A négy éve futó Magyarország 365 fotópályázatra eddig több mint 120 ezer alkotás érkezett profi és amatőr fotósoktól – közölte a szabadtéri tárlat hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Kaiser Ottó fotográfus, a fotópályázat zsűrijének elnöke, a kiállítás kurátora. A pesti Duna-korzón április 10-ig látogatható Magyarország 365 fotókiállítás a pályázat eddigi négy évének legjobb 200 alkotását mutatja be – hangzott el az MTI jelentése szerint.

A mostani válogatást a március 15-i ünnepi programok sorában mutatták be a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen. Kaiser Ottó elmondta: amikor megnyílt a kiállítás, abban reménykedtek, hogy azt befogadja a város. Az eddigi több tízezer látogató azt bizonyítja, hogy ez így történt.

Eddigi több tízezer látogató nézte meg a tárlatot (Fotó: Lakatos Péter/MTI)

Kaiser Ottó elmondása szerint a mostani válogatásban 200 felvétel kapott helyet. A Vigadó előtti park kör alakú kerítésén életképek, a sport világából származó, valamint színházi, táncosképek, portrék és társadalmi eseményeket bemutató felvételek láthatók, 70x100 cm-es méretben. A Duna-partra és a szállodai sorra 70 dupla oldalas, 100x150 cm-es, átvilágítható installációt helyeztek ki, ezeken 130 kép látható, főként a természet, táj kategóriákból.

A sajtótájékoztatón a zsűri további tagjai is méltatták a kiállítást. Keleti Éva fotográfus azt hangsúlyozta, hogy a pályázatok eddigi hatalmas anyagából a legjobb képeket válogatták ki, amelyek megmutatják Magyarország valódi arcát. Ezek a képek a hideg időben is egy kis melegséget sugároznak – fűzte hozzá.

A Vigadó tér és a Március 15. tér között látható szabadtéri tárlat a Magyarország 365 fotópályázat legjobb kétszáz alkotását mutatja be (Fotó: Lakatos Péter/MTI)

Haris László fotográfus felidézte, hogy már az anyag zsűrizése is nagy élményt jelentett számára. A pályázat legfontosabb tanulsága, hogy ez az ország szerethető – emelte ki.

Potyó Imre fotográfus elmondása szerint a kiállítás megismerteti a nézőkkel Magyarország természeti szépségeit, építészetét és történeteit. Remélhetőleg a közönség tagjai közül is sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy fényképezőgépet vegyenek a kezükbe – tette hozzá.

Rizsavi Tamás fotográfus felidézte, hogy először pályázóként ismerte meg a kezdeményezést, majd a Magyarország 365 zsűrijébe is meghívást kapott. Mint hangsúlyozta: a mostani kiállítás „Magyarország legeslegjobb helyére” került.

Az MTI kérdésére a szervezők elmondták, hogy terveik szerint a 200 darabos válogatást további helyszíneken is bemutatják majd.

Forrás: MTI

Nyitókép: Április 10-ig látható a pesti Duna-korzón a Magyarország 365 fotókiállítás, amely a pályázat eddigi négy évének legjobb 200 alkotását mutatja be (Fotó: MTI/Soós Lajos)