthetjük a francia múzeum oldalán.

 A Duna, a rakpart, az Erzsébet híd és a háttérben a királyi palota, 1913. április 25. (Fotó: Auguste Léon)

Fedett piac, 1913. (Fotó: Auguste Léon)

Mezőgazdasági Múzeum, „egy ősi vár másolata”, 1913. április 25. (Fotó: Auguste Léon)

Forrás: collections.albert-kahn.hauts-de-seine.fr

Nyitókép: Az Erzsébet híd Pestről Buda felé,1913. április 25. (Fotó: Auguste Léon)