A Magyar Nemzeti Levéltár alapításának 300. évfordulója, valamint a budai Várban lévő levéltári palota átadásának 100. évfordulója alkalmából emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 3-án Budapesten – olvasható az MTI hírében.

A Magyar Nemzeti Levéltár kettős évfordulója alkalmából alkotott emlékérmék egyik oldalán az országláda, a másikon a központi levéltár épülete jelenik meg, amely 100 évvel ezelőtt kimondottan a levéltár számára épült – mondta el Szabó Csaba, a levéltár főigazgatója a kibocsátás alkalmából.

A „Magyar Nemzeti Levéltár” emlékérmék előlapja (Forrás: mnb.hu)

A „Magyar Nemzeti Levéltár” emlékérmék hátlapja (Forrás: mnb.hu)

Az Országos Levéltár több olyan iratot is őriz, amely a pénztörténethez kapcsolódik – mondta a főigazgató. Hozzátette, hogy annak idején nagy méretű vasládában őrizték az ország, a vármegyék és a magyar arisztokrácia fontos iratait. Az Országos Levéltár ma már mintegy 90 kilométer hosszú iratanyagra vigyáz – jegyezte meg.

Az MNB fontosnak tartja az értékőrzést, a figyelemfelkeltést és az ismeretterjesztés kulturális missziójának felvállalását, ezért az intézmény 1969 óta rendszeresen bocsát ki emlékérmeket az ország jelentős történelmi, tudományos, kulturális eseményei és évfordulói, valamint nemzetközi történések kapcsán – hangsúlyozta Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

Ismertette: az országos hatáskörű levéltár működését megalapozó törvénycikk kihirdetésének 300. évfordulója alkalmából a bank 15 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét és annak 3 ezer forintos színesfém változatát bocsátja ki. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben 7 ezer darab, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben szintén 7 ezer darab készíthető. Az érméket Kereszthury Gábor iparművész tervezte, előlapjukon a Dudits Andor festőművésznek a levéltárban található egyik falfestménye alapján készült országláda látható. Az előlapokon látható ábrázolás utal az intézmény megalapítása előtti időkre, amikor az ország főbb dokumentumai még elfértek egy ládában tárolva.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke (jobb) beszédet mond, mellette Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója a központi levéltár épületében, az I. kerületi Bécsi kapu téren, 2023. július 3-án (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Az érme hátlapján a Magyar Nemzeti Levéltár jogelődje, az Országos Levéltár 1923-ban használatba vett, központi épületének mai homlokzati ábrázolása jelenik meg, háttérben – eltérő felfényezéssel elkülönítve – az épület egykori toronya, amely a második világháborúban olyan súlyosan megsérült, hogy le kellett bontani – mondta Virág Barnabás. Ismertetése szerint az ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követően három hónapig, a színesfém változat egy évig névértéken vásárolható meg hétfőtől az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Képeslap a Magyar Nemzeti Levéltár épületéről az 1930-as évekből (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Magyar Nemzeti Levéltár alapításának 300. évfordulója, valamint a budai Várban lévő levéltári palota átadásának 100. évfordulója alkalmából kibocsátott 15 ezer forintos címletű ezüst emlékérmék  (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A 3 ezer forintos színesfém emlékérmék. Az emlékérmék egyik oldalán az országláda, a másikon a központi levéltár épülete látható (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

H. Németh István történész, a levéltár osztályvezetője szerint az országládáról keveset lehet tudni. A feljegyzésekből annyi kiderül, hogy a feltehetően vasból készült ládát a nádorok egymásnak adták át, és a középkorban többek között nemzetközi szerződések megőrzésére szolgált. Később a király székhelyén, az Anjouk idején Visegrádon, majd Budán az akkori levéltár felügyeletét a kincstár látta el.    

Az önálló levéltárat egy 1723. évi törvény hozta létre. Ekkor az országgyűlés úgy határozott, hogy az ország okiratait, illetve a magánszemélyeknél lévő országos jellegű iratokat gyűjtsék össze, és azokat az ország levéltárában (Archivum Regni) kötelezően helyezzék el. Az intézmény 1756-ban kezdte meg a működését, majd több más hivatali irattár összevonásával 1874-ben újjászervezték, és azóta működött nyilvános gyűjteményként – mondta H. Németh István.

Forrás: MTI

Nyitókép: Emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Levéltár tiszteletére az MNB (Fotó: mnb.hu)