A budapesti nyitott házak hétvégéje idén május 13-14-én között lesz, a városegyesítés 150. évfordulójához kapcsolódva most 150 éves épületek kapuján léphetnek be az érdeklődők. A programot szervező Kortárs Építészeti Központ (KÉK) a kerek évfordulóra készülve már több mint kétszáz olyan fővárosi épületet gyűjtött össze és tett közzé honlapján, amelyek részben vagy egészben 1872-73-ban épültek fel és ma is állnak.

A lista jól mutatja az 1867-es kiegyezés után megindult óriási gyarapodást: a Budapest világvárossá fejlesztésére tett erőfeszítések 1873-ra már kézzelfogható eredményt hoztak. Pest, Buda, Óbuda és a Margit-sziget egyesítését az 1872. évi XXXVI. törvénycikk mondta ki, amelyet 1872. december 23-án ki is hirdettek. A várost irányító Fővárosi Tanács első ülését, a díszközgyűlés, amelyen Deák Ferenc is részt vett 1873. november 17-én tartották meg, de a fellendülés jóval korábban megkezdődött.

A Váci utca 62-64. alatti, Steindl Imre tervei szerint épült pesti Új Városháza épülete is felkereshető a májusi nyitott házak hétvégéjén (Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.037, Klösz György fotója, 1900)

Az 1867-ben hivatalba lépett Andrássy-kormány nagyszabású terveket készíttetett a város fejlesztésére, utak, hidak, középületek, lakóházak építésére. Andrássy Gyula miniszterelnök kezdeményezésére 1870-ben jött létre a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (amelynek elnöke maga a miniszterelnök volt, alelnöke először Tisza Lajos, majd Szapáry Géza, 1873-tól 1905-ig Podmaniczky Frigyes), ez a testület irányította évtizedeken át a városfejlesztést.

Hatalmas lendülettel kezdődött meg az építkezés ezekben az években, és ennek eredményeként, mint a Budapest100 listáján is látni, már a városegyesítés időpontjára több mint kétszáz épület készült el a városban, vagy kezdték meg az építését ebben az időben.

Főként a mai Nagykörúton belüli terület felvirágoztatása indult meg nagy erőkkel, csak a mai V. kerületben (Belváros-Lipótváros) 42 olyan házat találunk, amely 1872-73-ban épült (vagy kezdődött meg az építése). A belvárosban persze az ott lévő, főként klasszicista stílusú házak miatt kevesebb volt a szabad telek, mint például a Terézvárosban (ma VI-VII. kerület), ahol ugyanebben az időszakban 91 ház épült (ebből 36 a kerületből később kivált Erzsébetváros utcáiban található). Józsefvárosban a városegyesítés idején 56, Ferencvárosban 21 ház épült, vagy kezdődött meg az építése.

Az Andrássy út 46. (Sugár út 60.) a Jókai tér (Gyár utca) sarkán, 1900-ban (Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.111)

A Budapest100 listájából jól látni, hogy a városegyesítés idején már óriási lendületet vett az Andrássy út kiépítése, ahol csak ebben a két évben 13 palotaszerű ház épült fel, ekkor készültek az Oktogon (az egykori Nyolcszög tér) házai, a mai Bajcsy Zsilinszky út és a Múzeum körút (ekkor még Országút) több épülete, a mai II. János Pál pápa tér vagy a Lipótváros jó néhány háza.

E hatalmas kínálatból ötven házzal, illetve helyszínnel állapodott meg a Kortárs Építészeti Központ, hogy a Budapest100 rendezvény keretében kinyitják kapuikat a nagyközönség előtt. A szervezők azt ígérik, hogy a programban részt vevő házakon keresztül a városegyesítés korának társadalmi, gazdasági és kulturális életébe is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők, valamint az épületek lakóinak érdekesebb történeteit is megismerhetik.

Az ötven helyszín között egy mauzóleum is található, a városegyesítés idején épült ugyanis Batthyány-mauzóleum a Fiumei úti sírkertben. Bekerült a kínálatba több középület, így a Váci utca 62-64. szám alatti Új Városháza, amely 1872-ben épült Steindl Imre tervei szerint, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, amely 1870 és 1874 között készült el Otto Wagner tervei szerint, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika tér 2. alatti főépülete is. A Pollack Mihály tervezte klasszicista palota 1836-ra elkészült ugyan, de 1872-től vették használatba az eredeti célnak megfelelően, a magyar honvédtisztek képzésére (feltehetően azért került a listára, mert ekkor a használatnak megfelelően átalakították). Az ELTE Kazinczy utca 23-25. alatti épülete (eredetileg általános iskola), valamint az Andrássy út 63-65. alatti középiskola is felkereshető a program keretében. A látogatókat nyitott kapukkal fogadó épületek túlnyomó többsége lakóház, főleg Pestről, van a programban néhány helyszín, amely ma szórakozóhelyként működik.

Forrás: budapest100.hu, Pestbuda

Nyitókép: Az Andrásy út 46. számú ház is 150 éve épült (Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.111)