Újpesten nagy hagyománya van az 1943-as doni katasztrófáról való megemlékezéseknek, hiszen a városban (amely 1950 előtt önálló település volt) legalább 660 olyan újpesti születésű katonáról és munkaszolgálatosról tudnak, akik nem tértek vissza a Don folyó partjáról.

A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg katonáiként egy 200 kilométeres frontvonalat kellett tartaniuk a második világháborúban, a németek irányítása alatt. Amikor nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. január 12-én megindult ellenük az orosz támadás, nyári hadfelszerelésben, nehéz fegyverzet hiányában esélyük sem volt megvédeni magukat. A harcokban és a visszavonulás alatt 100-120 ezer ember vesztette életét, ők Voronyezsben és Rudkinóban, a Don folyó mellett található központi katonai temetőkben nyugszanak.

Köztük van egy újpesti katonaorvos, dr. Bernolák Béla is, akinek emlékét a róla készült filmben, valamint fotókiállításon, előadáson is többször felidézték az elmúlt években.

Az újpesti Don-kanyar-emlékmű avatásánál díszőrséget adott a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (Fotó: ujpestmedia.hu)

Újpest Önkormányzata 2022-ben nyilvánította január 12-ét a Don-kanyarban elesett újpesti honvéd és munkaszolgálatos áldozatok emléknapjává. Ugyancsak tavaly fogadta el a képviselő-testület azt a javaslatot, amely szerint a voronyezsi tragédia 80. évfordulója alkalmából a IV. kerületben közterületi emlékművet állítanak az elesett katonáknak és munkaszolgálatosoknak.

Az emlékművet 2023. január 20-án avatták fel az Eötvös József – Mikszáth Kálmán – Mikes Kelemen utcák által határolt parkban. Az ujpestmedia.hu beszámolója szerint az avatáson Trippon Norbert alpolgármester azt mondta: az elesett magyar katonákat egyszerre kell áldozatoknak és hősöknek tekintenie az utókornak, akik „nagyon szerették a hazájukat, a családjukat és igaz bajtársként mentették egymás életét, és ameddig tehették, hősies önfeláldozással védték az állásaikat, hogy aztán családok százezreire boruljon a gyász és a fájó csend fullasztó fátyla”. Hozzátette: „A doni katasztrófa és a második világháború a nagyszüleink, a dédszüleink élete és sokszor halála, emberi, családi tragédiája volt, amelyet nem szabad elfelejteni.”

Megkoszorúzták az emlékművet (Fotó: ujpestmedia.hu)

Az ujpestmedia.hu azt is közölte, hogy az eseményen Tóth Dávid szobrászművész röviden ismertette az emlékmű szimbolikája mögött meghúzódó művészi gondolatot. Ez nála is családi élményben gyökerezett: nagyapja tüzér századosként harcolt a Don mentén, és csak a szerencsének, illetve egyik bajtársa leleményességének köszönhette, hogy rá nem a többi tiszt szomorú sorsa, az azonnali tarkólövés várt a szovjet fogságban.

„Ő szerencsére visszatért. Így kaphattam tőle azt a rengeteg mindent, amit felsorolni is nehéz lenne” – fogalmazott Tóth Dávid, aki hozzátette, hogy nagyon sokan nem voltak ilyen szerencsések, művének vezérfonalát pedig ez a szomorú tény adta. Elölről, „az élet oldaláról” nézve az emlékmű a messzi távolba elvonuló katonák utolsó menetoszlopát mutatja, hátoldalán, „a halál oldalán” pedig öt katonasír jelzi a hősi halottak földi útjának végét – idézi az önkormányzati portál a szobrászművészt. 

A IV. kerületben Tóth Dávid szobrászművésznek több alkotása is megtalálható. 2022. január 27-én állítottak szobrot Aschner Lipótnak, aki a magyar izzógyártás és -fejlesztés atyja, a Tungsram márkanév felvirágoztatója, az Újpesti Torna Egylet (UTE) elnöke és mecénása volt. A bronzszobrot az újpesti Aschner Lipót téren helyezték el.

Újpest szülöttének, Halassy Olivérnek, aki vízilabdázó olimpiai bajnok, úszó-Európa-bajnok volt, a róla elnevezett Pozsonyi utcai Halassy Olivér Sport- és Szabadidőközpont bejárata előtt avattak mellszobrot 2011-ben. Dr. Wolf Emilnek, a Chinoin Gyógyszergyár alapítójának emlékére állítottak mellszobrot az István út és a Nyár utca sarkán 2010-ben.

Nyitókép: Don-kanyar-emlékművet avattak Újpesten​ (Fotó: ujpestmedia.hu)